Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αγγελος Αθανασόπουλος Τί είπε ο Παπανδρέου ;

«Βόμβα» Αρίντς προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ιδρυτική Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010.



Αθήνα

Την οργή του ίδιου του Πρωθυπουργού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία.


Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.

Οι απίστευτες δηλώσεις του κ. Αρίντς, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προβοκάτσια, έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας. Ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.

Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης των Παπανδρέου - Ερντογάν που δεν ήταν άλλο από την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.

Περίεργες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η κυρία Νούλαντ απαντώντας σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου. «Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, πρόσθεσε, αν οι δυο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο» είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διάγγελμα Ερντογάν για τη Κύπρο-Εμπλοκές στο Αιγαίο!

Διάγγελμα προς τον Τουρκικό λαό έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάσταση στη Μεσόγειο!

Ζήτησε να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού τονίζοντας:

«Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινό και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημά μας από τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους».
Ο Ερντογάν είπε πως γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Δεν είπε όμως τις απαντήσεις που έλαβε.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Τουρκική ΠΑ έκανε ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία της στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι χειριστές ήταν και πάλι ιδιαίτερα προκλητικοί και οδήγησαν την αναχαίτιση σε σκληρή εμπλοκή,τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις.

Το διάγγελμα

Στο διάγγελμά του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των ερευνών και ισχυρίστηκε ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Δεν αρκείται, υποστήριξε περαιτέρω, «σε αυτό και ορίζει περιοχές για αδειοδότηση ερευνών πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα εκφράζει σε όλα τα διεθνή επίπεδα την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες αυτές παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινό και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους”, είπε και συμπλήρωσε ότι γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη “συμφωνία” που υπέγραψε με τα κατεχόμενα και δήλωσε “δεν θέλουμε ένταση και προβλήματα. Θέλουμε να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν”.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες και περί από κοινού αξιοποίησης των φυσικών πηγών. “Αλλά υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια”, είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: “Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικές δαπάνες. Είναι μία άκρως δημιουργική και δίκαιη πρόταση που συνιστά καλή ευκαιρία για τα ξεπέρασμα της κρίσης».

Τέλος, είπε ότι «εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ακόμη και σε αυτήν την καλοπροαίρετη πρόταση, τότε όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να απολέσουν Τουρκία και» ψευδοκράτος «δικαιώματα, με τετελεσμένα»

«Δεν θα παραμείνουμε θεατές της παρανομίας στη Μεσόγειο»

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας,  Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ευθαρσώς ότι η Τουρκία είναι ισχυρή χώρα και ότι δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής ενώπιον της παρανομίας αυτής στη Μεσόγειο. Για άλλη μια φορά, κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει τις έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Όπως ανέφερε,  στην περίπτωση που μοιραστεί ολόκληρος ο λαός της Κύπρου τα έσοδα από τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, η στάση της χώρας του θα είναι μετριοπαθής και το «Πίρι Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες. “Πρέπει να δοθεί τέλος στην παρανομία αυτή, αλλά εάν είναι να συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να καθοριστεί το καθεστώς των ερευνών αυτών που είναι δικαίωμα ολόκληρου του λαού της Κύπρου”, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ισχυρή χώρα και δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής ενώπιον της «παρανομίας» αυτής στη Μεσόγειο. «Δεν θα επιτρέψουμε», σημείωσε «να παρερμηνευθεί η πολιτική μας περί μηδενικών προβλημάτων με όλους τους γείτονες. Αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από την πολιτική περί μηδενικών προβλημάτων, αλλά δεν σημαίνει επίσης ότι θα παραμείνουμε θεατές».
Αναφερόμενος στις έρευνες του «Πίρι Ρέις» είπε “αν βρεθούν ενδείξεις, θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις”. Ο Γιλντίζ είπε “μπορεί οι έρευνες να δείξουν ότι δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα πετρελαίου ή φυσικό αερίου ή να μην συμφέρουν οι γεωτρήσεις. Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα” και υπογράμμισε ότι “δεν είναι σωστό να προφέρονται στοιχεία και αριθμοί για τις ποσότητες, προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες”.


"Οι Έλληνες,αν θέλουν, μας παίρνουν και τα σώβρακα"!Γερμανός Καθηγητής στο Spiegel!

Το Der Spiegel μας έχει συνηθίσει σε πολύ αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα. Δεν ξέρουμε τι …κρίση έπιασε τους Γερμανούς, αλλά η συνέντευξη του  Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) που δημοσιεύει είναι εκπληκτική και πρέπει να τη διαβάσουν πολύ προσεκτικά η Μέρκελ,ο Σόϊμπλε κι όλοι όσοι έχουν κάνει πειραματόζωο την Ελλάδα!
Ο καθηγητής σε γενικές γραμμές:

•Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά των Γερμανών που συνοψίζεται στο “λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε”.

•Θυμίζει τις μεγάλες χρεοκοπίες της Γερμανίας και υπενθυμίζει ότι το οικονομικό της θαύμα το οφείλει στις ΗΠΑ!

Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς,λέει και αφήνει ξερούς τους Γερμανούς!

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:
Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά


Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 


Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.


Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.


Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;


Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.


Spiegel Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 


Ritschl Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 


Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;


Ritschl Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. 


Spiegel Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας; 


Ritschl Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 


Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί; 

Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 


Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;


Ritschl Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.


Spiegel Πως είπατε;

Ritschl Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. 


Spiegel
 Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;


Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 


Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.


Ritschl Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. 


Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

 
Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.


Spiegel Τι εννοείτε;


Ritschl Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».
Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. 

Spiegel Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 


Ritschl Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. 


Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker  
(καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)
SPIEGEL