Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΘΕΛΟΥΝ ΑΙΜΑ….ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ

Προηγήθηκε συντονισμένη και κλιμακούμενη επίθεση εναντίον του δημόσιου τομέα, με γκεμπελικής έμπνευσης μεθοδεύσεις. Το δήθεν κολοσσιαίο μέγεθός του, οι δήθεν κηφήνες εργαζόμενοί του, οι δήθεν δυσθεώρητες αμοιβές τους, ο δήθεν ανώτερος βαθμός διαφθοράς τους σε σύγκριση με τον μέσο εθνικό, η εξομοίωσή τους με «κοπρίτες», προετοίμασαν κατάλληλα το έδαφος. Έτσι, αυτοί που βρίσκονται στον προθάλαμο των αερίων εξόντωσής τους, εμφανίζονται συλλήβδην πια ως νούμερα, έτσι που να έχει μικρή σημασία, για τους ιθύνοντες, αν στην εκατόμβη θα οδεύσουν 30.000, 70.000 ή και 200.000.

Αντιθέτως, μάλιστα, όσο περισσότεροι θυσιαστούν και όσο πιο γρήγορα ευοδωθεί αυτή η επιχείρηση, τόσο το καλύτερο, μια και «θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραδύνει».
Χωρίς ουδέποτε να έχει γίνει γνωστός κάποιος κατάλογος με το τι περιλαμβάνεται, ακριβώς, στις περίφημες αυτές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, ναι και οι μαζικές απολύσεις υπάγονται σ’αυτές τις δήθεν «από καιρό αναγκαίες», που δεν βρίσκαμε το θάρρος να εφαρμόσουμε, προκειμένου να σωθούμε! Αλλά, και όλος ο απερίγραπτος συρφετός των μέτρων, που αποφασίζονται στο πόδι, που εξαγγέλλονται θριαμβευτικά, ως μια από τις πολλές «σωτηρίες μας», το πρωί για να αποσυρθούν το βράδυ, που εκκινούν από εσφαλμένη διάγνωση των προβλημάτων, καθώς και από πλήρη άγνοια των θανάσιμων κινδύνων, στους οποίους εκθέτουν τη χώρα μας.
Και για να επανέλθω στις ανθρωποθυσίες του δημοσίου τομέα, η μακράς διάρκειας πλύση εγκεφάλου κατόρθωσε, δυστυχώς, να πείσει μεγάλο τμήμα των συμπατριωτών μας ότι ακριβώς «τα προβλήματά μας οφείλονται σ’ αυτό το δημόσιο τομέα», ότι «αν τον διαλύσουμε θα έχουμε σωθεί», ότι «ο εχθρός του λαού είναι ο δημόσιος τομέας». Παρακολουθώντας τα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα, που συζητούν δήθεν αντικειμενικά, τα προβλήματα δημόσιου τομέα και μαζικών απολύσεων, αντιλαμβάνεται κανείς με φρίκη ότι οι λύσεις που αναζητούνται δεν αποσκοπούν στην αποτροπή αυτού του προμελετημένου και στυγερού εγκλήματος, αλλά αντιθέτως στην εξεύρεση τρόπων, έτσι που αυτό να μην έχει συνέπειες ικανές να καθυστερήσουν την ολοκλήρωσή του. Αναζητείται, δηλαδή, ανάμεσα σε άλλα το πως οι απολυμένοι θα παρεμποδιστούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, το πώς δε θα έχουν αποκούμπι και μοίρα στον ήλιο, το τι πρέπει να γίνει για να μην εγείρουν δικαιώματα για αποζημιώσεις και τα τοιαύτα, το πως θα επιτευχθεί η πλήρης εξαφάνισή τους, χωρίς κόστος. Ε, να προσθέσω εδώ και μια «λεπτομέρεια»: ότι, δηλαδή, η βασική δικαιολογία για τη διάπραξη αυτού του ανίερου εγκλήματος της μαζικής απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, είναι εντελώς έωλο. Γιατί, είναι γεγονός ότι το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου τομέα, που επίμονα φέρεται να είναι δήθεν κολοσσιαίο, εμπίπτει ωστόσο απολύτως εντός των ορίων του αντίστοιχου μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ. Σ’ αυτό το συμπέρασμα συγκλίνει σωρεία επίσημων ερευνών. Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση ουδόλως εμποδίζει τα διάφορα «παπαγαλάκια» να αναμασούν τις ίδιες ανοησίες, επιμένοντας στην ηθελημένη σύγχυση ανάμεσα σε μεγάλο μέγεθος και σε αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Επιχειρώντας, δηλαδή, να δώσουν λύση σ’ ένα πρόβλημα, καθαρά ποιοτικό, με την επιβολή βάναυσων και βάρβαρων ποσοτικών μέτρων.
