Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ..ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΡΕ ΦΙΛΕ;;

Γιατι θα ξαναψηφισουμε ΠΑΣΟΚ
Δείτε την λίστα στην οποία καταγράφονται αναλυτικά όλα όσα αποκομίσαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου (φτου κακά!).
1. Έκοψα το τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα)


2. Έκοψα το φαγητό απ' έξω (Goody's κλπ σε πακέτο κάθε μέρα)
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γ....τες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)

4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)

5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή η Σαββατο για clubbing ή ταβέρνα)

6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)

7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat ή το skype καλό είναι)

8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα

9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)

10. Με χώρισε η γκόμενα μου (λογικό)


Η "σούμα":

1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ

2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ

3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ


4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ

5. Clubbing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ

7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ

8. Ρούχα: 500 ευρώ

9. Δώρα: 500 ευρώ

10. Γκόμενα - Χωρισμός: (.... Αξία ανεκτίμητη)

Αποτέλεσμα...: Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ...(14.903)!!! Είδατε;

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και εγώ τα πέταγα! (κάτι ήξερε ο Γιωργάκης...)

Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:

1. Καρκίνο πνευμόνων

2. Διαιτολόγο

3. Τροχαία

4. Εφορία

5. Αλκοτέστ

6. Φλυαρία

7. Παρεξηγήσεις

8. Κινέζικες απομιμήσεις

9. Υποχρεώσεις

10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

ΘΕΛΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ; Γι' αυτό ξαναψηφιζω ΠΑΣΟΚ!

Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα (άρθρο που πρέπει να μελετήσετε)

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
Η Ελλάδα βυθίζεται...
όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου..
όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.


Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.




Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.




Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Γιατί πρέπει να είσαι προετοιμασμένος!!!

Έχοντας γράψει διάφορα άρθρα για τον τρόπο προετοιμασίας και αποθήκευσης σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα (που θα πάνε) παρατήρησα την αντίδραση διάφορων σχολιαστών και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ανάγκη προετοιμασίας και αποθήκευσης μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση καταστροφής του πολιτισμού!!
Και αυτή η άποψη είναι απόλυτα επικίνδυνη , αυτή η άποψη μπορεί να φέρει την ζωή σας και τις οικογένειες σας σε θανάσιμο κίνδυνο! Για αυτό θα σας αναλύσω ένα υποθετικό σενάριο μη καταστροφής πολιτισμού που μπορεί να συμβεί άμεσα στην Ελλάδα .




Ας θεωρήσουμε ότι σύντομα μας ανακοινώνετε μια στάση πληρωμών ,όχι σταδιακή άλλα απόλυτη ,δηλαδή μια κανονική πτώχευση και έξοδος από την ευρωζωνη! Το πέρασμα στην δραχμή δεν θα μπορεί να γίνει μέσα σε μια μέρα (αν βέβαια δεν είναι  όλο στημένο και έχουν ήδη τυπώσει δραχμές), όπως και η διαδικασία επανεκκινήσεις του όλου οικοδομήματος που λέγεται σύστημα !
Ακόμα ας πούμε ότι λόγω εξόδου από το Ευρώ δεν έχουμε δώσει τα πάντα στα λαμογια και έτσι υπερασπίζουμε όσο μπορούμε τα δικαιώματα μας στο θέμα πετρελαίων κοκ...
Ας θεωρήσουμε οτι η Τουρκία αμετι μου χαμετι θέλει να μπει και να χαρτογραφήσει - ερευνήσει για πετρέλαια στην δική μας μεριά ...


Πράγμα που κανονικά είναι αιτία πολέμου...αυτά λοιπόν που προανέφερα ελπίζω να μην τα βλέπεις ως μακρινά η απίθανα..άλλα ταυτόχρονα να καταλαβαίνεις και πόσο φόβο η πανικό θα μπορούσαν να προκαλέσουν στον  πολίτη!
Τι γίνεται λοιπόν αν ο πολίτης φοβηθεί πραγματικά ..το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να πάει σε σούπερ μάρκετ να τροφοδοτηθεί με τα αναγκαία...αν υπάρχει και η εικόνα πολέμου στο σενάριο σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να πάρει όσο πιο πολλά μπορεί ...


