Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

θα συμβεί στη Ελλάδα... ότι και στη Νιγηρία ;;


Η Νιγηρία αποτελεί την πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα, και τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της μαύρης ηπείρου. Η πρόσφατη ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τις επιδοτήσεις καυσίμων, δεν αφορά μόνο στην... διαφθορά, όπως είπε ο πρόεδρος Goodluck Jonathan, αλλά έχει να κάνει και με ένα σκοτεινό παιχνίδι που παίζει το ΔΝΤ. Ο μεγάλος ηττημένος, εκτός από τον λαό της Νιγηρίας, φαίνεται πως είναι η Κίνα.

Η Νιγηρία παράγει ελαφρύ αργό πετρέλαιο υψηλής ποιότητας, και...
είναι η 12η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, επί ίσοις όροις με το Κουβέιτ, ενώ είναι και η 5η μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ. Σήμερα όμως οδεύει προς το πολιτικό και κοινωνικό χάος.

Παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο, η χώρα είναι μια από τις πιο φτωχές της Αφρικής. Το πετρέλαιο της το εκμεταλλεύονται οι Αγγλοαμερικανικές Shell, Mobil, Chevron, Texaco, ενώ μια μικρή παρουσία έχει και η ιταλική Agip. Πρόσφατα, κάποιες κινεζικές κρατικές εταιρίες προχώρησαν σε συμφωνίες εκμετάλλευσης και κατασκευής υποδομών με την νιγηριανή κυβέρνηση.

Αν και η Νιγηρία παράγει αρκετό πετρέλαιο ώστε με τα έσοδα να μπορεί να διαθέτει πλούσιες υποδομές, η κυβέρνηση έχει αφήσει τον τομέα της διύλισης να περιπέσει σε ανυποληψία. Η συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι να χρειάζεται να εισάγονται η βενζίνη, και όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του πετρελαίου! Και για να βοηθηθεί ο πληθυσμός, η μέχρι τώρα πολιτική ήταν να επιδοτούνται οι αγορές καυσίμων.

Την 1/1/2012 όμως, και χωρίς καμιά προειδοποίηση, ο πρόεδρος Goodluck Jonathan κατάργησε τις επιδοτήσεις. Η τιμή της βενζίνης τριπλασιάστηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος σχεδόν των πάντων. Η αιτιολογία της κυβέρνησης ήταν ότι έτσι θα καταπολεμηθεί η κρατική διαφθορά.

Η ενέργεια όμως αυτή πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα, με αποτέλεσμα να φρενάρει η οικονομική ζωή. Μετά από μια μικρή υποχώρηση του προέδρου, τα συνδικάτα ανακάλεσαν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά στην συνέχεια η κυβέρνηση έβγαλε τον στρατό στους δρόμους για να «επιβάλει την τάξη». Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η ισλαμική φονταμενταλιστική οργάνωση Boko Haram προχωρούσε σε μια σειρά από δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις, σπέρνοντας τον θάνατο σε Χριστιανούς, και το χάος στην χώρα.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό στην διεθνή κοινή γνώμη, είναι ο σκοτεινός ρόλος του ΔΝΤ. Κατά «σύμπτωση», η επικεφαλής του ταμείου Christine Lagarde βρέθηκε στο Λάγκος λίγες μόλις ημέρες πριν την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις επιδοτήσεις. Όπως φαίνεται, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση ήταν προσεχτικοί στο να μην μαθευτεί η απαίτηση να διακοπούν οι επιδοτήσεις καυσίμων, όπως έγινε στην Τυνησία με τις επιδοτήσεις τροφίμων, η διακοπή των οποίων οδήγησε στην αραβική άνοιξη.
Κατά την επίσκεψή της, η Lagarde στήριξε τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς του Νιγηριανού προέδρου, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που πείστηκαν για τις προθέσεις του.

Στις 29/12, το πρακτορείο Reuter είχε πει πως το ΔΝΤ πιέζει τις αφρικανικές χώρες να διακόψουν τις επιδοτήσεις καυσίμων, διότι συντελούν στην διαφθορά και στο λαθρεμπόριο, αντί να βοηθούν τους φτωχούς λαούς.
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του προέδρου, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Jeffery Sachs επαίνεσε την κίνηση, χαρακτηρίζοντας την γενναία και σωστή. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, που ως καθηγητής οικονομικών του Harvard, είχε συνταγογραφήσει (1990) την θεραπεία σοκ για την Πολωνία, την Ουκρανία, την Ρωσία, και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για την λεηλασία των περιουσιακών τους στοιχείων από τις διάφορες πολυεθνικές.

Ένα περίεργο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Αμερική και το ΔΝΤ πιέζουν μόνο μερικές χώρες να διακόψουν τις επιδοτήσεις καυσίμων. Μάλιστα, η Νιγηρία, που πουλάει το πετρέλαιο περίπου $1 ανά λίτρο, δεν είναι καθόλου φθηνή. Το Μπρουνέι, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρείν, και η Σ. Αραβία πουλάνε το δικό τους πετρέλαιο στους πολίτες τους πολύ πιο φθηνά. Για παράδειγμα, η βενζίνη κοστίζει 17 σεντς το λίτρο στην Σ. Αραβία, 22 σεντς στο Κουβέιτ, και 89 σεντς στις ΗΠΑ.

Αυτό απλά σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιέζει μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, να επιβάλλει έναν μεγάλο φόρο στους πολίτες της, λέγοντας πως έτσι θα καταπολεμηθεί η διαφθορά. Βέβαια, το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά πως η διαφθορά στα υψηλά κρατικά κλιμάκια θα παραμείνει ανέπαφη.
Αν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αμερική, και το ΔΝΤ ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν στην εξυγίανση της νιγηριανής οικονομίας, θα πρόσφεραν στήριξη στην κατασκευή και στην επέκταση των διυλιστηρίων της, που αφέθηκαν να καταρρεύσουν, ώστε να μην χρειάζεται να δαπανώνται τεράστια ποσά για την εισαγωγή βενζίνης κλπ. Η πιο εύκολη μέθοδος για κάτι τέτοιο θα ήταν να επιταχυνθούν οι συμφωνίες με την Κίνα, ώστε να αναπτυχθούν τα τοπικά διυλιστήρια.

Συνέβη όμως το αντίθετο. Τα βρώμικα συμφέροντα που κέρδιζαν από το σύστημα επιδοτήσεων, τώρα κερδίζουν πιο πολλά από την διατήρηση των εισαγωγών, σαμποτάροντας παράλληλα την κατασκευή κινεζικών διυλιστηρίων, που θα τερμάτιζαν τις παράνομες κερδοφόρες δραστηριότητες τους.

Αντί να βοηθηθούν οι φτωχοί πολίτες, όπως λέει το ΔΝΤ, οδηγούνται σε περαιτέρω εξαθλίωση, με το 90% του λαού της χώρας να ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας. Περίπου 40 εκατομμύρια είναι άνεργοι, σε μια χώρα 148 εκατομμυρίων.

Η κατάργηση της επιδότησης καυσίμων οδήγησε τις τιμές των πάντων στα ύψη, και αύξησε την ανεργία, και τις πτωχεύσεις των μικρών επιχειρήσεων.

Είναι πλέον πασιφανές, πως αν το ΔΝΤ ήθελε να βοηθήσει, θα επέμενε στην κατασκευή και αναβάθμιση των διυλιστηρίων, και όχι στην κατάργηση των επιδοτήσεων. Σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα από τα τέσσερα συνολικά διυλιστήρια, που από το 1994, και την τότε δικτατορία, περιήλθαν σε κατάσταση ερειπίων.

Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά την όλη κατάσταση, και το τι ακριβώς φταίει.
Μια πρόσφατη επιτροπή, που συστάθηκε για να μελετήσει το πρόβλημα, κατέληξε στο ότι κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου $4 δισ που αφαιρούνται από τους φορολογούμενους και καταλήγουν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων, με κύρια εστία διαφθοράς την κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση της χώρας, την Nigerian National Petroleum Company (NNPC).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιτροπής, κάθε μέρα εισάγονται 59 εκατ. λίτρα καυσίμων, ενώ η χώρα καταναλώνει 35 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι περισσεύουν 24 εκατ. λίτρα τα οποία οι λαθρέμποροι επανεξάγουν, και που είναι πληρωμένα από τις επιδοτήσεις του δημοσίου. Αυτή η διαφθορά κοστίζει στον λαό της Νιγηρίας $4 δισ τον χρόνο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα $7.5 δισ τον χρόνο που δίνονται για τις επιδοτήσεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποδομές. Δεν αναφέρει όμως τίποτα για τα $4 δισ που κλέβουν οι λαθρέμποροι, με την συνεργασία των αξιωματούχων της NNPC, πουλώντας παράνομα πετρέλαιο στις γειτονικές χώρες. Τα διυλισμένα καύσιμα που εισάγονται, επανεξάγονται λαθραία στο Καμερούν, στο Τσάντ, και στον Νίγηρα, όπου το πετρέλαιο κοστίζει περισσότερο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεγάλο ρόλο στα πετρελαϊκά ζητήματα της Νιγηρίας παίζει η Κίνα. Τον Μάιο του 2010, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Jonathan, η Κίνα εξασφάλισε ένα συμβόλαιο ύψους $28.5 δισ προκειμένου να κατασκευάσει τρία νέα διυλιστήρια, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στο ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, και στις Αγγλοαμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η κινεζική CSCEC που ανέλαβε να κατασκευάσει τα διυλιστήρια για την NNPC, θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα $10 δισ που η Νιγηρία δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγή βενζίνης, κλπ. Μέχρι σήμερα όμως, τα νέα αυτά διυλιστήρια παραμένουν στα χαρτιά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευή τους σκοντάφτει στα μεγάλα συμφέροντα που βολεύονται από την σημερινή κατάσταση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας, επισκεπτόμενος το Πεκίνο, ανακοίνωσε πως η χώρα του σκοπεύει να επενδύσει 5-10% των συναλλαγματικών της αποθεματικών σε γιουάν, σημειώνοντας πως το νόμισμα αυτό σε λίγο θα καταστεί το βασικό αποθεματικό παγκόσμιο νόμισμα.

Το 2010 η Κίνα δάνεισε και εξήγαγε στην Νιγηρία κεφάλαια και προϊόντα ύψους $7 δισ, ενώ η Νιγηρία εξήγαγε στη Κίνα αργό πετρέλαιο αξίας $1 δισ.
Μέχρι σήμερα, η Νιγηρία διαθέτει το 79% των ξένων συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε δολάρια, και τα υπόλοιπα σε ευρώ, και στερλίνες, τα οποία όμως μοιάζουν πλέον επισφαλή εξαιτίας της κρίσης χρέους των χωρών της Δύσης.

Αν μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα όπως είναι η Νιγηρία, απομακρυνθεί από το δολάριο, όπως έκαναν πρόσφατα το Ιράν, η Ινδία, η Ρωσία, και η Ιαπωνία, τότε αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου. Και αυτό δεν αρέσει στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, οι Κινέζοι θέλουν να μπουν στα πετρελαϊκά «χωράφια» της Νιγηρίας, στα οποία κάνουν κουμάντο οι Αγγλοαμερικάνοι. Ήδη, η κινεζική China National Petroleum Corporation έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι, όπως έχει μπει και η επίσης κινεζική CNOOC Ltd.

Η ακύρωση των επιδοτήσεων καυσίμων, μετά από πιέσεις της Αμερικής και του ΔΝΤ γεννά πολλά ερωτηματικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ωφελείται ο νιγηριανός λαός. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί και η χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οργάνωση Boko Haram σκορπίζει τον θάνατο στην αφρικανική αυτή χώρα.
γράφει ο F. William Engdahl

SOS 2012- πως να προστατευτείτε

Δεδομένου πως από τα βασικότερα για την πλειοψηφία των ανθρώπων κριτήρια για να παραμείνουν ψύχραιμοι είναι να γνωρίζουν και να έχουν την "υλική κατάσταση" -ως ένα βαθμό- υπό έλεγχο, και επειδή καμία αρχή δεν φαίνεται να έχει σκοπό να ενημερώσει τα πλήθη έγκαιρα, δημοσιεύω παρακάτω το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο "Checklist 2012 - 7 στρατηγικές για να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία σας" του Dieter Broers ***

Στόχος είναι η γνώση της κατάστασης που αναμένεται ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία τόσο σε υλικό όσο και -κυρίως- σε ψυχικό-πνευματικό επίπεδο. 

Κεφάλαιο 1ο: 
SOS 2012- πως να προστατευτείτε

μετάφραση Βίκυ Χρυσού

Εδώ και μερικά χρόνια το έτος 2012 μπαίνει σταδιακά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των πιστημόνων. Αρχικά ήταν μόνο μερικοί ερευνητές, αργότερα άρχισαν όλο και περισσότεροι να κρούουν τον κώδων του κινδύνου: για το 2012 προβλέπουν πως θα λάβει χώρα ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες καταστροφές.

Σημείο εκκίνησης της παραπάνω δήλωσης ήταν η παρατήρηση της δραστηριότητας του ήλιου. Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουμε πως οι ηλιακές καταιγίδες ασκούν μεγάλη επίδραση πάνω στο γαλάζιο πλανήτη μας. Αρχικά επρόκειτο για μια ενστικτώδη γνώση. Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί παρακολουθούσαν τον ήλιο και οι παλαιότερες σχετικές απεικονίσεις που γνωρίζουμε έγιναν πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια. Ο ήλιος θεωρούνταν ανέκαθεν πηγή της ζωής, ρυθμιστής των εποχών, των καιρικών φαινομένων, της εποχής σποράς και θερισμού. Πολλοί λαοί είχαν καθιερώσει ηλιοκεντρικές λατρείες, όπως οι Αιγύπτιοι για παράδειγμα προσεύχονταν στο θεό Ρα.

Σήμερα καταγράφονται οι ηλιακές δραστηριότητες από εξελιγμένους δορυφόρους. Αυτό συμβαίνει κυρίως από δορυφόρους της NASA, οι οποίοι στέλνουν σε τακτικά διαστήματα εικόνες του ήλιου στη Γη. Επιπλέον γίνονται μετρήσεις και αναλύσεις, που αφορούν τις φυσικές επιπτώσεις της ηλιακής δραστηριότητας, διότι όσο ατέλειωτα μακρυά κι αν μοιάζει πως είναι ο ήλιος από τη Γη, η επίδραση του πάνω στις διαδικασίες της ζωής του πλανήτη μας είναι πολύ μεγάλη.

Είναι βέβαιο πως κάθε έκρηξη πάνω στον ήλιο έχει σαν αποτέλεσμα την εκπομπή ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων. Αυτές οι μαζικές εκπομπές από το στέμμα του ήλιου ταξιδεύουν με ταχύτητες μέχρι και πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα και κάθε φορά που ο ήλιος στέλνει τέτοια φορτισμένα σωματίδια προς την κατεύθυνση της Γης αλλοιώνεται το ηλεκτρομαγνητικό
μας πεδίο. Και μάλιστα με χαρακτηριστικές επιπτώσεις, διότι όλο το φάσμα της κυτταρικής επικοινωνίας των ζωντανών οργανισμών γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.


Αυτά τα πεδία ρυθμίζουν σχεδόν όλες τις ζωτικές λειτουργίες. Τα αποδημητικά πουλιά προσανατολίζονται με αυτά τα πεδία. Οι φάλαινες και άλλα ζώα της θάλασσας τα ακολουθούν κατά τις περιπλανήσεις τους. Ακόμη και εμείς οι άνθρωποι βρισκόμαστε υπό την επίδραση μιας μυστικής καθοδήγησης μέσω των πεδίων καθώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχή και την υγεία μας.

Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η επίδραση, έγινε φανερό μόνο όταν άρχισαν να γίνονται συγκρίσεις στα αποτελέσματα και τις διαπιστώσεις πολλών διαφορετικών επιστημονικών τομέων. Όταν για παράδειγμα οι γιατροί και οι φυσικοί συνέκριναν τα στοιχεία τους, βρήκαν το εξής εκπληκτικό:
οι αυξομειώσεις του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης, που οφειλόταν στην ηλιακή δραστηριότητα, συνοδευόταν από μία εκπληκτική αύξηση των εμφραγμάτων και των ψυχικών προβλημάτων. Στατιστικές ατυχημάτων διαπίστωναν πως σε μέρες με διαφοροποιημένες ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες σημειωνόταν ιδιαίτερα πολλά ατυχήματα. Ακόμη και η επιθετικότητα, οι αυξημένες διανοητικές επιδώσεις και οι παραισθήσεις αυξάνουν κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, για το γεγονός πως είμαστε εκτεθειμένοι σε δυνάμεις των οποίων τις επιδράσεις συνήθως αγνοούμε παντελώς. Σωματικές και ψυχικές διεργασίες, πολιτισμικές επιδώσεις και ψυχική διάθεση επηρεάζονται όλα τους από τον ήλιο. Εάν
συγκρίνει κανείς τις ηλιακές δραστηριότητες με ιστορικά γεγονότα, τότε γίνονται φανερές ακόμη και πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες και αλλαγές που σχετίζονται με την επίδραση του ήλιου.


Έτσι είχε σχεδιάσει το 1978, ο αστροφυσικός και συνεργάτης της NASA, John Eddy ένα πίνακα που δείχνει έντονη σχέση ανάμεσα στην ακμή και παρακμή πολιτισμών και τη δραστηριότητα του ήλιου.
Η πιο θεαματική ηλιακή έκρηξη της σύγχρονης εποχής έλαβε χώρα το 1859. Τα στοιχεία που διαθέτουμε προέρχονται από τον βρετανό αστρονόμο Richard Christopher Carrington, ο οποίος παρακολουθούσε τα γεγονότα από το δικό του αστεροσκοπείο. Εκεί περιγράφονται διάφορα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα έντονες λάμψεις μέχρι τον ισημερινό. Όμως ο Carrington αναφέρει και μία άλλη επίδραση: τα δίκτυα του τηλέγραφου είχαν πάψει να λειτουργούν επειδή είχαν καεί
οι μετασχηματιστές.


Παρόμοιες, μολονότι ασθενέστερες μεγα-ηλιακές καταιγίδες καταγράφηκαν για παράδειγμα και το 1989. Τα επακόλουθα της έγιναν ιδιαίτερα αισθητά στην καναδική περιοχή του Quebec και ήταν πολύ πιο δραματικά από αυτά του 1859, καθώς εν τω μεταξύ ο ηλεκτρισμός έγινε βασικός συντελεστής ολόκληρης της δημόσιας ζωής. Η διακοπή ρεύματος οδήγησε στην πτώση όλων των κεντρικών μηχανισμών διοίκησης. Όλα τα τηλεφωνικά δίκτυα, όπως και το σύστημα οδικής κυκλοφορίας έπαψαν να λειτουργούν, δεν μπορούσαν να δοθούν πληροφορίες πλοήγησης στα αεροπλάνα και οποιαδήποτε επικοινωνία μέσω υπολογιστών και ίντερνετ ήταν αδύνατη. Τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι ανελκυστήρες σταματούσαν. Ένα χάος είχε προκληθεί.

Ήταν οι επιστήμονες του τομέα ερευνών της NASA που πρώτοι έκαναν μια εκπληκτική πρόγνωση: υπολογίζεται πως το 2012 θα πρέπει να περιμένουμε μια μεγα-ηλιακή καταιγίδα. Η διαπίστωση τους στηρίζεται σε παρατηρήσεις των ηλιακών κύκλων που λαμβάνουν χώρα εδώ και δεκαετίες. Εντός αυτών των κύκλων ηλιακής δραστηριότητας σημειώνονται ηλιακές εκρήξεις σύμφωνα με ένα καλά μελετημένο και σχετικά ακριβή ρυθμό. Για το τέλος αυτού του κύκλου ηλιακής δραστηριότητας
υπολογίζουν λοιπόν οι επιστήμονες της NASA πως θα λάβει χώρα μια τεράστια έκρηξη, η οποία θα είναι πιο σφοδρή από κάθε άλλη μέχρι σήμερα γνωστή ηλιακή έκρηξη. Υπολογίζουν πως το γεγονός αυτό θα λάβει χώρα στις αρχές του καλοκαιριού ή το χειμώνα του έτους 2012. Αυτό που εντείνει την κατάσταση είναι το γεγονός, πως εδώ και μερικά χρόνια μοιάζει σαν να “αποκοιμήθηκε” ο ήλιος και να μην ακολουθεί τη γνωστή μέχρι σήμερα για τους επιστήμονες περιοδικότητα της δράσης του. Οι
εκρήξεις (ορατές ως ηλιακές κηλίδες- σημ. μτφ.) δεν ακολουθούν το αναμενόμενο πλάνο και μοιάζει σαν να είναι πιο αδύναμες και πιο σπάνιες. Για τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτή η κατάσταση μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, αυτά που θα ακολουθήσουν ωστόσο είναι ξεκάθαρα.

Προφανώς πρόκειται εδώ για τη γνωστή ησυχία πριν την καταιγίδα. Αυτή τη στιγμή συσσωρεύονται τεράστιες δυνάμεις, οι οποίες πιέζουν για εκτόνωση. Έτσι είναι πολύ πιθανό πως την παρούσα φάση
ανεξήγητης αδράνειας στον ήλιο θα ακολουθήσει μία τελική, απίστευτα μεγάλη έκρηξη. Τώρα θα αναρωτιέστε “τι θα γίνει με τη Γη, τι θα συμβεί με όλους εμάς, εάν ξεσπάσει αυτή η τεράστια ηλιακή καταιγίδα;” Σε ένα άμεσα ορατό επίπεδο προφανώς θα συμβεί αυτό ακριβώς που φοβούνται οι οπαδοί της καταστροφολογικής θεωρίας: το ηλεκτρικό ρεύμα θα διακοπεί σε όλο τον κόσμο. Η καθημερινότητα στη ζωή μας θα διαταραχτεί σε σημαντικό βαθμό ή ίσως και να καταστραφεί πλήρως. Θα ακολουθήσει μια γενική αστάθεια καθώς τα πολιτισμικά μας επιτεύγματα δεν θα ανταποκρίνονται και η επικράτηση μίας χαοτικής κατάστασης είναι περισσότερο από πιθανή.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα αποσταθεροποιηθεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης. Τεράστιες καταιγίδες, θύελλες, κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, σεισμοί και πλημμύρες θα είναι τα επακόλουθα αυτής της αποσταθεροποίησης. Ο κόσμος κυριολεκτικά θα χάσει την ισορροπία του. Χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, άνθρωποι θα γίνουν μάρτυρες ενός κλιματολογικού χάους.

Όμως υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο, το οποίο φτάνει πολύ πιο πέρα από οποιοδήποτε μεσοπρόθεσμο σενάριο καταστροφής και συντέλειας του κόσμου. Οι ταλαντεύσεις του γήινου μαγνητικού πεδίου που οφείλονται στον ήλιο, θα αλλάξουν την ίδια την ψυχή μας και μάλιστα κατά μία απόλυτα θετική έννοια. Θα ενισχύσουν τη συνείδηση μας, θα την επεκτείνουν και θα μας βοηθήσουν να αγγίξουμε
εντελώς νέες επιγνώσεις. Σε ακριβώς αυτό το σημείο βρίσκεται η μεγάλη ευκαιρία.



Εάν συνοψίσει κανείς όλα τα αποτελέσματα των ερευνών που υπάρχουν σχετικά με μια τέτοια πνευματική επανάσταση γίνεται σαφές, πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να ισχύει: Θα λάβει χώρα μια θεραπευτική αλλαγή στη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο μπορούμε να έχουμε ελπίδες, πως το 2012 δεν μας απειλεί καμία φρικτή αποκάλυψη, αλλά μας


περιμένει ένα σημαντικό εξελικτικό άλμα της συνείδησης μας.



Στους αιώνιους νόμους της ύπαρξης μας, ανήκει βεβαίως το γεγονός πως σε σημαντικές αλλαγές οδηγούμαστε μέσα από κρίσεις. Αυτή την εμπειρία σίγουρα θα την έχετε κάνει και οι ίδιοι. Σκεφτείτε π.χ. τις περιπτώσεις επίπονων χωρισμών, τους οποίους ακολούθησε ένα εξελικτικό άλμα.
Σκεφτείτε περιπτώσεις με αλλαγές επαγγέλματος, κρίσεις σχετικά με το νόημα κάποιας κατάστασης, κρίσεις σχέσεων -όλες αυτές οι περιπτώσεις σηματοδοτούν συχνά την έναρξη μιας νέας, καλύτερης φάσης της ζωής μας. Εμφανίζονται προκλήσεις στη ζωή μας και πρέπει να ελέγξουμε όλο το φάσμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας: Ποιοί είμαστε; Τι θέλουμε πραγματικά; Στη διαδικασία αυτή όμως καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μιας πιθανής απώλειας και να αποχωριστούμε αγαπημένες μας συνήθειες.

Μια τέτοια κρίση θα περάσετε μέχρι το τέλος του 2012 και αφορά το άμεσα αισθητό γεγονός που
προαναγγέλλεται για το έτος αυτό. Δεν θα είναι εύκολο για σας. Αλλά θα ανταμειφθείτε και μπορείτε να κάνετε πάρα πολλά πράγματα για να ξεπεράσετε με σιγουριά τις επιδράσεις που σας μπερδεύουν.


Ας παραμείνουμε λοιπόν αρχικά στο πραγματιστικό επίπεδο. Ας υποθέσουμε πως η μυστηριώδης “ημέρα x” είναι εδώ. Η NASA κάνει μία προειδοποιητική δήλωση:

“Μόλις έλαβε χώρα στον ήλιο μία γιγάντια ηλιακή καταιγίδα, που είναι η μεγαλύτερη από την εποχή που άρχισαν οι μετρήσεις. Η εκπομπή σωματιδίων είναι τεράστια. Ένα γιγαντιαίο σύννεφο πλάσματος από φορτισμένα σωματίδια κατευθύνεται με ταχύτητα προς τη Γη. Σε τρεις μέρες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις.” Έτσι κάπως θα μπορούσε να ακούγεται η σχετική είδηση.

Ποια θα ήταν η αντοχή μας απέναντι στις επιδράσεις της μεγα-ηλιακής καταιγίδας; Ποιές προετοιμασίες θα μας βοηθούσαν να τη χειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης; Ή έχουν δίκιο αυτοί που ήδη βλέπουν να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη
μέτρηση της ανθρωπότητας;

Για να βρεθεί μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, δείτε καθαρά την όψη της καθημερινής ζωή σας. Ας πάρουμε μια εντελώς συνηθισμένη ημέρα. Πιθανότατα ένα ραδιο-ξυπνητήρι δίνει τέλος στη νυχτερινή ησυχία σας.Ετοιμάζετε τον καφέ σας στην ηλεκτρική καφετιέρα, ανοίγεται το ψυγείο και ετοιμάζεται το πρωινό. Μετά παίρνεται το αυτοκίνητο ή το τραμ και πηγαίνετε στη δουλειά σας. Τηλεφωνείτε, στέλνετε e-mail, εργάζεστε στον υπολογιστή ή με μηχανήματα και εργαλεία που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Χρησιμοποιείτε ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, τεχνητό φως. Όταν πηγαίνετε για τα ψώνια σας βρίσκεστε μέσα σε κλιματιζόμενα, φωτισμένα και ηλεκτρονικά ασφαλισμένα σούπερ μάρκετ. Όταν ταξιδεύετε κάνετε την κράτηση του εισιτηρίου σας μέσω ίντερνετ, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα κυκλοφορίας και τεχνολογίες αεροδρομίων ρυθμίζουν όλες τις διαδικασίες. Για να ενημερωθείτε ανοίγετε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αγοράζετε εφημερίδες ή επισκέπτεστε σελίδες ειδήσεων στο διαδίκτυο. Τα απογεύματα μαγειρεύετε το φαγητό ή ζεσταίνετε ένα έτοιμο γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Έχετε τα πάντα υπό έλεγχο.

Το προσέξατε; Δεν έχετε τίποτε απολύτως “υπό έλεγχο”. Πολύ περισσότερο ο ηλεκτρισμός σας έχει στο χέρι, σας ελέγχει. Διότι σχεδόν όλα όσα κάνετε βασίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα: από το ξυπνητήρι και την προετοιμασία φαγητού μέχρι τη μεταφορά, την επικοινωνία και την εργασία σας.
Δίχως αμφιβολία, τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος έχουν γίνει οι φλέβες του πολιτισμένου, υψηλά
τεχνοκρατικού τρόπου ζωής μας. Ακόμη και αν ζείτε στην εξοχή ισχύει η αρχή εξάρτησης μας από το ηλεκτρικό ρεύμα: από τη μηχανή αρμέγματος του κτηνοτρόφου και το τηλεφώνημα με το κινητό με το οποίο οργανώνετε την κοινωνική ζωή σας, μέχρι το αυτοκίνητο το οποίο σας βοηθά στις μετακινήσεις σας.

Φανταστείτε τώρα λοιπόν τι θα συμβεί, εάν λιώσουν οι μετασχηματιστές εξαιτίας ενός αυξημένου βομβαρδισμού φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο, όπως συνέβη στο Quebec το 1989 και όπως το περιγράφει ο Carrington για το1859. Εάν κυριολεκτικά σβήσουν τα φώτα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας αλλάζει ακαριαία ολόκληρο το σύστημα.

Δεν θα μπορείτε να ετοιμάσετε το πρωινό με το συνηθισμένο τρόπο. Η ηλεκτρική αντλία βενζίνης του
αυτοκινήτου σας δεν θα λειτουργεί, τα λεωφορεία, τα τρένα και τα τρολεϋ θα παραμείνουν ακίνητα. Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, καθώς δεν θα υπάρχει ρεύμα για τη λειτουργία του φωτισμού και των ταμειακών μηχανών, και πολύ πιθανό και να λεηλατηθούν από πελάτες, οι οποίοι δεν θα έχουν να φοβηθούν καμία κάμερα ασφαλείας και κανένα ηλεκτρονικό σύστημα συναγερμού. Τα αεροπλάνα δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν. Σε περίπτωση που το γεγονός συμβεί σε περίοδο χειμώνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της θέρμανσης καθώς δεν θα μπορούν να
λειτουργήσουν τα σχετικά συστήματα. Ακόμη και οι ηλεκτρικές αντλίες νερού θα πάψουν να λειτουργούν και θα εμφανιστεί πρόβλημα παροχής πόσιμου νερού.

Εάν δοκιμάσετε τότε την τύχη σας στο δρόμο, θα βρεθείτε μέσα σε μια πανικόβλητη μάζα, σε έναν όχλο που θα κατέχεται από μία περίεργη τάση φυγής, αλλά δεν θα γνωρίζει ποια κατεύθυνση να πάρει. Δεν θα υπάρξουν νέες προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων και μέσα σε λίγες μέρες θα καταρρεύσουν όλα όσα θεωρούσατε μέρος της απαρασάλευτης καθημερινότητας σας.

Ας δούμε τώρα το δεύτερο επίπεδο. Οι φυσικές καταστροφές, οι οποίες ακολουθούν την αποσταθεροποίηση του μαγνητικού πεδίου της Γης προκαλούν επιπλέον κινδύνους. Κτίρια κατεδαφίζονται, ολόκληρες περιοχές πλημμυρίζουν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντλίες για να ξαναστεγνώσουν τα σπίτια. Βίαιες καταιγίδες σαρώνουν τη Γη με κεραυνούς τεράστιας έντασης. Ακόμη και ηφαίστεια θα μπορούσαν να εκραγούν σκεπάζοντας τον ουρανό με μεγάλες ποσότητες στάχτης. Η Γη θα κρύωνε άμεσα και θα συσκοτίζονταν ο γαλάζιος πλανήτης μας καθώς θα τον
τύλιγε ένα γκρίζο πέπλο στάχτης.

Και το χειρότερο είναι πως δεν θα μπορείτε να λάβετε καθόλου πληροφορίες. Το ράδιο και η τηλεόραση θα σωπάσουν, οι εφημερίδες δεν θα μπορούν ούτε να τυπωθούν, ούτε να μεταφερθούν. Αλλά ούτε και το διαδίκτυο θα είναι στη διάθεση σας. Δεν θα γνωρίζετε πως πάει παρακάτω. Δεν θα έχετε ιδέα τι επιχειρήσεις μπορεί να διεξάγουν οι πολιτικοί οργανισμοί, η αστυνομία, η πυροσβεστική ή η τεχνική βοήθεια. Πολύ απλά θα πρέπει να βασιστείτε στον εαυτό σας.

Σας τρόμαξα; Έχω απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που φέρω όταν παίζω τις διάφορες σκηνές του 2012. Δεν θέλω να σας σοκάρω, όμως δεν μου μένει τίποτε άλλο από το να ζωγραφίσω αρχικά τα πάντα με τα πιο μελανά χρώματα. Δεν μπορεί κανείς να ομορφύνει την κατάσταση: αυτό που μας περιμένει το 2012, είναι μια δυναμική γεγονότων η οποία δικαίως προκαλεί ανησυχία.

Αυτό που σας συνιστώ λοιπόν κατ΄ αρχήν είναι ορισμένα πολύ πρακτικά μέτρα πρόνοιας και προφύλαξης. Ας υποθέσουμε πως περίπου τρεις μέρες μετά την είδηση από τη NASA συμβαίνουν πράγματι ορισμένα ή ακόμη και όλα τα γεγονότα που περιέγραψα παραπάνω. Προσπαθήστε να δείτε νοερά τα γεγονότα. Προσπαθήστε να φανταστείτε πως θα είναι η ζωή σας δίχως ρεύμα, δίχως
θέρμανση και νερό, δίχως προμήθειες σε τρόφιμα, δίχως μέσα μεταφοράς και δίχως πρόσβαση σε οποιαδήποτε επίκαιρη πληροφορία. Υπάρχει μόνο μία και μοναδική στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει και την οποία συστήνω να ακολουθήσετε: ενεργείστε έξυπνα και προνοητικά.

Είναι καλό να φροντίσετε να εφοδιαστείτε αρκετά νωρίτερα με βασικά τρόφιμα και να δημιουργήσετε ένα απόθεμα. Λάβετε υπ' όψη πως δεν θα έχετε ρεύμα ούτε για το ψυγείο, αλλά ούτε και για να μαγειρέψετε. Αποθηκεύστε ότι διατηρείται για πολύ καιρό, δεν χρειάζεται μαγείρεμα και μπορεί να δώσει στο σώμα σας υψηλής αξίας ενέργεια. Για παράδειγμα καρύδια, συσκευασμένο ψωμί μακράς διαρκείας, ξηρούς καρπούς, δημητριακά κ.α. Ακόμη και οι κατά τ΄ άλλα προς αποφυγήν κονσέρβες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο επιβίωσης. Προμηθευτείτε για το λόγο αυτό λαχανικά σε
βάζα. Επίσης μπορείτε να αποθηκεύσετε σε κελάρια ή στο μπαλκόνι σας φρούτα που παραμένουν για καιρό φρέσκα, όπως τα μήλα. Ακόμη και οι χυμοί φρούτων μπορούν να συνδράμουν στην παροχή βιταμινών στον οργανισμό σας.

Εάν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό καμινέτο, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στα κάμπινγκ, για να μπορείτε να θερμαίνετε κάποια φαγητά ή να ετοιμάζεται ζεστά ροφήματα. Πολύ βασική είναι επίσης η προμήθεια και αποθήκευση πόσιμου νερού. Αποθηκεύστε μερικές κάσες μεταλλικό νερό. Φροντίστε να έχετε ένα δοχείο για να συλλέγετε ακόμη και βρόχινο νερό εάν χρειαστεί, ώστε
να καλύψετε τις ανάγκες σας για ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο δεν θα μπορείτε να πάρετε νερό ούτε από τη βρύση, ούτε από οποιοδήποτε κατάστημα.

Ακολούθως ελέγξτε το φαρμακείο του σπιτιού σας. Χρειάζεστε σε τακτά διαστήματα κάποια φάρμακα; Είστε διαβητικός και εξαρτάστε από την ινσουλίνη; Φροντίστε να αποθηκεύσετε ανάλογες ποσότητες. Συζητείστε με το γιατρό σας εάν μπορείτε για κάποιο διάστημα να παίρνετε την ινσουλίνη σε μορφή χαπιών -διότι δεν θα μπορείτε να διατηρήσετε δροσερή την ινσουλίνη. Σε κάθε περίπτωση καλά είναι να έχετε αρκετά παυσίπονα, καθώς οι ισχυρές μεταπτώσεις του γήινου μαγνητικού πεδίου προκαλούν
έντονους πονοκεφάλους.

Λάβετε υπ' όψη πως δεν θα μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε γιατρό σε περίπτωση ανάγκης. Τα νοσοκομεία πιθανόν να είναι δύσκολα προσβάσιμα λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων, αλλά ακόμη και εντός τους θα γίνονται πολύ περιορισμένες εργασίες λόγω έλλειψης ρεύματος. Καλό θα είναι να πάρετε μαθήματα πρώτων βοηθειών, ώστε να είστε σε θέση να ενεργήσετε έτσι ώστε να μπορείτε σώσετε ζωές σε περίπτωση ανάγκης.

Σκεφτείτε με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να περάσετε το χειμώνα δίχως θέρμανση. Διαθέτετε αρκετά ζεστά σκεπάσματα; Σε περίπτωση που έχετε τζάκι προμηθευτείτε αρκετά καυσόξυλα. Αγοράστε κεριά για να μην κάθεστε στο σκοτάδι. Ας είστε προετοιμασμένοι -αυτό δεν αποτελεί έκφραση υστερίας, αλλά περίσκεψης. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανένα μεγάλο κόστος, όμως σε περίπτωση κρίσης μπορούν να σώσουν ακόμη και ζωές.

Και όπως είπαμε: όλα αυτά είναι προληπτικά μέτρα. Και τι γίνετε εάν παρέλθουν οι τρεις μέρες μετά τη δήλωση της NASA; Ο βασικότερος κανόνας ακούγεται απλός αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός: παραμείνετε στο σπίτι σας. Πιθανόν να μην σας αρέσει να μην πάτε στη δουλειά σας, όμως εάν απομακρυνθείτε με το αυτοκίνητο, το λεωφορείο ή το μετρό από το σπίτι σας, δεν είναι
βέβαιο πως θα μπορέσετε να επιστρέψετε πίσω με τον ίδιο τρόπο.

Παραμείνετε κοντά στους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς. Παραμείνετε κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σας. Σε περίπτωση που συμβεί το σοβαρό γεγονός δεν είναι καλό να είστε χώρια τους. Δεν θα έχετε τη δυνατότητα ούτε σημεία ζωής να δώσετε, αφού τηλέφωνα και ίντερνετ δεν θα λειτουργούν. Επιπλέον είναι πιθανόν πως θα σημειωθεί κυκλοφοριακό χάος μόλις
κάνει η NASA τη σχετική δήλωση. Πολλοί άνθρωποι θα θέλουν να φύγουν στην εξοχή. Το τι σημαίνει αυτό για τις μεγάλες πόλεις μπορούμε να το δούμε σε καθημερινή βάση σε ώρα αιχμής: δεν προχωράει πλέον τίποτε.

Σε περίπτωση που ζείτε σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν τέτοιες γνωστές ζώνες με αυξημένη σεισμικότητα- (ενώ στη χώρα μας, στην Ελλάδα οι σεισμοί αποτελούν συχνότατο φαινόμενο-σημ. μτφ.) τότε προσέξτε μερικούς απλούς κανόνες. Εάν νιώσετε σεισμικές δονήσεις αναζητήστε προστασία κάτω από ένα σταθερό τραπέζι. Ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια
έχετε εάν στέκεστε κάτω από την κάσα μιας πόρτας. Μην τρέχετε ενστικτωδώς έξω από το σπίτι, διότι μπορεί να τραυματιστείτε από κεραμίδια ή κομμάτια τοίχων που γκρεμίζονται και πέφτουν.


Το παραδέχομαι πως όλα όσα μόλις μάθατε δεν είναι ευχάριστα. Ακόμη και αν τελικά είναι λιγότερο δραματικές οι επιπτώσεις μιας μεγα-ηλιακής καταιγίδας, σίγουρα θα σας πλήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όμως σίγουρα θα το προσέξατε ήδη, πως με μερικά καλά σχεδιασμένα μέτρα προφύλαξης μπορείτε να ξεπεράσετε τις άμεσες επιδράσεις μιας επικίνδυνα έντονης ηλιακής
καταιγίδας δίχως βλάβες. Προ πάντων όμως δεν θα αισθάνεστε αβοήθητοι. Οι δικαιολογημένοι φόβοι σας θα είναι λιγότεροι, εάν γνωρίζετε την κατάσταση στην οποία πρόκειται να βρεθείτε. Η απειλή είναι πραγματική, όμως το ίδιο ρεαλιστική είναι η πιθανότητα να σας προστατέψει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης το οποίο θα έχετε σχεδιάσει.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Όπως και να έχει δεν μπορείτε να εμποδίσετε το συμβάν -κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει ή να ξεφύγει. Σκεφτείτε πως από αυτή τη στιγμή έχετε ένα σημαντικό προβάδισμα: γνωρίζετε τι περίπου μπορεί να συμβεί. Εάν ήδη σήμερα σκεφτείτε τις
συγκεκριμένες επιπτώσεις που σας αφορούν, τότε έχετε το χρόνο να κάνετε τις πολύ προσωπικές σας προετοιμασίες, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις είναι ο πανικός, η τάση να τρέξουμε δίχως ψυχραιμία προς μια οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπου ελπίζουμε να βρούμε σωτηρία. Γνωρίζω για παράδειγμα ανθρώπους που έχουν αποφασίσει την “ημέρα x” να δραπετεύσουν στη φύση ώστε να διαφύγουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων μέσα στις πόλεις. Όσο και σωστή να φαίνεται εκ πρώτης όψεως αυτή η αντίδραση, δεν είναι λογική. Σκεφτείτε πως θα κατευθύνεστε προς άγνωστο
έδαφος και πως προφανώς δεν έχετε καθόλου εμπειρίες για την επιβίωση στη φύση. Θα συναντήσετε ανθρώπους οι οποίοι πιθανόν να αντιδρούν με περισσότερο πανικό από ότι εσείς ο ίδιος. Γνωρίζετε τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο τραγικά λάθη κάνουν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε τόσο ιδιαίτερες συνθήκες;

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να το επαναλάβω ώστε να το δεχτείτε στην καρδιά σας: παραμείνετε στο γνωστό σας χώρο. Μείνετε εκεί όπου γνωρίζετε τα κατατόπια, όπου έχετε αποθηκεύσει τις προμήθειες σας, εκεί όπου βρίσκετε μαζί με τους ανθρώπους που σας είναι σημαντικοί. Αυτό θα σας χαρίσει τουλάχιστον μια συναισθηματική σταθερότητα.

Οι δυνάμεις σας θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, εάν είστε δίπλα σε αυτούς που αγαπάτε. Αυτή είναι μια εμπειρία, την οποία γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τις εμπόλεμες περιόδους. Αυτοί είχαν βιώσει τι σημαίνει να είσαι έρμαιο πανίσχυρων γεγονότων, τα οποία δεν μπορείς να επηρεάσεις. Και είχαν μάθει τι σημαίνει να επιβιώνεις παλεύοντας ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες και τους κινδύνους. Οι νεότερες γενιές στη Γερμανία -ή την Ελλάδα σημ.μτφ.- δεν έχουν βρεθεί σε συλλογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ευτυχώς. Όμως τόσο πιο μπερδεμένοι θα αισθάνονται εάν η κατάσταση τους σύρει ξαφνικά έξω από την “φυσιολογική” καθημερινότητα τους
και σημάνει η ώρα της επιβίωσης, η ώρα του ο “σώσων εαυτόν σωθείτω”.

Πιο συγκεκριμένα: Έχουμε πολύ λίγες εμπειρίες σχετικά με καταστάσεις στέρησης, πανικού και κατάρρευσης, επειδή ακριβώς είχαμε την τύχη να ζούμε σε ευτυχείς ιστορικές περιόδους. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να ζήσουμε έστω νοερά μια τέτοια κατάσταση. Μην ανησυχείτε. Θα τα ξεπεράσετε όλα αυτά. Και περισσότερο ακόμη: θα ξαναβρείτε τον εαυτό σας ενώπιον σαφώς πολύ πιο σημαντικών προκλήσεων. Διότι η άμεση απειλή είναι μόνο η μία όψη του μυστηριώδους έτους
2012. Αυτό που κρύβεται πίσω από εκείνη την ημερομηνία θα σας αφήσει κατάπληκτους. Γι΄αυτό ακολουθήστε με στο δεύτερο επίπεδο του εικονικού ταξιδιού μας, όπου θα μάθετε με ποιο τρόπο μπορείτε να προετοιμαστείτε ψυχικά και πνευματικά για το 2012.

Επιστολή ενός Εβραίου προς Έλληνες. Πραγματική! ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΚ! Δημοσιεύτηκε στο THE CENTURY MAGAZINE,

Δημοσιεύτηκε στο THE CENTURY MAGAZINE, τον Ιανουάριο του 1928.
από τον ραββίνο Marcus Eli Ravage
(Ραββίνος συγγραφέας που "ετιμάτο υπό την εύνοια των Rothschilds (των εβραίων τραπεζιτών) σαν ο μόνος εγκεκριμένος βιογράφος τους".  Μπορείτε να ελέγξετε τα άρθρα αυτά σε οποιαδήποτε μεγάλη βιβλιοθήκη  αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία.)

"Φυσικά και μας απεχθάνεστε. Δεν υπάρχει λόγος να το αμφισβητείτε αυτό. Γι' αυτό ας μη χάνουμε τον καιρό μας με αμφισβητήσεις και δικαιολογίες. Ξέρετε πολύ καλά ότι έτσι είναι, και εγώ το γνωρίζω αυτό και εμείς καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον.  Είναι το επιθετικό, ανερχόμενο, καταπιεστικό, υλιστικό είδος που απεχθάνεστε- αυτούς, που με μια λέξη,

σας υπενθυμίζουν τόσο πολύ τη δική σας ανερχόμενη γενιά. Κατανοούμε απόλυτα ο ένας τον άλλον. Δεν σας κατηγορώ.
Μα το Θεό, δεν κατηγορώ κανένα που δεν του αρέσει κάποιος. Αυτό όμως που μου προκαλεί το ενδιαφέρον σε όλη αυτήν την αντι-Εβραϊκή υπόθεση, όπως εσείς το παρουσιάζετε, είναι η πλήρης έλλειψη θάρρους. Αυτός ο πλάγιος και σχετικός τρόπος τον οποίο χρησιμοποιείτε. Αν η όλη παράσταση δεν ήταν τόσο τραγελαφική, θα ήταν εκνευριστική.

Δεν είναι ότι είστε ερασιτέχνες: ασχολείστε με αυτό πάνω από δεκαπέντε αιώνες. Όμως παρακολουθώντας και ακούγοντας τα παιδικά σας προσχήματα, σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι εσείς οι ίδιοι δεν γνωρίζετε για πιο πράγμα πρόκειται. Μας σιχαίνεστε, αλλά δεν μπορείτε ξεκάθαρα να πείτε το γιατί. Σκέφτεστε μια νέα δικαιολογία -αιτία την ονομάζεται- κάθε μέρα. Έχετε συσσωρεύσει δικαιολογίες για τον εαυτό σας αυτά τα εκατοντάδες χρόνια και κάθε νέο σας εύρημα είναι περισσότερο γελοίο από το προηγούμενο και κάθε καινούρια δικαιολογία αντιφάσκει και εξουδετερώνει την προηγούμενη.
Πριν από λίγα σχετικά χρόνια, συνήθιζα να ακούω ότι ήμαστε σκαφτιάδες χρημάτων και εμπορικοί υλιστές. Τώρα διαδίδεται το παράπονο ότι κανένα έργο τέχνης και κανένα επάγγελμα δεν είναι ασφαλές ενάντια στην Εβραϊκή εισβολή.
Εμείς είμαστε, αν σας πιστέψει κανείς, συγχρόνως και προσηλωμένοι στη φυλή μας και αφιερωμένοι σε αυτήν και μη αφομοιώσιμοι επειδή δεν συνάπτουμε γάμους με σας.
Είμαστε συγχρόνως οι ιδρυτές και ηγέτες του καπιταλισμού αλλά και οι κύριοι υποκινητές των επαναστάσεων εναντίον του καπιταλισμού.
Δίχως αμφιβολία, η ιστορία δεν έχει να επιδείξει άλλο παράδειγμα, σαν εμάς, για την προσαρμοστικότητα!
Και ναι! Παρ' ολίγο να ξεχάσω την αιτία όλων των αιτιών. Εμείς είμαστε οι ξεροκέφαλοι άνθρωποι που ποτέ δεν δέχθηκαν τον χριστιανισμό, και εμείς είμαστε οι εγκληματίες που σταύρωσαν τον ιδρυτή του.
Όμως μπορώ να σας πω ότι αυτόαπατάστε. Σας λείπει είτε η αυτογνωσία είτε το θάρρος να αντιμετωπίσετε με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και να σταθείτε μπρος στην αλήθεια. Απεχθάνεστε τον Εβραίο όχι επειδή, όπως ίσως κάποιοι από σας να νομίζουν, αυτός σταύρωσε τον Ιησού αλλά γιατί αυτός τον γέννησε. Η πραγματική αντιμαχία σας με μας δεν είναι γιατί εμείς απορρίψαμε τον Χριστιανισμό, αλλά γιατί σας τον επιβάλλαμε!

Μας κατηγορείτε για την ανακίνηση της επανάστασης στη Μόσχα. Ας υποθέσουμε ότι αποδεχόμαστε την κατηγορία. Και λοιπόν; Συγκρινόμενο με το τι κατάφερε ο Παύλος, ο Εβραίος της Ταρσού, στη Ρώμη, ο ρωσικός ξεσηκωμός δεν αποτελεί παρά ένα καβγά του δρόμου.
Δημιουργείτε πολύ θόρυβο και εκφράζετε μεγάλη οργή για την ανάρμοστη Εβραϊκή επιρροή στα θέατρα και στους κινηματογράφους σας. Πολύ καλά. Δεκτό, το παράπονό σας, είναι βάσιμο. Αλλά τι είναι αυτό συγκρινόμενο με την συγκλονιστική μας επιρροή στις εκκλησίες σας, στα σχολεία σας, στους νόμους σας και στις κυβερνήσεις σας, και ακόμα και στις ίδιες τις σκέψεις σας που κάνετε κάθε μέρα;
Αν πράγματι εννοείτε αυτά που λέτε όταν μιλάτε για Εβραϊκά σχέδια, να μην σας στρέψω την προσοχή σε ένα που αξίζει να αναφερθεί; Σε τι ωφελεί να χάνετε τα λόγια σας για τον ισχυριζόμενο έλεγχο της δημόσιας γνώμης από Εβραίους χρηματοδότες, ιδιοκτήτες εφημερίδων και κινηματογραφικούς μεγιστάνες, όταν μπορείτε πολύ απλά δίκαια να μας κατηγορήσετε για τον αποδεδειγμένο έλεγχο ολόκληρου του πολιτισμού σας από τα Εβραϊκά Ευαγγέλια;
Ανατρέξετε λίγο πίσω και αναλογιστείτε τι έχει συμβεί. Δεκαεννέα αιώνες πριν, ήσαστε μια αθώα, ανέμελη, παγανιστική φυλή. Λατρεύατε αναρίθμητους θεούς και θεές, τα πνεύματα του αέρα, των τρεχούμενων νερών και του δάσους. Νιώθατε αδιάντροπη περηφάνια στη ομορφιά των γυμνών σας κορμιών. Χαράζατε μορφές των θεών σας καθώς και του προκλητικού ανθρωπίνου σώματος. Γοητευόσαστε με τις μάχες στις πεδιάδες, στις αρένες και στα πολεμικά εδάφη. Πόλεμος και σκλαβιά αποτελούσαν καθιερωμένους θεσμούς στα κοινωνικά σας συστήματα. Διασκεδάζοντας στις βουνοπλαγιές και στις πεδιάδες της εξοχής, ασχοληθήκατε με τη θεώρηση του θαύματος και του μυστηρίου της ζωής και θέσατε τα θεμέλια της φυσικής επιστήμης και φιλοσοφίας. Είχατε μια ευγενική, αισθησιακή κουλτούρα, ανεπηρέαστη από τις όποιες ενοχλήσεις μιας κοινωνικής συνειδήσεως ή από οποιεσδήποτε συναισθηματικές αμφισβητήσεις περί ανθρώπινης ισότητας. Ποιος ξέρει ποιο μεγάλο και δοξασμένο πεπρωμένο θα ήταν δικό σας αν σας αφήναμε ήσυχους.
Αλλά δεν σας αφήσαμε ήσυχους.
Σας πήραμε από το χέρι και γκρεμίσαμε το όμορφο και ευγενικό οικοδόμημα που είχατε εγείρει, και αλλάξαμε ολόκληρη την πορεία της ιστορίας σας. Σας κατακτήσαμε όπως ποτέ καμιά δικιά σας αυτοκρατορία δεν υπέταξε την Αφρική ή την Ασία. Και το καταφέραμε αυτό δίχως στρατούς, δίχως σφαίρες, δίχως αίμα και αναταραχές, δίχως κανένα είδους εξαναγκασμού. Το καταφέραμε αποκλειστικά και μόνο με την ακαταμάχητη δύναμη του πνεύματός μας, των ιδεών μας, της προπαγάνδας μας.
Σας κάναμε τους πρόθυμους και ασυνείδητους φορείς της αποστολής μας σε ολόκληρο τον κόσμο, στις βαρβαρικές φυλές της γης, στις αναρίθμητες αγέννητες γενιές. Χωρίς να καταλάβετε πλήρως το τι σας κάναμε, γίνατε οι ενεργοί πράκτορες της φυλετικής μας παράδοσης, μεταφέροντας το ευαγγέλιο μας στις ανεξερεύνητες γωνιές του κόσμου.

Τα έθιμα της φυλής μας έχουν γίνει ο πυρήνας του ηθικού σας κώδικα. Οι νόμοι της φυλής μας έχουν μορφοποιήσει τη βάση όλων των συνταγμάτων σας και των νομικών σας συστημάτων. Οι θρύλοι μας και τα λαϊκά μας παραμύθια αποτελούν την ιερή, (απόρρητη) από γενεά σε γενεά γνώση, την οποία σιγοτραγουδάτε στα νήπιά σας. Οι ποιητές μας έχουν γεμίσει τα υμνολόγιά σας και τα προσευχητάριά σας. Η εθνική μας ιστορία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος των παστόρωνήρωές σας. Η μικρή αρχαία μας χώρα είναι ο Ιερός σας Τόπος. Η εθνική μας λογοτεχνία είναι το Ιερό σας Βιβλίο (Βίβλος). Αυτά που σκέφτηκε και δίδαξε ο λαός μας έχουν ανεξίτηλα ενσωματωθεί τόσο στην ίδια σας την ομιλία όσο και στην παράδοσή σας, ώστε κανείς από σας δεν μπορεί να αποκαλείται μορφωμένος αν δεν γνωρίζει την εθνική μας κληρονομιά.
Εβραίοι τεχνίτες και Εβραίοι ψαράδες αποτελούν τους δασκάλους και τους αγίους σας, με αμέτρητα αγάλματα λαξευμένα με την μορφή τους και αναρίθμητες εκκλησίες αναγερμένες στην μνήμη τους. Μια Εβραία παρθένα ενσαρκώνει το ιδανικό σας για την γυναίκα. Ένας εβραίος επαναστάτης-προφήτης είναι η κεντρική μορφή της θρησκευτικής σας λατρείας. Έχουμε γκρεμίσει τα είδωλά σας, έχουμε παραμερίσει την εθνική σας κληρονομιά, και τα έχουμε αντικαταστήσει με το δικό μας Θεό και τις δικές μας παραδόσεις. Καμία κατάκτηση στην ιστορία μπορεί έστω αμυδρά να συγκριθεί με αυτήν την απόλυτη κατάκτησή μας πάνω σε σας.
Οι μισοί σας πόλεμοι, μεγάλοι και μικροί, είναι θρησκευτικοί πόλεμοι, που έχουν πραγματοποιηθεί βασιζόμενοι στην ερμηνεία ενός ή άλλου εδαφίου της διδασκαλίας μας. Δεν προλάβατε καλά καλά να απελευθερωθείτε από την πρωτόγονη θρησκευτική σας απλοϊκότητα και να επιχειρήσετε την εξάσκηση της παγανιστικής Ρωμαϊκής διδασκαλίας όταν ο Λούθηρος, οπλισμένος με τα δικά μας ευαγγέλια, σηκώθηκε να σας ρίξει κάτω και να ενθρονίσει την δική μας κληρονομιά. Πάρτε τις τρεις κύριες επαναστάσεις των σύγχρονων καιρών - την Γαλλική, την Αμερικάνικη και την Ρωσική. Τι αποτελούν παρά τον θρίαμβο της Εβραϊκής ιδέας για κοινωνική, πολιτική και οικονομική δικαιοσύνη.
Και το τέλος είναι ακόμα πολύ μακριά. Εξακολουθούμε να κυριαρχούμε πάνω σας. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή οι εκκλησίες σας είναι τεμαχισμένες από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Φανατικών και Μοντερνιστών, ή με άλλα λόγια μεταξύ αυτών που κρέμονται κατά γράμμα στις διδασκαλίες μας και στις παραδόσεις μας και αυτών που προσπαθούν με αργά βήματα να μας αποβάλλουν. Στην Dayton, Tennessee, μια κοινωνία μεγαλωμένη με την Βίβλο, απαγορεύει την διδασκαλία της επιστήμης σας γιατί έρχεται σε αντίθεση με την δική μας Εβραϊκή εκδοχή για την προέλευση της ζωής. Και ο Mr.Bryan, ο αρχηγός του αντί-Εβραϊκού Ku Klux Klan στο Εθνικό Δημοκρατικό Συνέδριο, δίνει την υπέρτατη μάχη της ζωής του για δικό μας λογαριασμό, χωρίς να αντιληφθεί την αντίφαση.
 Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, εσείς σαχλαμαρίζετε με την Εβραϊκή επιρροή στις ταινίες!
Στην ουσία, βέβαια, ποτέ δεν δεχτήκατε τα Χριστιανικά μας διδάγματα, Στην καρδιά σας παραμένετε παγανιστές. Εξακολουθείτε να αγαπάτε τον πόλεμο, τις χαραγμένες μορφές και τον ανταγωνισμό. Εξακολουθείτε να περηφανεύεστε για το γυμνό ανθρώπινο σώμα. Η εθνική σας συνείδηση, παρ' όλη την δημοκρατία και τις κοινωνικές επαναστάσεις, παραμένει ένα αξιολύπητο ατελές αντικείμενο. Εμείς απλά έχουμε διαιρέσει την ψυχή σας, έχουμε προκαλέσει σύγχυση στις ορμές σας, έχουμε παραλύσει τις επιθυμίες σας. Στη μέση της μάχης είστε υποχρεωμένοι να γονατίζετε κάτω σε αυτόν που σας πρόσταξε να γυρίσετε το άλλο μάγουλο, που είπε να μην Αντισταθείτε σε κανένα κακό και Ευλογημένοι είναι οι ειρηνοποιοί. Μέσα στον πόθο σας για απόκτηση, ενοχλείστε ξαφνικά από κάποια ανάμνηση από τις ημέρες του κατηχητικού περί καμία έγνοιας για την επόμενη μέρα. Στις βιομηχανικές σας μάχες, όταν θα τσακίζατε μια απεργία δίχως τύψεις, ξαφνικά θυμόσαστε ότι οι φτωχοί είναι ευλογημένοι και ότι οι άνδρες είναι αδέλφια στην Πατρότητα του Κυρίου. Και καθώς είστε έτοιμοι να υποκύψετε στον πειρασμό, η Εβραϊκή σας εξάσκηση ακουμπά ένα αποτρεπτικό χέρι στον ώμο σας και εκσφενδονίζει το υπερχειλισμένο ποτήρι μακριά από τα χείλη σας. Εσείς οι Χριστιανοί δεν έχετε ποτέ εκχριστιανιστεί. Σε αυτό το σημείο έχουμε αποτύχει. Αλλά όμως έχουμε καταστρέψει για πάντα τη χαρά του παγανισμού για σας.

Έτσι λοιπόν γιατί να μην μας απεχθάνεστε;
Αν βρισκόμαστε εμείς στη δική σας θέση κατά πάσα πιθανότητα θα απεχθανόμαστε εσάς πιο έντονα απ' ότι εσείς εμάς. Όμως εμείς δεν θα είχαμε πρόβλημα να σας πούμε το γιατί. Δεν θα ανατρέχαμε σε υπεκφυγές και σε διάφανα προσχήματα. "

Ο θεσμός της αστυνομίας στην Αρχαία Ελλάδα

Η Ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας αρχίζει ουσιαστικά από τον 5ο αιώνα Π.Χ, κατά τον οποίο ιστορικές έρευνες αποδεικνύουν την ύπαρξη διακεκριμένων αστυνομικών Αρχών, την περίοδο αυτή στη πόλη των Αθηνών.
Νωρίτερα και μέχρι τον 7ο π.χ αιώνα δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αστυνομικές Αρχές στην Αθήνα, αφού η άσκηση αστυνομικών δικαιωμάτων υπαγόταν στο βασιλιά. Άγνωστη παραμένει η Αστυνομική Αρχή στη μυθική εποχή των Αθηνών, τη περίοδο δηλαδή που περιλαμβάνει την ιστορία της Αττικής από τους αρχαιότατους βασιλείς μέχρι του Θησέα (1.300π.χ.).



Από τον 5ο π.χ αιώνα, όταν τέθηκαν οι βάσεις του μεγαλείου και της ακμής των Αθηνών, καθιερώθηκαν και αστυνομικές Αρχές, που είχαν σαν αποστολή ανάλογη με αυτή των σύγχρονων Αστυνομικών Αρχών.

Κύριο μέλημα αυτής της πρώτης αρχαίας Αστυνομίας ήταν η ευκοσμία, η υγιεινή και η καθαριότητα, η προστασία των ηθών, η αγορανομική επιτήρηση, η επιτήρηση των οικοδομών, η επιτήρηση των ξένων, η πρόληψη των δημοσίων δυστυχημάτων και πολλά άλλα αντικείμενα τα οποία σήμερα αποτελούν συνήθεις και καθημερινές ενασχολήσεις μιας σύγχρονης και εύρυθμης αστυνομίας. Είναι εξακριβωμένο ιστορικά ότι οι ποικιλόμορφες αυτές αστυνομικές ασχολίες δεν ήταν στη μέριμνα μιας και μόνης Αστυνομικής Αρχής αλλά ήταν λεπτομερώς κατανεμημένες σε διαφόρους αρχές της Πολιτείας. Η εποπτεία όλων τούτων των αρχών, ως προς την αστυνομική εξουσία, ανήκε στο ανώτατο Αθηναϊκό δικαστήριο, τον Άρειο Πάγο.

Άρχοντες που εκτελούσαν αστυνομικά καθήκοντα στη πολιτεία των Αθηναίων ήσαν οι " Α σ τ υ ν ό μ ο ι ", για την αστυνόμευση των οδών , οι "Α γ ο ρ α ν ό μ ο ι", οι "Σ ι τ ώ ν ε ς ή Σ ι τ ο φ ύ λ α κ ε ς ", οι "Μ ε τ ρ ο ν ό μ ο ι" και οι "Ε π ι μ ε λ η τ έ ς Ε μ π ο ρ ί ο υ" για την αστυνόμευση της αγοράς και του εμπορίου. Άλλοι άρχοντες που εκτελούσαν Αστυνομικά καθήκοντα ήταν οι "Γ υ ν α ι κ ο ν ό μ ο ι", οι "Τ ε ι χ ο π ο ι ο ί", οι "Επιμελητές των υδάτων (κρουνών)", οι "φύλακες λιμένων", οι "Ένδεκα", οι "Στρατηγοί", και ιδίως ο "Πολέμαρχος", οι "Πρυτάνεις", και οι "Περίπολοι". Από τους ανωτέρω ειδικότερα οι "Αστυνόμοι" είχαν την επίβλεψη των οδών και της καθαριότητας της πόλης, τη συντήρηση των κτηματικών ορίων, για να προλαμβάνονται οι διαφορές , την επιμέλεια του ιερού Ναού της Πανδήμου Αφροδίτης και καθήκοντα Αστυνομίας Ηθών.

Οι "Αγορανόμοι" ασκούσαν ειδική επίβλεψη στις τιμές και στη καθαριότητα των τροφίμων , οι "Σιτοφύλακες" ασκούσαν εποπτεία στο εμπόριο σιτηρών ειδικά, οι δε "Επιμελητές Εμπορίου" ασκούσαν εποπτεία στη διακομιδή και επάρκεια των βιοτικών αγαθών . Οι "Γυναικονόμοι" κατά τον Πλούταρχο ασκούσαν αστυνόμευση επί των ηθών, "εζημίουν τους ακοσμούντας". Οι "Τειχοποιοί", επόπτευαν το μεγαλύτερο έργο της Ελληνικής Αρχαιότητας. Ήταν δέκα και εξελέγχονταν ένας από κάθε φυλή. Επιμελούνταν την συντήρηση και επισκευή του μέρους των τειχών που είχαν ανατεθεί σε κάθε φυλή. Οι "Επιμελητές Υδάτων" (κρουνών) ,επιμελούνταν την διανομή του νερού και τη καθαριότητα των πηγών, οι δε "φύλακες λιμένων", ασκούσαν εποπτεία στα πλωτά μέσα και στην κίνηση στα λιμάνια.  Οι "Ένδεκα" επιμελούνταν κυρίως την εκτέλεση των καταδιωκτικών αποφάσεων σε θάνατο. Οι "Στρατηγοί" ασκούσαν εξουσία στους Στρατευμένους πολίτες, ενώ επικεφαλής των Αστυνομικών Εξουσιών ήταν ο "Πολέμαρχος" ο οποίος είχε και την επίβλεψη των ξένων.

Οι "Πρυτάνεις" ασκούσαν αστυνόμευση στη βουλή και την Εκκλησία του Δήμου, οι δε "Περίπολοι" ήταν υποχρεωτικά στρατευμένοι νέοι από 18-20 ετών, οι οποίοι αναλάμβαναν να φυλάνε τη πόλη και τα φρούρια της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες προσωπικότητες της Αρχαίας Αθήνας διαχειρίσθηκαν αστυνομικέ αρχές όπως ο νικητής της Σαλαμίνας Θεμιστοκλής ο οποίος διετέλεσε "Επιμελητής κρουνών" ο μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης ο οποίος διετέλεσε "Σιτώνης", ο Επαμεινώνδας των Θηβών ο οποίος διετέλεσε "Υδρονομέας". Αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Πλάτωνας στους "Νόμους" του (ΙΑ΄ 918α΄), δραματικοί ποιητές, όπως ο Σοφοκλής, Φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης, ο μέγας ρήτορας της αρχαιότητας Δημοσθένης μας πληροφορούν για τους Αστυνομικούς θεσμούς στην αρχαιότητα.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ

Στην Αρχαία Σπάρτη δεν συναντάμε τη ποικιλία και την εντέλεια των αστυνομικών αρχών της Δημοκρατίας των Αθηνών. Αυτό διότι ο πολιτισμός της Σπάρτης ήταν κατώτερος αυτού της Αθήνας αλλά και ο κοινωνικός βίος των Σπαρτιατών ήταν πολύ περιορισμένος σε εκδηλώσεις και ασχολίες .
Στενότερα απολυταρχικό τυγχάνει το πολίτευμα της αρχαίας Σπάρτης ,που περιελάμβανε κυρίως τη βασιλική εξουσία, τη βουλή των Γερόντων και την Αγορά του Δήμου , ενώ τη πραγματική εξουσία ασκούσαν μια επιτροπή που ονομάζονταν "Έφοροι".

Στους ιστορικούς χρόνους οι έφοροι αποτελούσαν μια αρχή αυτοτελή και παντοδύναμη. Εκλέγονταν κάθε χρόνο από όλους τους ενήλικες Σπαρτιάτες και δίκαζαν τις αστικές και εγκληματικές υποθέσεις. Από κοινού με τη Γερουσία δίκαζαν ακόμη και τους βασιλείς. Όλη η εσωτερική και εξωτερική διακυβέρνηση της χώρας βρισκόταν στα χέρια των Εφόρων, έτσι κατ΄ ακολουθία η αστυνομική εξουσία αποτελούσε αντικείμενο της μέριμνας αυτών. Οι ιστορικές πληροφορίες δεν διασαφηνίζουν σε ποια ειδικά θέματα είχε τη μέριμνα η αστυνομία στην Αρχαία Σπάρτη. Όπως αναφέρει όμως ο Πλούταρχος, η εποπτεία της Δημόσιας Τάξης είχε ανατεθεί στους εφόρους που είχαν την εξουσία και να δικάζουν. Για την εκτέλεση των έργων τους οι Έφοροι χρησιμοποιούσαν τους "Ιππείς" , ένα σώμα τριακοσίων επίλεκτων πολιτών.

Υπήρχε ακόμη αρχή εντεταλμένη για την επίβλεψη των νέων, που ονομάζονταν "Παιδονόμοι".
Ο Ησύχιος αναφέρει ότι υφίστατο στη Σπάρτη Αρχή για την ευκοσμία των γυναικών , και επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα αυτά ήταν οι "Αρμόσυνοι".  Από επιγραφές που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές , προκύπτει ότι στην Αρχαία Σπάρτη λειτουργούσε αγορανομική υπηρεσία , τα όργανα της οποίας ονομάζονταν "Εμπέλωροι", καθώς και αγρονομική υπηρεσία τα όργανα της οποίας ονομάζονταν "Παιδιανόμοι". Οι υπηρεσίες των "Εμπέλωρων" και των "Παιδιανόμων" αντικαταστάθηκαν κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους από τις υπηρεσίες των "Αγορανόμων", που είχαν σαν αποστολή και πάλι την επιμέλεια της αγοράς και οι αγρονόμοι την επιμέλεια των αγροτικών ζητημάτων.

Υπήρχε επίσης ο "Επί της Κρυπτείας Τεταγμένος" το έργο του οποίου ήταν η εποπτεία των Ειλώτων, που αποτελούσε συνεχή απειλή κατά των Σπαρτιατών. Αν επιχειρήσουμε να κατανείμουμε το αστυνομικό υλικό που έχει συλλεχθεί από την Αρχαία Σπάρτη, κατά κατηγορίες , σύμφωνα με το πολίτευμα της Νομοθεσίας του Λυκούργου, που επικρατούσε, και γενικά το Σπαρτιατικό σύστημα καταλήγουμε στις εξής κατηγορίες Αστυνομικής Επιμέλειας:


Α) Γενικής Αστυνομίας.
Αυτή ασκείτο κυρίως από τους Εφόρους, οι οποίοι πλην των άλλων καθηκόντων είχαν και την εποπτεία για την αγωγή και τη συμπεριφορά των νέων , για την επιθεώρηση της αγοράς και τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων , για την επιτήρηση των ξένων και την απέλαση των ανεπιθυμήτων προσώπων από τη Σπάρτη καθώς και την επιτήρηση των Ειλώτων. Στην ειρηνική περίοδο ασκούσαν αστυνομικά καθήκοντα ενώ σε περίοδο πολέμου ήταν στο πλευρό του βασιλέα σαν σωματοφύλακες. Η υπηρεσία του αποτελούσε, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, ύψιστη τιμή.
Β) Αστυνομία των Ηθών
Ήταν μια περίεργη για τις σημερινές αντιλήψεις αστυνομία, η οποία είχε σαν μέλημα την ανατροφή των νέων και νεανίδων, το σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, τη λειτουργία των συσσιτίων, την υποχρεωτική επιβολή του γάμου, την απαγόρευση της αγαμίας, τα μέτρα κατά τη ταφή των νεκρών και το διακανονισμό του πένθους, την απαγόρευση της αποδημίας κ.λ.π. Μέριμνα για εφαρμογή διατάξεων περί των ηθών δεν υπήρχε στην Αρχαία Σπάρτη καθότι το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που επικρατούσε απέκλειε απολύτως την ύπαρξη τέτοιων ζητημάτων. Οι "Αρμόσυνοι" ήταν η αρχή που επιτηρούσε την ευκοσμία των γυναικών, μια ευκοσμία που διαφέρει με τα σημερινά δεδομένα αφού η πορνεία , οι βιασμοί, οι αποπλανήσεις, οι απαγωγές και άλλα παρεμφερή αδικήματα δεν απασχολούσαν τη κοινωνία των αρχαίων Σπαρτιατών .

Οι νεαρές γυναίκες εφόσον ήταν άγαμες θεωρούνταν ιερά πρόσωπα και γι'αυτό δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο από τους νέους, μάλιστα υποχρεούνταν να χορεύουν γυμνές ενώπιόν τους χωρίς να θεωρείται προσβολή αυτό για τη δημόσια αιδώ. Η μοιχεία ήταν κατά κάποιο τρόπο ανεκτή και επιβεβλημένη αφού ο αποκλειστικός σκοπός του γάμου ήταν η δημιουργία αρίστων απογόνων. Κατέβαλλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για την αναπαραγωγή αρίστων απογόνων και δεν θεωρούνταν ανέντιμο να προσκαλούν εύρωστους νέους για να συνευρεθούν με τις νεαρές γυναίκες τους για την απόκτηση εύρωστων και υγιών παιδιών.
Γ) Αστυνομία της Αγορανομίας.
Ήταν μια διαφορετική από τη σημερινή αντίστοιχη υπηρεσία αφού απαγόρευε κάθε εκδήλωση πλούτου και υποχρέωνε όλους ανεξαιρέτως να μετέχουν στα κοινά συσσίτια ακόμη και τους βασιλείς. Η νομοθεσία του Λυκούργου κατήργησε τα χρυσά και ασημένια νομίσματα και αντί αυτών άφησε μόνο τα σιδερένια τα οποία ήταν μεγάλου βάρους και μικρής αξίας. Οι "Εμπέλωροι", "Παιδιανόμοι" και "Αγρονόμοι" ασχολούνταν με την επιτήρηση των βασικών βιοτικών αγαθών και των καλλιεργειών.
Δ) Αστυνομία Γενικής Ασφάλειας
Η Αστυνομία της γενικής ασφάλειας ήταν εμπιστευμένη στους Εφόρους οι οποίοι λάμβαναν μέτρα για την προστασία της πολιτείας από κινδύνους που προέρχονταν από τους "περίοικους" και τους "Είλωτες". Ενάντια του κινδύνου των Ειλώτων χρησιμοποιούντο οι ενήλικες πολίτες, οι οποίοι για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του πολίτη της Σπάρτης έπρεπε να αποδείξουν έμπρακτα ότι ήταν ικανοί γι΄αυτό. Καιροφυλακτούσαν στα δάση και τα πλέον απομακρυσμένα σημεία, οπλισμένοι με εγχειρίδια και με τροφή για λίγες ημέρες και επιτίθονταν κρυφά στους διερχόμενους ανύποπτους Είλωτες και τους σκότωναν "εν ψυχρό" από την ανάγκη να αποκτήσουν θάρρος και τόλμη ώστε να θεωρηθούν ικανοί πολίτες και αντάξιοι των ενηλίκων. Κατά των Ειλώτων που όπως προαναφέρθηκε αποτελούσε συνεχή απειλή για τους Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν μια μυστική κατά κάποιο τρόπο αστυνομία η οποία ονομαζόταν "Κρυπτείας", με κύριο μέλημα την εποπτεία τους.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Μπορούμε να πούμε ότι οι αστυνομικές αρχές των αρχαίων πόλεων της Αθήνας και Σπάρτης συναντώνται και στις υπόλοιπες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.  Έτσι η Αρχή των "Αστυνόμων" συναντάται στην Κνίδο , Ευμενία, Ηράκλειο της Βιθυνίας, Ολβία, Σινώπη, Συρία , Συρακούσες, Ρόδο, Τήνο, Ηράκλειο της Συρία, Κάρπαθο και άλλες πόλεις του Πόντου. Η Αρχή των "Αγορανόμων" υπήρχε στην Ανδανεία, Αφροδισία, ΄Αργος, Αστυπάλαια, Κύπρο, Κω, Κρήτη, Δήλο, Αίγινα, Λέσβο, Μέγαρα, Μεσημβρία, Μίλητο ,Ταίναρο , Τήνο, Θάσο, Θυάτειρα, Τράλλεις, Έφεσο, ,Χίο , Αλικαρνασσό, Σίκινο, Κέρκυρα κ.λ.  Η αρχή των "Σιτοφυλάκων" ή "Σιτώνων" ή "Σιταγερτών" συναντάται στη Δήλο, Κάρυστο, Ηράκλειο της Συρίας, Ταυρομένιο κ. λ. Οι "Γυναικονόμοι" όπως προκύπτει από επιγραφές υπήρχαν στην Ανδανεία, Γάμβριο της Περγάμου, στη Μαγνησία κ.λ  Οι "Έφοροι", οι "Επιμελητές κρουνών" , οι "Τειχοποιοί" και οι "φύλακες λιμένων" υπήρχαν σε όλες σχεδόν τις Ελληνικές πόλεις .

Ρωσική απάντηση στην ομπρέλα των ΗΠΑ : Οχυρώνει με S-400 την Eυρασία

Γιάννης Δημαράς : «Στην Ελλάδα οφείλετε το ότι από απολίτιστοι Γότθοι μετατραπήκατε σε έθνος»

ImageΚαυστική επιστολή απέστειλε στον επικεφαλής της ΚΟ του CDU, Ζίγκφριντ Κάουντερ, ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς.Σας την παραθέτουμε αυτούσια και ασχολίαστη.
 «Κύριε Κάουντερ,
Άκουσα έκπληκτος και γεμάτος οργή τη δήλωσή σας περί «ανάγκης τοποθέτησης Επιτρόπου» στη Χώρα μου.

Το χρέος μου, ως Έλληνα Βουλευτή και Πολίτη, Εκπροσώπου του Λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με οδηγεί και με υποχρεώνει να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την αποικιοκρατικού χαρακτήρα απαράδεκτη δήλωσή σας, η οποία απάδει από κάθε έννοια Δημοκρατικής Νοοτροπίας, Σεβασμού της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ευρωπαϊκού κεκτημένου και Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.

Αν είχατε διαβάσει λίγο Ιστορία, θα γνωρίζατε ότι ο Τόπος, που για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ανθρωπότητας επιδιώκετε να κατακτήσετε -τούτη τη φορά δια της φτωχοποίησης της Κοινωνίας και της οικονομικής ασφυξίας- είναι ο Τόπος, στον οποίο εσείς οι Γερμανοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι οφείλετε τη συνέχειά σας, στη διάρκεια των αιώνων.

Αν είχατε μελετήσει Γκαίτε, για παράδειγμα, θα το ξέρατε. Στη Χώρα μου, οφείλετε το γεγονός ότι από άγριοι και απολίτιστοι Γότθοι μετατραπήκατε σε συντεταγμένο έθνος, μόνο που όπως φαίνεται η πρώτη σας ιδιότητα είναι γονιδιακή και δεν σας εγκαταλείπει.

Αυτή η Χώρα, δεν Πωλείται, δεν Αγοράζεται, δεν Κατακτιέται. Και αυτό, επίσης, θα το γνωρίζατε, αν είχατε διαβάσει ιστορία.Εμείς, προτάσσουμε τον Πλάτωνα απέναντι στο δικό σας Χιτλερισμό και τον Οικουμενικό Χαρακτήρα του Πολιτισμού μας και την Προκοπή απέναντι στη διαχρονικά αποικιοκρατική νοοτροπία και διάθεσή σας.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει προκληθεί, κατά βάση, από την νοσηρή κατάσταση πάνω στην οποία χτίζετε τον δικό σας εθνικοσοσιαλιστικό καπιταλισμό.

Μην πλανάστε: Όπως ιστορικά συμβαίνει, πάντοτε, η προσπάθεια εξαθλίωσης της Ελλάδας και της Ελληνικής Κοινωνίας θα γίνει για εσάς και τους ομοϊδεάτες σας μπούμερανγκ, όπως και έγινε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον οποίο, εσείς προκαλέσατε και αιματοκυλήσατε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τότε, ψάχνατε Gastarbeitern να χτίσουν επάνω στα ερείπια που άφησε η Χιτλερική θηριωδία, τώρα ψάχνετε καταναλωτές να αγοράζουν τα αποθηκευμένα προϊόντα βαριάς βιομηχανίας.

Αφού, φτωχοποιήσατε την Ελλάδα (σας θυμίζουν κάτι, οι υποθέσεις SIEMENS και THYSSEN;) και με κατακτητική διάθεση απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, αρνείστε να αντιληφθείτε ότι η φτωχή Ελλάδα, σημαίνει και φτωχή Γερμανία. Αρνείστε την πραγματικότητα και οδηγείτε το Λαό σας στην Ιστορική ανυποληψία, από όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Έθνη.

Επειδή, η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν διαγράφεται, οφείλετε σεβασμό στη Χώρα που σας έμαθε ποια είναι τα Ανθρώπινα Ιδεώδη και πόσο Πολύτιμος είναι ο Οικουμενικός Χαρακτήρας τους.Εδώ, ηττήθηκε με πάταγο ο Αδόλφος Χίτλερ. Εδώ, θα ηττηθούν και οι Πολιτικοί και οι γονιδιακοί του Επίγονοι.Επειδή, η τακτική σας είναι δυνατό να οδηγήσει στα άκρα, σε κατάσταση την οποία δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε, προσεγγίστε έστω και την ύστατη στιγμή το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορική Πραγματικότητα.

Η Ελλάδα, το Ιστορικό Έθνος της Ευρώπης, είναι η Γη της Ανεξάρτητης Σκέψης, της Ελεύθερης Βούλησης και της Γέννησης της Δημοκρατίας: Δεν Υποτάσσεται, δεν Κατακτιέται, δεν Κυβερνάται».

Spiegel : "Αν η Ελλάδα ζητήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, θα μας τα πάρει όλα"

Με νέες δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανήλθε ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του LSE Albrecht Ritschl, σε συνέντευξή του στο Spiegel.Ο Γερμανός οικονομολόγος επισήμανε στους συμπατριώτες του τον κίνδυνο, να αποσπάσει η Ελλάδα τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις, στην περίπτωση που τις διεκδικήσει ακόμη και τώρα.

"Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς", είπε χαρακτηριστικά."Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας.

Σύμφωνα με τον  Ritschl στάση πληρωμών κήρυξε ουσιαστικά η Γερμανία όταν αρνήθηκε να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις της με την επανένωση της Γερμανίας, όταν καγκελάριος ήταν ο Kohl, ο οποίος αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953, που έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση.

"Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ"."Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική,μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα", τόνισε.