Οι Τροϊκανοί, εδώ και καιρό, έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει ότι έχουν το απόλυτο ελεύθερο να απαιτούν και να επιτυγχάνουν ό,τι περνά από το μυαλό τους, από μια κυβέρνηση, που εμφανώς έχει επιλέξει να υποκύπτει σε κάθε μορφής εκβιασμό τους, να εμφανίζεται μόνιμα με σκυμμένο αυχένα, να αδυνατεί να υπερασπιστεί έστω και ένα από τα ατράνταχτα επιχειρήματα του λαού μας, που εξηγούν το πώς και το γιατί φθάσαμε ως εδώ, και να πανικοβάλλεται, έστω και με την απλή υποψία ότι δυσαρεστήθηκαν οι Τροϊκανοί. Γι’ αυτό, και η Ελλάδα μας έγινε το πολυτελές πειραματόζωο στο απέραντο εργαστήρι του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Εν αρχή, καταργήθηκαν μέσα σε μια νύκτα, όλα συλλήβδην τα δικαιώματα των εργαζομένων, που χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων, για να εμπεδωθούν. Δικαιώματα, που απλώς απέβλεπαν στον περιορισμό του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας, και που είναι αναπόφευκτη χωρίς κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Καταργήθηκαν χάρη στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Ήδη, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, που ανήκει στην Ευρώπη, τείνει να διαμορφωθεί στα €400-450, δεν τηρείται πια ουσιαστικά το ωράριο, ούτε και οι αργίες, δεν υπάρχει εξασφάλιση απασχόλησης για την επαύριον, η ελαστικοποίηση της εργασίας δεν θεμελιώνει πια δικαίωμα σύνταξης. Με γοργό και σίγουρο βηματισμό το εργασιακό καθεστώς στην Ελλάδα επιστρέφει σ’ αυτό του μακρινού Μεσαίωνα.
Ωστόσο, οι Τροϊκανοί είναι ακόμη ανικανοποίητοι, καθώς δεν έχει πλήρως εκθεμελιωθεί ο δημόσιος τομέας και κατεξοχήν το κράτος Πρόνοιας. Δεν πρέπει τίποτε, μα τίποτε να παραμείνει με δημόσια οσμή. Και μέσα σ’αυτό τον ορυμαγδό διεκπεραιώνεται και το μέγα ξεπούλημα της Ελλάδας. Όλα στο σφυρί…..όλα σε τιμή ευκαιρίας….όλα σε χέρια ιδιωτών.
Οι Τροϊκανοί άρχισαν να δείχνουν σημεία εξάντλησης της υπομονής τους, γιατί η υλοποίηση των επιθυμιών τους βραδυπορεί. Θέλουν τώρα, αμέσως, και χωρίς χρονοτριβή αίμα….. απαιτούν ποταμούς αίματος. Και γίνονται έξαλλοι με την κυβέρνησή μας, υποχρεώνοντάς την να λαμβάνει, συνεχώς, νέα και πιο αιμοσταγή μέτρα, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες. Εξυπακούεται, ότι στόχος αυτών των απάνθρωπων μέτρων δεν είναι η σωτηρία της χώρας μας, αφού πρόκειται πάντα για θυσίες χωρίς αντίκρισμα, και ακόμη χειρότερα: για θυσίες που βαθαίνουν το πρόβλημα. Όμως, οι πατέρες του Έθνους μας δε βρίσκουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τους Τροϊκανούς. Αντιθέτως, τρομοκρατημένοι οι ίδιοι, πανικοβάλλουν και το λαό, αναγγέλλοντας την έλευση τεράτων της αποκάλυψης αν δε συμμορφωθούμε, με συστηματικότητα, με συνέπεια, με απόλυτη ακρίβεια …. προς τις θανατηφόρες υποδείξεις των Τροϊκανών.
Χρεοκοπία….να αποφύγουμε τη χρεοκοπία! Είναι λέξη κακή η χρεοκοπία, γι αυτό η χρήση της απαγορεύεται, και οπωσδήποτε αν κάποιοι επιμένουν να τη χρησιμοποιούν, οφείλουν να ανατρέξουν σε λεξικά, και μάλιστα διαφόρων γλωσσών, προκειμένου να πειστούν ότι χρεοκοπία, απλώς, δε σημαίνει χρεοκοπία. Είναι, όμως, δυνατόν να μας διαφεύγει το γεγονός ότι είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι και ότι μας διατηρούν στη ζωή με τεχνητά μέσα; Δικαιούμαστε, άραγε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι το σύνολο των ξένων και σοβαρότερων ΜΜΕ ασχολείται, σε καθημερινή βάση, με την εξεύρεση τρόπων διάσωσης των τραπεζών (και όχι, βέβαια, της Ελλάδας) πριν μας εξοβελίσει στο πυρ το εξώτερο; Είναι δυνατόν να μη μας έχουν πληροφορήσει για το γεγονός ότι οι τροϊκανικές συνταγές δε μετρούν ούτε μια επιτυχία, αλλά αφήνουν παντού πίσω τους ερείπια που καπνίζουν;
Και στο τέλος της γραφής, από τι μπορεί να φοβόμαστε περισσότερο από όσο από την καθημερινή κόλαση, στην οποία βιώνουμε, και η οποία αναγγέλλεται ακόμη φρικτότερη και σε βάθος δεκαετιών, από σήμερα;
Λυπάμαι για την άκομψη έκφραση, με την οποία θα τελειώσω. Αλλά είναι η μοναδική εικόνα που έρχεται, επίμονα, στο μυαλό μου: Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταπίνει δηλητήριο, για να ξερνά ένα-ένα τα σωθικά της. Τι, ακριβώς, λοιπόν μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε; Μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και λοιπό θλιβερό συνονθύλευμα οδηγούν, και θα οδηγούν σε ολοένα βαθύτερη απόγνωση, σε ολοένα πιο αξεπέραστο αδιέξοδο. Επιβάλλεται, συνεπώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αναχαιτιστεί το ξέφρενο κατρακύλισμά μας προς το βάραθρο.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 5.10.2011