Τώρα αρχίζουν αυτά που δεν γνωρίζεις και η ξεκαθαριση στο πόσο πραγματικά εύθραυστη είναι οι κοινωνία μας...όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα παγκόσμια.
Όλα τα σούπερ μάρκετ του κόσμου δουλεύουν με το σύστημα first go first order (η κάπως έτσι) που απλά σημαίνει : ότι φεύγει από το ράφι γίνεται αμέσως παραγγελία!! 
Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι για κάποιο λόγο πανικού οι πολίτες ξεκινήσουν μαζική αγορά (και θυμηθείτε σας αναφέρω μόνο σενάρια πολύ κοντινά και όχι ποιο χοντρά όπως είναι πχ ξαφνική εχθρική επίθεση, καταστροφή απο κλιματικούς λόγους,πανδημία κοκ)
Αυτό σημαίνει οτι τα σούπερ μάρκετ μέσα σε ελάχιστο διάστημα (λιγότερο απο την πρώτη μέρα ) θα χρειαστούν ανατροφοδότηση ..που σημαίνει ,φορτηγό ,διανομή!!
Πάμε λοιπόν στην πρώτη μέρα πανικού που τα ράφια αρχίζουν να αδειάζουν...γίνεται η πρώτη παραγγελία και ξεκινάνε τα φορτηγά...η ερώτηση είναι πόσο πετρέλαιο έχουν τα φορτηγά στο ρεζερβουάρ τους!!


Γιατί στην περίπτωση δραχμής και στάσης πληρωμών  θα έχουμε μια μικρή καθυστέρηση ώστε να έχουμε νόμισμα ...ποιος από τους ιδιοκτήτες βενζινάδικου θα δεχθεί να δώσει πετρέλαιο σε μεταφορική εταιρία χωρίς αντάλλαγμα?? Και ιδίως σε μια χρονική περίοδο τόσο ρευστή ..ποιος θα πάρει το ρίσκο να γεμίσει μια εταιρία πχ με 100 φορτηγά με 120.000 ευρώ πετρέλαιο ( αν γνωρίζατε την αγορά με τα κανόνια από μεταφορικές και βενζιναδες θα καταλαβαίνατε τι σας λέω) και στο δεύτερο σενάριο απειλή πολέμου η κανονικού θερμού επεισοδίου τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα εφ όσων ως γνωστό πολύ θα προσπαθήσουν το πετρέλαιο τους να το πουλήσουν χρυσάφι!


Άρα έχουμε την πρώτη μέρα πανικού άδεια ράφια ..αν υπάρχει πετρέλαιο μέσα στα ρεζερβουάρ τότε γίνεται η πρώτη τροφοδοσία...πάμε λοιπόν στην δεύτερη μέρα !


Αν το γεγονός γίνει ξαφνικά θα έχουν πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ μόνο όσοι έχουν χρήματα και μάλιστα μόνο όσοι έχουν χρήματα έξω από τις τράπεζες δηλαδή στο σπίτι ..όλοι οι άλλοι θα είναι στο κυνήγι της ανάγκης ανταλλάξιμου μέσου...μην ξεχνάτε μιλάω για πανικό!! 


Άρα φανταστείτε ότι είσαστε στην εργασίας σας και συμβαίνει ένα από τα δυο απλά σενάρια και σας καλεί η γυναικά σας και σας λέει τι να κάνω? δεν έχω λεφτά να πάω να ψωνίσω φαγητό για το παιδί!! Εσείς θα είσαστε σε θέση να συνεχίσετε την εργασία σας η τουλάχιστον θα υπολειτουργείτε?...και αναρωτηθείτε τώρα..η μάλλον κοίταξε τώρα ..τι τρόφιμα έχεις αυτή τη στιγμή στο σπίτι σου?


Δεύτερη μέρα λοιπόν κάποιοι έχουν αγοράσει τρόφιμα ,κάποιοι ψάχνουν να βρουν τρόφιμα και χρήματα...ας θεωρήσουμε ότι ήρθε και η επόμενη τροφοδοσία (αν υπήρχαν στις αποθήκες για άμεση παράδοση ,αν είπαμε έχουν πετρέλαιο κοκ) γίνεται πάλι χαμός και τα ράφια σίγουρα ξανα αδειάζουν...πόσο αντέχει ένα ρεζερβουάρ και πόσο μακριά χιλιομετρικά είναι η αποθήκη?!


Τρίτη μέρα πανικού και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών συνεχίζει να μην έχει αποθήκευσή τρόφιμα..την ίδια όμως στιγμή η τροφοδοσία - διανομή αρχίζει την υπολειτουργία..δηλαδή δεν μπορεί να παραδώσει λόγω μη καύσιμου! Εκείνη την στιγμή ακριβώς περνάμε στην δεύτερη κατάσταση τις κρίσης ....την αρχή της κατάρρευσης.
Αν το σούπερ μάρκετ δεν σου δίνει τρόφιμα αρχίζεις και πιστεύεις ότι το κάνει για κερδοσκοπία ..και επειδή το παιδί πεινάει τρεις μέρες δεν μπορείς να είσαι και τόσο έτοιμος να καταλάβεις νέα πληροφορία ..βουτάς λοιπόν ένα λοσταρι και κατεβαζεις μια τζαμαρία...και βεβαία σε ακολουθούν και οι υπόλοιποι !! 


Ξεκινάει λοιπόν το πρώτο πλιάτσικο ...και κάποιοι μαζεύουν τα απομεινάρια από αποθήκες κοκ...το πλιάτσικο γίνεται γνωστό...και ένας δεητζης που είναι εγκλωβισμένος στην βάρδια του ..το μαθαίνει...ο ίδιος δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τρόφιμα..τι κάνει? παραμένει στην βάρδια η βγαίνει να προλάβει για να βρει και αυτός φαγητό για το παιδί του? Και αρχίζουν οι καυτές ερωτήσεις της κρίσης...με πόσα άτομα προσωπικό μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί επαρκώς χωρίς να δημιουργηθεί γενικό μπλακ αουτ? ..Πόσο μεγάλη διάρκεια προστασίας και επαναφοράς έχει το σύστημα της δεη ώστε σε περίπτωση μπλακ αουτ να μπορεί να συντηρήσει κάποιες αναγκαστικές μονάδες ανάγκης πχ νοσοκομεία...από ότι γνωρίζω η γεννήτριες υποστήριξης της ΔΕΗ (αν κάνω λάθος θα ήθελα κάποιος να μας ενημέρωση) μπορούν να κρατήσουν σε ένα γενικό μπλακ αουτ από 48 έως 72 ώρες..αν δεν μπορέσουν μέχρι τότε να ξαναφέρουν το σύστημα στα ίσα του ..τότε θα πάρει μήνες να ξανά έρθει στα ίσα του!!


Τετάρτη μέρα πανικού..βρισκόμαστε σε μερικό μπλακ αουτ με αρκετούς ανθρώπους στο δρόμο πολύ πολύ ΘΥΜΩΜΕΝΟΥΣ και ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ!! Όσο διαρκεί το μπλακ αουτ τόσο δυσκολεύει και η κατάσταση στα υδραυλικά μας (αποχέτευση,πόσιμο νερό κοκ) όσο οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι τόσο υπάρχουν νέα θύματα (νεκροί) ..και αν οι προετοιμασίες μας για κρίσης είναι καλές σαν σχεδιασμό (το κράτος δηλαδή) μπορεί και να μην έχουμε νεκρούς απο νοσοκομεία κοκ..αν δεν έχουμε καλό σχεδιασμό η κατάσταση γίνεται ακόμα σοβαρότερη σε θέμα υγείας!!


Πέμπτη μέρα πανικού και ήδη το αποχετευτικό υπολειτουργεί.. οι νεκροί ειναι ακόμα στον δρόμο ... η πεινά πλέον οδηγεί την μάζα... αν είναι χειμώνας και κάνει κρύο προφανώς δεν έχουμε πως να ζεσταθούμε...ήδη αυξάνουν οι νεκροί λόγω πλέον συνθηκών και όχι μόνο βίας (μιλάμε για ευπαθείς ομάδες) ..πράγμα που κάνει την βια μεγαλύτερη !!!




Δεν θα συνεχίσω άλλο γιατί ειλικρινά με στεναχωρεί πολύ...άλλα σκεφθείτε οτι σας λέω και βάλτε την φαντασίας σας να δει πραγματικά τι σημαίνει ΠΑΝΙΚΟΣ της μάζας ...και πόσο ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ είναι στην πραγματικότητα οι κοινωνία μας...θα δείτε το ότι σας ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ προετοιμαστείτε δεν είναι γιατί είμαστε καταστροφολόγοι η μας ερεθίζει η ιδεα του χάους..είναι γιατί πραγματικά το σενάριο αυτό είναι πλέον πολύ κοντά!!


Υ.Γ Στο παραπάνω σας ανάφερα σενάριο πολύ απλό σκεφθείτε μονοι σας τι θα γινόταν σε ένα πιο έντονο πανικό..δεν ανάφερα καν την μη ύπαρξη επικοινωνίας..ίντερνετ,τηλέφωνο,κινητά..τα αεροπλάνα,τα εκατομμύρια κατοίκων που θα προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις (αν έχουν βενζίνα,αν λειτουργούν οι αντλίες,αν μπορέσουν να αντέξουν τα δεκάδες χιλιόμετρα ουρές μέσα από ένα άλλο πλήθος που θα καταστρέφει και θα βιαιοπραγεί)Ακόμα  σκεφθείτε πόσα πράγματα εξαρτήματα στο σπίτι σας δουλεύουν με μπαταρία?? Απλό παράδειγμα ξυρίζεσαι με μηχανή ξυρίσματος η με ηλεκτρική μηχανή ξυρίσματος..γιατί ξυραφάκια και μπαταρίες δεν θα βρίσκεις!! Με ποσά απλά πράγματα του σήμερα πιστεύεις οτι αν τα χάσεις η ζωή σου μπορεί να πάρει μια κατηφόρα χωρίς γυρισμό??.....πραγματικά δεν θέλω να συνεχίσω!!

Αίτηση εισαγγελικής έρευνας για τους ψεκασμούς αεροσκαφών

Όλοι θα έχετε παρατηρήσει , στον καθαρό ουρανό , τις ουρές-ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα . Θα έχετε προσέξει επίσης κάποιες φορές ότι οι ουρές αυτές είναι ασυνήθιστα μακριές , και παραμένουν στο ίδιο σημείο στον ουρανό , ενώ σιγά-σιγά απλώνονται προς τα πλάγια . Τί είναι τελικά αυτά τα ίχνη , πως δημιουργούνται , τι σκοπό έχουν ; Μήπως μας κρύβουν κάτι ;

Φυσικά θα αναρωτηθεί κανείς για ποιό λόγο να υπάρχει κάτι ύποπτο στα αέρια που αφήνει ένα αεροπλάνο . Η αλήθεια είναι πως , σε μεγάλα υψόμετρα , όπου επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες , περίπου -50οC ή -60οC τα αέρια που εξέρχονται από τον κινητήρα του αεροπλάνου , τα οποία είναι υπεύθυνα για την προώθησή του , είναι δυνατόν να παγώσουν αμέσως μετά την έξοδό τους, και να εμφανιστούν συμπυκνωμένα υπό μορφή λευκού νέφους . Το νέφος αυτό γίνεται αντιληπτό ώς ένα λεπτό ίχνος πίσω ακριβώς από την ουρά του αεροπλάνου . Μετά την πάροδο κάποιων λεπτών , βέβαια , το νέφος αυτό διαλύεται . Συνεπώς , κάτω από κατάλληλες συνθήκες , ένα αεροπλάνο που πετάει σε μεγάλα ύψη μπορεί να αφήνει πίσω του ένα λευκό ίχνος , του οποίου όμως το μήκος παραμένει σταθερό καθ'όλη την διάρκεια της πτήσης στις συγκεκριμένες συνθήκες .

Αυτή είναι βέβαια και η επίσημη απάντηση σε όσους βλέπουν κάτι άλλο , ύποπτο , σε αυτές τις ουρές , τις αποκαλούμενες και ως chemtrails (χημικά ίχνη ) . Τι γίνεται όμως όταν οι ουρές αυτές εμφανίζονται να ξεκινούν από κάποιο συγκεκριμένο σημείο στον ουρανό και να τερματίζουν σε κάποιο άλλο, παραμένοντας εκεί αρκετή ώρα μετά την διέλευση του αεροπλάνου ;Αν τις παρατηρήσετε καλά , θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα αέρια δεν εκτείνονται μέχρι κάποια απόσταση από το αεροπλάνο , ούτε και εξαφανίζονται αμέσως μετά . Μετά το πέρασμα τέτοιων "ύποπτων" αεροσκαφών , παραμένει στον ουρανό ένα τεράστιο σε μήκος , και σταθερό , λευκό ίχνος , που δεν εξαφανίζεται αμέσως , αλλά είναι ορατό πολύ ώρα μετά , ενώ σταδιακά απλώνεται προς τα έξω.

Πολλές φορές δε , θα παρατηρήσετε δυο και τρεις γραμμές , παράλληλες ή κάθετες , που δημιουργούνται από διαδοχικά περάσματα τέτοιων αεροσκαφών σε αντίστοιχες πορείες . Τα ίχνη αυτά συνήθως εκτείνονται σε ευθεία γραμμή , αλλά καμιά φορά μπορεί να διαγράφουν και στροφή

Tα μέχρι τώρα στοιχεία που παρέθεσα προφανώς απορρίπτουν την εξήγηση περί κρυσταλλοποίησης των αερίων εξόδου του κινητήρα . Τα ίχνη αυτά , που παραμένουν ακόμα και μετά από μια ώρα , στο ίδιο σημείο , δεν υπακούουν σε αυτήν την φυσική αρχή . Η όλη τους συμπεριφορά υποδηλώνει πως πρόκειτια για κάτι άλλο, που έχει σκοπίμως ψεκαστεί από το διερχόμενο αεροπλάνο , και με την ιδιότητα να παραμείνει σε αυτό το ύψος για αρκετή ώρα και να απλώνεται προς τα έξω,καλύπτοντας την γύρω περιοχή .
Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί κατά του ότι πρόκειτια απλά για αέρια του κινητήρα , που εκπέμπονται από ένα συνηθισμένο πολιτικό αεροσκάφος , έιναι και η πορεία των συγκεκριμένων αεροσκαφών . Συγκεκριμένα στην Αθήνα , τα ίχνη αυτά ξεκινούν , συνήθως , από το νότιοδυτικό άκρο της πόλης (ποτέ νωρίτερα) , διέρχονται σχεδόν από το κέντρο και τελειώνουν στο βορειοανατολικό . Είναι όμως αυτή η διαδρομή επίσημος αεροδιάδρομος για τα πολιτικά αεροσκάφη ; Με λίγα λόγια , το επίσημο δρομολόγιο ενός πολιτικού αεροπλάνου περιλαμβάνει πορεία ακριβώς πάνω από την Αθήνα ; Δεν νομίζω . Όπως όλοι μάθαμε με το πρόσφατο ατύχημα Κυπριακής αεροπορικής εταιρίας , το σημείο ελέγχου πτήσης για τα αεροσκάφη που προσεγγίζουν το ελληνικό FIR είναι πάνω από την θάλασσα , και όλες οι προσεγγίσεις αεροσκαφών που προσγειώνονται στο Ελ.Βενιζέλος γίνονται από την μεριά της θάλασσας , όχι πάνω από την Αθήνα . Το ίδιο και με τα δρομολόγια αεροσκαφών που διασχίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς όμως να προσγειώνονται . Βέβαια αυτό αποτελεί προσωπική εκτίμηση , και θα το εκτιμούσα αν είχα λάθος , να μου υποδεικνύατε την σωστή πορεία . Πάντως , και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για πολιτικά αεροσκάφη που εκτελούν προκαθορισμένα δρομολόγια , αλλά για ειδικές πτήσεις με σκοπό να ψεκάσουν "κάτι" πάνω από μεγάλα αστικά κέντρα . Και φυσικά αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα , αλλά διεθνώς . Και μόνο πάνω από αστικά κέντρα ( άραγε μόνο εκεί έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες ;)

Και φυσικά το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας . Το ερώτημα λοιπόν είναι : τι ακριβώς είναι αυτά τα "παράξενα" αέρια που αφήνουν τα ύποπτα αεροσκάφη ; Πόσο επικύνδυνα είναι για μας ;
Το άρθρο το χρησιμοποιήσαμε από το http://www.angelfire.com
Petition:
Σαν Ελληνας πολίτης αιτούμαι εισαγγελική έρευνα για το θέμα ψεκασμού αεροσκαφών πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας. Ποια είναι αυτά τα αεροσκάφη? Σε ποια χώρα ανήκουν? Τι ψεκάζουν πάνω από τα κεφάλια μας? Ποια είναι η ακριβής χημική σύσταση του υλικού που ψεκάζουν?

Αυτές είναι λίγες απο τις ερωτήσεις που ο εισαγγελεύς πρέπει να απαντήσει στον Ελληνικό λαό!

Ελενιν ..είναι ο τελειωτικός κομήτης?!! Η θα χρειαστει και τον 2005 YU55 για να κάνει την δουλειά του!!...Κοίτα τι σου κρύβουν!!!

Ο Αστεροειδής 2005 YU55 που ανακάλυψε στις 28 Δεκεμβρίου 2005 ο Robert McMillan του  Προγράμματος Spacewatch στο Tucson της Αριζόνα, αναμένεται να περάσει ανάμεσα στην τροχιά της σελήνης και της γης, περνώντας από τη γη μόνο από 204,502 μίλια!!   την ίδια ακριβώς ώρα της Γης αναμένεται να περάσει και ο Ελενιν , πράγμα που σημαινει οτι ο 2005 YU55 θα δωση "σκαμπίλι" στην ουρά-συντρίμμια του κομήτη Elenin, στις αρχές του Νοεμβρίου 2011!! Και έχουμε ξανά αναφέρει ότι ο Ελενιν ...δεν είναι μόνος του!!!

Ο YU55 υπολογίζετε ότι έχει διάμετρο 400 μέτρων!
ASTEROID 2005 YU55 – closest on November 8 to November 9, 2011 at .0022 AU from Earth

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2005%20YU55;orb=1;cov=1;log=0;cad=1#orb

Ο κομήτης Ελενιν με περίπου διάμετρο 2.5 μίλια (4 χιλιόμετρα)!! Το κοντινότερο πλάνο της τροχιάς του στην γη στις 17 Οκτώβριου 2011 .Πιστεύεται ότι είναι ένα καφετί dwar αστέρι που συνήθως ονομάζεται και «πλανήτης Χ, Τύχη, ή Ερκόλουμπους."


http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=elenin;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb

Περίπου. 6 του Νοέμβρη, 2011 - Η Γη διασχίζει την τροχιά Elenin και δίνει την αίσθηση ότι περνά μέσα από την  ουρά με συντρίμμια του Elenin . Η Elenin, η Γη, ο Ερμής και η Αφροδίτη θα  είναι σε ευθυγράμμιση. Elenin θα  είναι 0,359 AU από τη Γη και 1,301 AU από τον Ήλιο.

Σύμφωνα με αυτόν που ανακάλυψε τον Ελενιν ,Leonid Elenin .Ο κομήτης δεν φέρει κανένα κίνδυνο για την γη μιας και θα περάσει πάνω από τα κεφάλια μας σε απόσταση 34 εκατομμυρίων χιλιόμετρων!Συνέντευξη εδώ  Interview with russian Astronomer Leonid Elenin

Αλλα εμεις απο τα κατοχικα νεα εχουμε καποιες αμφιβολιες απο τις εξηγησεις του αστρονομου  Leonid Elenin (που ειναι γνωστο οτι η μαμα ΝΑΣΑ του τραβαει το αυτι!!) Φαινετε οτι οσα λεει ειναι λογια της μαμας !!..φυτευμενα καταληλα!!

Διαβάστε τις δηλώσεις του και συνεχίστε παρακάτω να δείτε εμείς τι παρουσιάζουμε!! 




"Ο κομητης Elenin δεν θα αντιμετωπίσει  κανένα σκοτεινό σημειο  που θα μπορούσε να διαταράξει  την τροχιά του, ούτε θα μας επηρεάσει σε οιονδήποτε τρόπο εδώ στη Γη,  δεν θα είναι πιο κοντά στη Γη από 35 εκατομμύρια χιλιόμετρα, 0.232 ΑΕ. Leonid Elenin"
"http://www.space.com/11617-comet-elenin-wimpy-solar-system.html


Μερικά λινκ από αξιόπιστες πηγές (Γιωργάκη!! ..εσωτερικό χιούμορ του μπλοκ μας!!)


Astronomical alignments (Elenin) as the cause of M6+ Earthquakes!

Planetary Alignments with Comet Elenin Causing Big Earthquakes

Οσο για την αποσταση Ελενιν ας δουμε εδω πως μειωνετε απο 0.24 AU σε 0.0004 AU  New Comet Elenin Trajectory – ‘from .24AU to .0004AU’


O κομήτης Ελενιν είναι ένα ωραίο θέμα για όσους ερευνούν στους έσχατους καιρούς ...και ναι η απόσταση είναι πολύ μικρότερη από αυτή που μας λένε επίσημα!! Άλλα το θέμα δεν είναι μόνο στον Ελενιμ άλλα και σε μερικά στοιχεία ακομα ...

Ένας  πραγματικός κίνδυνος φαίνεται να είναι ο συνδυασμός κομήτη με αστεροειδή ..και ιδίως όταν ο τελευταίος περνά μέσα από την ουρά από συντρίμμια του πρώτου..(και όχι μόνο ουρά από συντριμμιών μιας και έχουμε ξανά αναφέρει οτι Ελενιμ ..συνοδεύετε και από αλλά κομμάτια πίσω του αρκετά μεγάλα...που ακομα  δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι!!


Η συνάντηση του αστεροειδή με την ουρά θα γίνει ....στις 8-9 Νοεμβρίου του 2011..ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ...

.0022 AU (329 115.6 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ  / 204.502 ΜΙΛΙΑ ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ  

Αλλα για να δουμε κατι καλυτερα ...

Αν ο Ελενιν οντος περασει σε αποσταση .0004 AU ..ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ AU ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ!!


Και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να έχει συμβεί λάθος στις μετρήσεις μέχρι ώρας (όλο αλλάζουν)  ότι ίσως να έχουν πέσει έξω για  ΜΟΝΟ 0.25 μοίρες!!! από την πραγματική τροχιά όλου του συστήματος..Τοτε βρισκομαστε σε τροχια συγκρουσεις ..


Για εμάς πρέπει όλοι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα ...Και να περιμένουμε να δούμε αν σε κάνα δυο μήνες ..αν πάλι αλλάξουν τα νούμερα και οι μοίρες!!!


Πριν σας παραθεσω πηγες να ερευνησετε και εσεις και ενα βιντεο να δειτε θελω να συπληρωσω με κατι που θυμαμαι απο ενα βιβλιο το ζαχαρια σιτσιν...που μιλαει για τον τροπο του ταξιδιου των Αννουνακι για να ερθουν στην Γη...


Λέει λοιπόν το κείμενο ...(από ότι θυμάμαι δεν αντιγράφω) ότι έχοντας υπολογίσει όλες τις τροχιές για να εκμεταλλευτεί τις βαρύτητες πλανητών κοκ ο ηρωας της ιστορίας έπρεπε να κάνει την τελευταία μεγάλη μανούβρα ...η οποία ήταν και το ποιο σημαντικό βήμα στην αποστολή ώστε να καταφέρει να έρθει στην γη...η τελευταία μανούβρα στο κείμενο αναλύετε σαν μια καταπληκτική στροφη...όταν θα έβλεπε κάτι σαν κομήτη,,....μια μανούβρα επιδεξιότητας ....που θα τον έφερνε στην ΓΗ!!! Συμπεράσματα δικά σας ...Η ιστορία αυτή έχει βγει από τις σουμερικές πλάκες που αποκωδικοποίησε ο Σιτσιν....δεν είναι δηλαδή μύθευμα άλλα ..Ιστορία!!

Τι να τρώτε για μυαλό «ξυράφι»

Του Δημήτρη Π. Μπερτζελέτου, MSc
Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα πολύ ενεργό, από μεταβολικής απόψεως, όργανο του νευρικού συστήματος. Υπάρχουν εκατομμύρια κύτταρα σε αυτόν, τα οποία έχουν ανάγκη να εφοδιάζονται συνεχώς με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να λειτουργούν επαρκώς και να διατηρούνται υγιή.
Κανένα άλλο σύστημα στον οργανισμό δεν έχει τόσο μεγάλη και άμεση εξάρτηση από τη συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών όσο το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), τμήμα του οποίου αποτελεί ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος ακόμη και σε μικρής διάρκειας διαταραχές της αιμάτωσής του και μπορεί να υποστεί μόνιμες βλάβες. Επιπλέον, η παρουσία ή η απουσία θρεπτικών συστατικών επηρεάζει τη λειτουργία, τη διατήρηση της ισορροπίας του, αλλά και τη συμπεριφορά του.
Το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου για όλες τις ηλικίες είναι η γλυκόζη, την οποία παρέχουν στα νευρικά κύτταρα οι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι κ.λπ.) και τα σάκχαρα (μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, φρούτα). Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να παραχθεί η ενέργεια που χρειάζονται για τις διάφορες λειτουργίες τους.
Επειδή με τη βοήθεια της γλυκόζης ο εγκέφαλος «εργάζεται», η παροχή της πρέπει να είναι συνεχής και κατά το δυνατόν σταθερή - κι εδώ βρίσκει εφαρμογή ο «χρυσός» κανόνας της διατροφής που συνιστά μικρά γεύματα, πολλές φορές μέσα στην μέρα. Όταν τρώει κανείς κάθε 3-4 ώρες, τροφοδοτεί τον εγκέφαλό του με τα «καύσιμα» που χρειάζεται, ιδίως όταν φροντίζει στα γεύματά του να συμπεριλαμβάνει υδατάνθρακες.
Κατά συνέπεια, καλό είναι τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) να περιέχουν, τουλάχιστον ως γαρνιτούρα, ρύζι ή/και μακαρόνια ή/και πατάτα ή/και ψωμί, ενώ ως ενδιάμεσα γεύματα καλό είναι να προτιμώνται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, που περιέχουν κι αυτά ένα ικανό ποσό υδατανθράκων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μικροί και μεγάλοι που δεν τρώνε επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ανάγκη ενός καλού πρωινού γεύματος, πλούσιου σε υδατάνθρακες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη σε όλες τις ηλικίες.
Μία άλλη ιδιότητα της γλυκόζης είναι ότι συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταβίβαση των μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του (είναι δηλαδή ένας νευροδιαβιβαστής) αλλά και στη μνήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη, όπως είναι το μέλι και η σοκολάτα, ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.
Επειδή λοιπόν η παρουσία γλυκόζης στο διαιτολόγιο είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική λειτουργία, αντενδείκνυνται οι αυστηρές ή/και ανορθόδοξες δίαιτες αδυνατίσματος (fad diets), που αποκλείουν την επαρκή παρουσία της.
ΕνυδάτωσηΕίναι ευρέως γνωστό ότι η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σωματικές λειτουργίες. Αυτό, όμως, που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι και οι νοητικές λειτουργίες επηρεάζονται πάρα πολύ από την πλημμελή ενυδάτωση του οργανισμού.
Η μειωμένη νοητική ικανότητα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης νερού οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός τα εγκεφαλικά κύτταρα στερούνται το νερό καθεαυτό το οποίο είναι καθοριστικό για την επιτέλεση των ζωτικών λειτουργιών τους, αφετέρου στερούνται και ένα μέσον που μεταφέρει ουσίες με ζωτική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία τους. Και αυτό διότι με τη βοήθεια του νερού μεταφέρονται στα εγκεφαλικά κύτταρα σημαντικές υδατοδιαλυτές ουσίες (όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β), των οποίων η έλλειψη σχετίζεται με σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε αίσθημα κόπωσης, ενώ στις νεώτερες ηλικίες σχετίζεται με μειωμένες επιδόσεις και έλλειψη εγρήγορσης στα μαθήματα.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οφείλουμε για πολλούς λόγους να αναπληρώνουμε το νερό που καθημερινά χάνουμε και το οποίο μπορεί να φτάνει κατά μέσον όρο τα 2 λίτρα την ημέρα.
Πέρα από το νερό που πρέπει να πίνουμε ως κατεξοχήν μέτρο ενυδάτωσης, σκόπιμο είναι να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε νερό, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες. Βέβαια, ενυδάτωση προσφέρουν και τα ροφήματα (χυμός, γάλα, τσάι, καφές, αναψυκτικά).
Ω-3 λιπαρά οξέαΟι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα «καλά» λίπη που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια (τα ω-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή) κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλές μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι ασκούν προστατευτική δράση και έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ και της έκπτωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας γενικότερα.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος, τόνος, αλλά και ξηροί καρποί όπως καρύδια, ηλιόσποροι κ.ά.) προστατεύουν τη νοητική λειτουργία, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης που ασκούν στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν ουσιαστικά μέσο αντιγήρανσης του εγκεφάλου.
Ας σημειωθεί ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ω-3 λιπαρά οξέα, γι' αυτό και είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής μας.
Βιταμίνες του συμπλέγματος ΒΒιταμίνες όπως η θειαμίνη (Β1), η Β12, η Β6, το φυλλικό οξύ και η χολίνη παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν τις νοητικές ικανότητες, την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη κ.ά.
Η έλλειψη αυτών των βιταμινών έχει σχετιστεί με πολλά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα:
* Η έλλειψη θειαμίνης (Β1), που βρίσκεται στα δημητριακά που τρώμε ως πρωινό, στις αμυλώδεις (πατάτα) και βολβώδεις ρίζες, οδηγεί σε μείωση των αντανακλαστικών, κόπωση και γενική κατάπτωση του νευρικού συστήματος.
* Η έλλειψη της Β12, που υπάρχει στα ζωικά προϊόντα (κρέας, εντόσθια, ψάρια, πουλερικά, γάλα, αυγά, τυρί), σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές, νοητική υστέρηση, αλλά και κακοήθη αναιμία.
* Η έλλειψη πυριδοξίνης (Β6), που υπάρχει σε ζωικά και φυτικά προϊόντα (ρύζι, σιτάρι, μοσχάρι, όσπρια, αβοκάντο, μπανάνα, καλαμπόκι, ψάρι, καρύδια, κοτόπουλο, γάλα, λαχανικά), μπορεί να οδηγήσει σε ατονία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, κόπωση, νευρικότητα, κατάθλιψη κ.ά.
* Η έλλειψη φυλλικού (ή φολικού) οξέος, που βρίσκεται σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών) οδηγεί σε νοητικές διαταραχές και είναι γνωστό ότι δίνεται στις εγκύους ως συμπλήρωμα για να μειωθεί ο κίνδυνος μη φυσιολογικής νευρολογικής ανάπτυξης του εμβρύου.
* Η έλλειψη χολίνης, που υπάρχει στα αυγά, στο συκώτι και τη σοκολάτα, μειώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τι να κάνετεΤο κλειδί για να τροφοδοτείται με ό,τι χρειάζεται ο εγκέφαλος είναι να ακολουθεί κανείς τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, που περιέχει πολλά και διαφορετικά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Με αυτά τα τρόφιμα εξασφαλίζεται η επαρκής κατανάλωση γλυκόζης και θρεπτικών συστατικών.
Σημαντική, όμως, για τη νοητική ικανότητα είναι και η γενική κατάσταση της υγείας, η οποία για να είναι καλή προϋποθέτει:
* Μακροχρόνια διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
* Συστηματική φυσική δραστηριότητα.
* Κατάλληλη ενυδάτωση για αναπλήρωση των απωλειών, με τη βοήθεια του νερού και των τροφίμων που το περιέχουν.
* Επάρκεια ύπνου, που «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο.