Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ρωσική στήριξη στις κυπριακές θέσεις

Η Ρωσία μονίμως και πάντοτε τάσσεται υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών., τόνισε ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια.

Στη συνάντηση, είπε ο κ. Μουράτοφ που παλιότερα είχε διατελέσει πρέσβης στην Κύπρο, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, αναφορικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο κύριος Μουράτοφ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι πάρα πολλές μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν τα γραφεία τους στην Κύπρο, η οποία κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία.

Εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά του για την προοπτική που διανοίγουν οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων για την Κύπρο και το λαό της, διευκρινίζοντας ότι δεν συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Ο κύριος Μουράτοφ επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμού Φιλίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί συνέχεια και ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών, στη βάση των σχέσεων ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης, που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ ισχυρές στο πέρασμα των χρόνων.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεπή και σταθερή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία, όπως ανέφερε, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μουράτοφ διάβασε στην εκδήλωση μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επιθυμεί την ενεργό συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, βασισμένη σε ειλικρινή αισθήματα φιλίας, αμοιβαίας συμπάθειας και κοινό όφελος.

Η πορεία μας, προσθέτει, προς τη διεύρυνση της συνεργασίας αυτής είναι η εγγύηση της παραπέρα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών και λαών μας και της εδραίωσης της ειρήνης και σταθερότητας στο ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο.

Απαγορευτική η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης αλλά ούτε η έξοδος της Ελλάδας από αυτήν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, κατέληξε η τηλεοπτική εκπομπή «Insight» του αυστραλιανού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της SBS που ήταν αφιερωμένη στην κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πάνελ της εκπομπής ήταν καλεσμένοι ο κ. Βαρουφάκης, Έλληνας οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά και σημαντικοί οικονομολόγοι και απλοί έλληνες πολίτες.

Όπως διαπίστωσαν οι οικονομολόγοι το οικοδόμημα της ευρωζώνης αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστο και μεγάλο λάθος για όλα τα μέλη της.

Θεωρείται δε «μεγάλο λάθος η διαχείριση της κρίσης ως κρίση ρευστότητας», η οποία «αντιμετωπίστηκε με τη συνεχή χορήγηση δανείων με υψηλότατα επιτόκια, βυθίζοντας όλο και περισσότερο τις χρεοκοπημένες χώρες στα χρέη και στην ύφεση».

Η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή, στην περίπτωση της Ελλάδας, σχολιάζεται ότι θα διαμορφώσει «οικονομία δύο ταχυτήτων, με προεξάρχουσα τη μαύρη οικονομία» και «δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής», ενώ το "κούρεμα", στο πλαίσιο της ευρωζώνης, αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, τονίζεται ότι η «γραφειοκρατία, η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και η αποτυχία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους αλλά και του συνόλου του πολιτικού συστήματος θεωρούνται τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», η οποία «πλήττεται βάναυσα χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση, δεδομένου ότι τα μέτρα λιτότητας αποδυνάμωσαν ανεπανόρθωτα την οικονομία, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις, τις μοναδικές κινητήριες δυνάμεις για μια οικονομία σε κρίση».