ΗΠΑ vs Κίνα:το "γεωπολιτικό δράμα" του επόμενου αιώνα.

Το καθοριστικό γεωπολιτικό δράμα του επόμενου αιώνα θα είναι η μάχη εξουσίας και επιρροής ανάμεσα στην Κίνα και την Αμερική. Η μάχη αυτή θέτει ήδη κρίσιμα διλήμματα σε ασιατικές χώρες, που είναι παγιδευμένες ανάμεσα στους δύο αυτούς παγκόσμιους γίγαντες.

   

Η αμερικανική Γερουσία, θεωρώντας ότι για την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνεται εν μέρει η Κίνα, προωθεί ένα σκληρό σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα. Το σχέδιο αυτό συναντά την αντίσταση του Λευκού Οίκου. Ακόμη όμως κι αν η τάση του προστατευτισμού γνωρίσει μια παύση στην Αμερική, το συγκρουσιακό κλίμα αναγκάζει χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα να κάνουν τις επιλογές τους. Προς το παρόν, τα οικονομικά τους συμφέροντα αποκλίνουν από τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Για πόσον καιρό μπορεί να συνεχίσει να ισχύει κάτι τέτοιο;

   

Σε κύριο άρθρο της που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η Λαϊκή Ημερησία σημείωνε ότι ορισμένες χώρες πιστεύουν πως όσο μπορούν να αντισταθμίζουν τη σχέση τους με την Κίνα με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το άρθρο αυτό φαίνεται πως προκλήθηκε από την υπόσχεση της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων να ενισχύσουν τη ναυτική τους συνεργασία. Οι χώρες αυτές φάνηκε έτσι να αμφισβητούν τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. 

   

Η ίδια προειδοποίηση όμως θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Βιετνάμ, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία ή την Ταϊβάν. Όλες αυτές οι χώρες ενίσχυσαν πέρυσι τους στρατιωτικούς τους δεσμούς με την Αμερική.

 

  Όπως γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η ειρωνεία είναι ότι τέτοιου είδους άρθρα οδηγούν τους γείτονες της Κίνας κατευθείαν στην αγκαλιά του Θείου Σαμ. Μέχρι πρόσφατα, η Κίνα έμοιαζε να παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι αναμονής. Στηριζόταν στην αυξανόμενη οικονομική της δύναμη για να προσελκύει τους γείτονές της στην κινεζική σφαίρα επιρροής. Τώρα, η Λαϊκή Δημοκρατία ενδέχεται να δημιουργήσει την αντικινεζική συμμαχία που φοβάται και ταυτόχρονα καταγγέλλει.

   

Μια πιο σώφρων πολιτική θα ωφελούσε περισσότερο την Κίνα, η οποία αναμένεται μέχρι το 2020 να γίνει η πρώτη οικονομία στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του πλανήτη. Καθώς όμως η πολιτική και στρατιωτική δύναμη συνήθως ακολουθεί την οικονομική δύναμη, η αμερικανική ηγεμονία στον Ειρηνικό Ωκεανό μπορεί κάποια στιγμή να πάψει να είναι βιώσιμη. 

  

Με την αμερικανική κυβέρνηση να δανείζεται 40 σεντς για κάθε δολάριο που ξοδεύει --και την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής του αμερικανικού χρέους-- οι Κινέζοι χρηματοδοτούν εμμέσως την αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στον Ειρηνικό. Τη στιγμή που οι σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή ενισχύουν τους δεσμούς τους με την Ουάσινγκτον, δεν παύουν να ανησυχούν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής θα την αναγκάσουν να μειώσει την παρουσία της στον Ειρηνικό. Η Κίνα, από την πλευρά της, οικοδομεί τον δικό της στρατό. Οι νέοι πύραυλοί της απειλούν ευθέως τις αεροπορικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα στα οποία η Αμερική στηρίζει τη στρατιωτική της κυριαρχία στον Ειρηνικό.

   

Οι γείτονες της Κίνας φοβούνται επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα δείχνει να θέλει να λύνει τις διενέξεις της. Τα τελευταία χρόνια, οι ναυτικές αντιπαραθέσεις με το Βιετνάμ και την Ιαπωνία έλαβαν κακή τροπή. Υπήρξαν συγκρούσεις στη θάλασσα, τις οποίες ακολούθησαν έντονοι διπλωματικοί διαξιφισμοί. Οι Ινδοί λένε ότι η Κίνα γίνεται όλο και πιο επιθετική στις διεκδικήσεις που προβάλλει σε ινδικά εδάφη. Οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν για τη σχέση της Κίνας με τον Βορρά.

   

Πολλοί πιστεύουν ότι οι εθνικιστικές δυνάμεις και ο κινεζικός στρατός ασκούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο Πεκίνο. Μια νέα γενιά έρχεται στην εξουσία, η οποία πιστεύει ότι η Κίνα έχει αδικηθεί από τις άλλες δυνάμεις επειδή υπήρξε αδύναμη. Πολλά θα κριθούν από την έκβαση της συνόδου για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Χαβάη με τη συμμετοχή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Κίνας.



   

(Πηγή: Financial Times)

Διπλασιάζει το δώρο Χριστουγέννων η Μέρκελ στους δημοσίους υπαλλήλους!Τους Γερμανούς εννοείται!



Χωρίς να θέλουμε να παίξουμε με τα νεύρα σας,που ασφαλώς δεν είναι σε καλή κατάσταση,αλλά δεν γίνεται να μην σας μεταφέρουμε την είδηση,που κυκλοφόρησε:

•η κα.Μέρκελ πιέζει και πιέζει και ξαναπιέζει μέσω τρόϊκας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περικοπές στον Ελληνικό δημόσιο τόμεα.Αποφάσισε λοιπόν την ίδια στιγμή να διπλασιάσει τα δώρα Χριστουγέννων,στους δικούς της δημοσίους υπάλληλους!
Σε καλή μεριά...

Ακατανόητο: Για 8 εκατ. δολ. πουλάνε την ασφάλεια της χώρας...

Εκατοντάδες οχήματα ΤΟΜΠ Μ113Α2 (περίπου 250), αυτοκινούμενοι θωρακισμένοι εκτοξευτές αντιαρματικών Μ901TUA ,  130 θωρακισμένα οχήματα διοίκησης πυροβολικού Μ577,  αμφίβια ΤΟΜΠ  AAV-7 και πολλά άλλα υπεροπύλυτιμα για τις ανάγκες του Ε.Σ. οχήματα τα οποία παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ δεν παραλαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο περίπου γιατί υποτίθεται ότι υπάρχει δυσχέρεια στην εύρεση κονδυλίου ... 8 (οκτώ) εκατομμυρίων δολ.! 
Η αξία των συστημάτων ακόμα και αν όλα χρησιμοποιούνταν για ανταλλακτικά είναι ακριβώς η δεκαπλάσια, αλλά βέβαια οχήματα όπως τα υπερπολύτιμα Μ577 μόνο για ανταλλακτικά δεν προορίζονται αφού το Πυροβολικό πραγματικά υποφέρει από την έλλειψη οχημάτων του τύπου.
Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει μόλις 68 τέτοια οχήματα τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του, ειδικά μετά την έλευση των 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 A3GEA2. Το ίδιο ισχύει και για τα Μ901TUA. Σε ότι αφορά τα Μ113Α2 είναι ντροπή και όνειδος να μην μπορούν να κινηθούν εκταντάδες Μ113Α2 που βρίσκονται ακινητοποιημένα στους όρχους, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και να μην παραλαμβάνονται τα δωρεάν!
Τώρα το ερώτημα είναι: Όντως δεν υπάρχουν 8 εκατομμύρια δολάρια για την συσκευασία και μεταφορά τους από το σημείο όπου είναι αποθηκευμένα στις ΗΠΑ ή υπάρχουν "αόρατες δυνάμεις" που δεν αφήνουν τα οχήματα τα ταξιδέψουν για την Ελλάδα με άμεσο κίνδυνο να χάσουμε την παραγγελία (ήδη έχουν παρουσιαστεί τρία άλλα κράτη που θέλουν να πάρουν κυρίως τα Μ901 και τα Μ577).
Το ποσό είναι επειικώς γελοίο ακόμα και σε συνθήκες πτώχευσης. Είναι δυνατόν να υπονομεύεται η ασφάλεια της χώρας, να απομειώνονται οι επιχειρησιακές ικανότητες του Ε.Σ. έτσι, ελαφρά τη καρδία; Σε ότι αφορά τα 400 Μ1Α1 για τα οποία μαίνεται υπόγειος πόλεμος (εδώ με σιγουρίά συμβαίνει αυτό), το "τεράστιο κόστος μεταφοράς τους" είναι λιγότερο από 6 εκατ. δολ ενώ η έλευση σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση περί τα 10-20 εκατ. δολάρια.
Όσο αξίζει ακόμα και σήμερα που έχουν πέσει οι τμές, μια καλή μονοκατοικία στα βόρεια προάστεια...
Οφείλει να δώσει άμεσα μια απάντηση για όλα αυτά ο Α/ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος που εν πάση περιπτώσει έχει αγωνιστεί για να βρει το μεταχειρισμένο υλικό και να δεχθούν οι ΗΠΑ την δωρεάν παραχώρησή του.

"Καθάρισε" η Κύπρος: 2,5 δισ. ευρώ δάνειο από την Ρωσία!


Η Κύπρος γλύτωσε οριστικά από τον Μηχανισμό Στήριξης που έχει "φυλακίσει" την Ελλάδα χάρη στη στήριξη της Ρωσίας, η οποία δανείζει στο κυπριακό κράτος 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, ενέκρινε την δανειακή συμφωνία με την Ρωσία ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, το δάνειο της Μόσχας προς τη Λευκωσία θα έχει διάρκεια 4,5 ετών, επιτόκιο 4,5% και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση που θα έκανε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν (για την Ελλάδα, όπως είχε επιβεβαιώσει βουλέυτής Ιβάν Σαββίδης θα έδινε 25 δισ. ευρώ) και με το επιτόκιο που παίρνει η Ρωσία κλείνει και το στόμα εκείνων που υποστήριζαν ότι "Θα είχε πολύ υψηλό επιτόκιο το ρωσικό δάνειο".
Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι "Διεθνείς οίκοι μας δάνειζαν το χειμώνα του 2010 25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,5% και η κυβέρνηση αρνήθηκε και πήγε κατ΄ευθείαν στο Μνημόνιο" . Αλλά το κυπριακό δάνειο έχει και παράπλευρα οφέλη: Η Ρωσία έχει έναν επιπλέον λόγο να υπερασπιστεί την Κύπρο...

Άλεξ Ρόντος: "Η Ελλάδα πρέπει να αφοπλιστεί, η Τουρκία όχι"!

"Οι Έλληνες ακόμη πιστεύουν πως μπορεί να προέλθει μια απειλή από την Τουρκία (σ.σ.: αν είναι δυνατόν!). Για αυτό η Τουρκία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Τουρκία μπορεί να έχει και άλλα θέματα. Κατά την γνώμη μου με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος αυτής της περιοχής είναι πολύ φυσικό να σκέπτεται και άλλα θέματα.
Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες.
Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα (σ.σ.: άρα η Τουρκία μπορεί να εξοπλίζεται και η Ελλάδα όχι!). Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει.
|Διότι η Τουρκία σε ένα σημείο μπορεί να πει πως «Δεν επιθυμούμε την Ε.Ε.». Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ευρώπη μπορεί να πει πως δεν θέλει την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε., έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.

Χουριέτ: Περιμένετε μήπως στο εγγύς μέλλον μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο ;

"Σίγουρα όχι. Οι επιθετικές όμως ανακοινώσεις της Τουρκίας με εξέπληξαν ιδιαίτερα. Αυτές οι ανακοινώσεις πέραν του εκνευρισμού που προκάλεσαν σε κάποιους στην Ελλάδα και αλλού, δεν πιστεύω ότι έφτασαν στον στόχο τους. Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα. Αργότερα ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και έκανε έκκληση για μετριοπάθεια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και βρήκε ένα δρόμο να επέμβει.

Πιστεύω πως το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι θα ανεβαίνουν στα πλοία και θα πηγαίνουν για μια μέρα ή για το Σαββατοκύριακο στην απέναντι πλευρά. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ανόητοι κανονισμοί για την βίζα, θα μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε από τώρα".

Ο μυστηριώδης Άλεξ Ρόντος, το σκοτεινό alter ego του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο άνθρωπος που σε όποιο κράτος εργάζεται ακολουθεί πόλεμος ή πολιτική αναταραχή, "ξανακτύπησε" με συνέντευξή του στην Χουριέτ. Και, ως συνήθως, με δηλώσεις που προκαλούν το κοινό εθνικό αίσθημα: 
Σύμφωνα με τον Ρόντο: "Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες. Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα. Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει".
Άρα υπάρχει κατανόηση για τους τουρκικούς υπερεξοπλισμούς επειδή δεν... αφορούν την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αφοπλιστεί!
Επίσης θεωρεί ότι για να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην ελληνοτουρκική προσέγγιση αρκεί η "ισχυρή" Τουρκία να αποσύρει από τον βορρά της Κύπρου 30 χιλιάδες στρατιώτες και να καταργήσει το αυτόματο casus belli σε περίπτωση παραβίασης της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας.