Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Financial Times:"Ώρα να πληρωθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις"!



Στους τελευταίους 18 μήνες, η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει την συμμετοχή της στις ευρω-διασώσεις. Εχει επιβάλλει εξοντωτικές λιτότητες σε χρεοκοπημένες χώρες. Εχει βάλει στην μέση το ΔΝΤ. Εχει προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι στην Κίνα. Εχει ανακαλύψει μια απίθανη και μάταιη εμμονή με την μόχλευση του European Financial Stability Facility.

Όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η ήπειρος πλησιάζει την άβυσσο, με την Γερμανία την ίδια να υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας ομολόγων.

Εχει έρθει η στιγμή να αποφασίσει μια και καλή η Γερμανία: πόσα χρειάζεται να πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;

Οι Γερμανοί θα φτάσουν σε μια λογική απάντηση μόνο αν εγκαταλείψουν τον μύθο, που διατρανώνει σχεδόν όλη η βόρεια Ευρώπη, ότι οι περιφερειακές χώρες του Νότου είναι οι ανάξιοι ευεργετημένοι μιας φιλανθρωπικής «ένωσης μεταβιβάσεων πληρωμών».

Είναι εύκολο να δούμε από πού προήλθε ο μύθος: Ελληνες που βγαίνουν στην σύνταξη στα 50, που λένε ψέματα για τους προϋπολογισμούς, που ζητάνε διασώσεις σερί και τσατίζονται κι από πάνω. Οσες αερο-φωτογραφίες με αφορολόγητους Αθηναίους που κολυμπάνε στις πισίνες τους κι αν τυπωθούν όμως, η μνησικακία για τους τεμπέληδες Νότιους είναι υπερβολική.

Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία αποκομίζει μυριάδες πλεονεκτήματα από την «ένωση πληρωμών». Θα πρέπει να πληρώσει παραπάνω για να τα διατηρήσει.

Ας αρχίσουμε από το απλό ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από το 2009, οι σταθερές ανοιχτές οικονομίες από την Βραζιλία μέχρι την Ελβετία έχουν αντιμετωπίσει εισροές «καυτού» χρήματος και ανοδικές πιέσεις στα νομίσματα τους. Αν η Γερμανία δεν είχε το ευρώ, το νόμισμά της θα συμπεριφερόταν όπως το ελβετικό φράγκο, χαλώντας το βιομηχανικό πάρτι που γίνεται στην χώρα.

Μεταξύ Αυγούστου 2009 και Μαΐου 2011, οι γερμανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν 18%. Με μια λογική εκτίμηση, θα είχαν ανέβει μόνο 10% αν η Γερμανία ήταν εκτός ευρώ.

Αντιστρόφως, αν η περιφερειακή Ευρώπη δεν ήταν δεμένη με το ευρώ, τα νομίσματά της θα είχαν πέσει στο αντίστοιχο διάστημα. Αντί να αντιμετωπίζουν ένα χρηματοοικονομικό σοκ και κρίση ανταγωνιστικότητας, θα αντιμετώπιζαν το πρώτο μέσω του δευτέρου.

Η ίδια «ένωση πληρωμών» που καθιστά την περιφέρεια τόσο ανυπόφορο, είναι εκείνη που έδωσε στην Γερμανία την εξαγωγική της άνθιση. Αντί να βρίζουν τους οκνηρούς Νότιους, οι Γερμανοί θα έπρεπε να μοιραστούν τα λύτρα.

Η Γερμανία ευνοείται περισσότερο απ’ όσο παραδέχεται και μέσω του νομισματικού καναλιού. Στην πρώτη 10ετία του ευρώ, τα επιτόκια σε όλη την ευρωζώνη έπεσαν προς την κατεύθυνση των γερμανικών και οι -χαμηλής αποταμίευσης- νότιες χώρες εμφανίζονταν να παίρνουν μια επιδότηση από την πιστωτική αξιολόγηση των χωρών υψηλής αποταμίευσης.

Όμως, αντί να προκαλέσει ευεργετήματα στην περιφέρεια, η κεντροφόρος νομισματική πολιτική αποδείχθηκε κατάλληλη για την ώριμη «καρδιά» της Ε.Ε. αλλά πολύ χαλαρή για τις επιρρεπείς στον πληθωρισμό αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Με μια ειρωνεία που αρνούνται να δουν οι πληθωριστικο-φοβικοί Γερμανοί, η Ιρλανδία και η Ισπανία υπέστησαν «φούσκες» σε ακίνητα και τράπεζες εξαιτίας, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί η νομισματική πολιτική ήταν πολύ γερμανική. Αντί να καταδικάζει τους χαμένους, η Γερμανία πρέπει να τους αποζημιώσει.

Όταν ξεκίνησε η ευρω-κρίση, η νομισματική δυναμική ανατράπηκε, αλλά συνέχισε να ευνοεί τους Γερμανούς. Ως εκδότρια των όσων αποθεματικών ενεργητικών εναπομένουν, η Γερμανία έχει απολαύσει πλημμύρα κεφαλαιακών εισροών από τα την περιφέρεια, πιέζοντας το 10ετές yield στο περίπου 2% -εξαιρουμένης της δημοπρασίας αυτής της εβδομάδας.

Η συνεπαγόμενη νομισματική τόνωση εκδηλώθηκε ακριβώς την ώρα που η χώρα την χρειαζόταν περισσότερο, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Είναι η γερμανική εκδοχή της ποιοτικής φυγής κεφαλαίων που απολαμβάνουν και οι ΗΠΑ χάρη στο δολάριο. Οι χώρες που ωφελούνται από τους διεθνείς νομισματικούς διακανονισμούς θα πρέπει να είναι έτοιμες να επενδύσουν στην συντήρησή τους.

Αντιπαραθέστε την γερμανική τύχη με την καταδίκη της περιφέρειας. Πριν το ευρώ, οι οικογένειες της Πορτογαλίας που ήθελαν να βγουν στην σύνταξη σε εσκούδο, αποταμίευαν εσκούδα. Αυτό δημιούργησε μια ημι-αιχμάλωτη πελατειακή βάση για τα ομόλογα σε εσκούδο, οπότε η κυβέρνησης της Λισσαβόνας μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Όμως η έλευση του ευρώ παγίωσε την ροπή των αποταμιευτών προς την ακίνητη περιουσία και απέκλεισε τους Πορτογάλους από την κεντρική τους τράπεζα. Οι Πορτογάλοι αποταμιευτές που θέλουν ενεργητικά σε ευρώ, πρέπει να τα αγοράσουν τώρα από την Γερμανία. Και χωρίς πιστωτή «έσχατης ανάγκης» να την στηρίξει, η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει τρομαχτικά ποσά στους τρομαγμένους επενδυτές.

Το αποτέλεσμα είναι το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας να είναι πολύ υψηλότερο απ’ όσο όταν είχε το νόμισμά της. Βεβαίως, οι κεφαλαιακές μετακινήσεις που πνίγουν την Πορτογαλία, είναι οι ίδιες που στηρίζουν την «τυχερή» Γερμανία.

Οπότε, ναι, οι Γερμανοί έχουν δίκιο: Η νομισματική ένωση της Ευρώπης εμπεριέχει πράγματι «πληρωμές». Όμως αυτές οι πληρωμές δεν ρέουν μόνο προς μια μεριά. Η Γερμανία πληρώνει μέσω διασώσεων και ενδοκυβερνητικών μεταβιβάσεων, αλλά επίσης επωφελείται μέσω των εμπορικών και νομισματικών καναλιών. Αν η Γερμανία αποδεχτεί αυτή την αλήθεια, έχει μια ευκαιρία να βρει την θέληση να σώσει το ευρώ –και να σώσει και τις προσπάθειες μιας γενιάς να χτίσουν μια ενοποιημένη Ευρώπη.

Τουρκία: «Προβοκάτσια οι κυπριακές γεωτρήσεις»

Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο για χάρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε την Ε.Ε. για χάρη της Κύπρου, δήλωσε ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.

Η τουρκική πλευρά δεν είναι μόνον ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό, αλλά χίλια βήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως απορρίπτει κάθε πρόταση. Στο σημείο αυτό επανάλαβε ότι η Ε.Ε. έκανε λάθος που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στους κόλπους της και αυτό, υποστήριξε, το παραδέχονται και οι αρμόδιοι της Ε.Ε. κατά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις των.

Όσο για το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως αν οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσουν το αεροδρόμιο Τύμβου για τις διεθνείς πτήσεις, τότε και η Τουρκία θα ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της (τα οποία όπως υπενθύμισε, ήταν ανοικτά για την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και το 1987), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση.

Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Μπαγίς, αποδεικνύει πως δεν επιθυμεί τη λύση στο Κυπριακό, η οποία -όπως σημείωσε- εφ' όσον θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, θα είναι προς όφελος όλων. Μέχρι το τέλος του έτους, διεμήνυσε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι εφικτή η λύση.

Τέλος, ο Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε «προβοκάτσια» την ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαια.

Μπαγίς: Λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο, αλλιώς έχουμε κι άλλα σχέδια

Βασικός στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν τον Ιούνιο και να δημιουργηθεί ένα κοινό κράτος βασιζόμενο στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, το οποίο θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, «αυτό το κοινό κράτος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ». Αν δεν υπάρξει όμως, σημείωσε, το λογαριασμό δεν θα πληρώσει ούτε η Τουρκία, ούτε το ψευδοκράτος, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει η προεδρία της Κύπρου την διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «πρακτικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, επειδή υπάρχουν δύο Σύνοδοι όπου οι υποψήφιες χώρες συνομιλούν με τις Προεδρίες και αυτά είναι το Συμβούλιο σύνδεσης και το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων». Εδώ και ένα χρόνο, εξάλλου, συμπλήρωσε, δεν έχει ανοίξει κανένα νέο κεφάλαιο. «Κοιτώντας τις σχέσεις 52 χρόνων της Τουρκίας με την ΕΕ, το διάστημα των έξι μηνών της κυπριακής προεδρίας είναι μια πολύ σύντομη περίοδος ... Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία. Και αυτό έρχεται και αυτό θα φύγει. Αλλά από αυτή τη δουλειά, αυτή που θα χάσουν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι χώρες της ΕΕ», υποστήριξε ο κ. Μπαγίς.
Λέγοντας ότι δεν θέλει να υπεισέλθει στο ενδεχόμενη μη λύσης στο νήσο, διαβεβαίωσε τέλος πως «η Τουρκία έχει έτοιμο και σχέδιο Α, και σχέδιο Β, και σχέδιο Γ και σχέδιο Δ και να μην υπάρχει ανησυχία γι' αυτό».

Παιχνίδι εξοπλισμών,εν μέσω κρίσης! Δεν είναι η πρώτη φορά!

Το παιχνίδι των εξοπλισμών δεν τελειώνει ποτέ στην Ελλάδα.Ίσως για λίγο καιρό να …ξαποσταίνει αλλά μετά κι αυτό προς…τη δόξα τραβά.

Μπορεί οι “μεγάλες δυνάμεις” των εξοπλισμών ,πολλές από τις οποίες είναι και οι δανειστές μας,να παριστάνουν τους αδιάφορους και να δηλώνουν μέσω ανθρώπων τους στην Ελλάδα ότι “έχουν ξεγράψει την Ελλάδα”,τα γεγονότα ωστόσο άλλα δείχνουν. Και πρώτα απ΄ όλα ότι ακολουθούν το δόγμα που λέει ότι “η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες”.

Η χθεσινή επαφή του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ν.Σμιθ,έφερε και πάλι στο προσκήνιο την πρόθεση των ΗΠΑ να “παραχωρήσουν” οπλικά συστήματα στην Ελλάδα. Πρώτα απ΄ όλα τα άρματα μάχης Abrams.Υπόθεση που απασχόλησε επί μακρόν το ΓΕΣ αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του ΥΕΘΑ ,υπό τον Π.Μπεγλίτη. Οι συζητήσεις και οι σκέψεις κόπηκαν “μαχαίρι” όταν το θέμα απασχόλησε την Αυστριακή βουλή,με τη λογική ότι “δεν μπορεί οι Έλληνες να ζητούν να τους δανείζουν και την ίδια ώρα να αγοράζουν όπλα”. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Η.Μόσιαλος με μία κατηγορηματική δήλωση είχε πει ότι “θέμα Abrams δεν υπάρχει”. Δήλωση που είχε πείσει τους πάντες εκτός από κάποιους στο ΓΕΣ.

“Παραχωρήσεις δωρεάν” δεν υπάρχουν ασφαλώς αν και οι αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να μας δώσουν τα άρματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές,αφού στοχεύουν στο “σπάσιμο” του γερμανικού μονοπωλίου στο αρματικό δυναμικό της Ελλάδας.

Οι αμερικανοί μέσα στη κρίση βλέπουν "ευκαιρίες" στην Ελλάδα.Μία είναι ένας πιθανός εκσυγχρονισμός των F-16,εκσυγχρονισμός των P-3 και είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν και για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων Apache.

Οι Γερμανοί ανησυχούν


Οι Γερμναοί που εμφανίζονται ως τελείως αδιάφοροι για την “εξοπλιστική ελληνική αγορά” ,ανησυχούν σφόδρα για την επιχείρηση αμερικανικής διείσδυσης και όσο το θέμα ήταν “ζεστό” ,ρωτούσαν εδώ κι εκεί για να μάθουν λεπτομέρειες.Προφανώς θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Το Βερολίνο που έχει….ξεγράψει την Ελλάδα,όπως λένε, ενδιαφέρεται και για την ΕΑΒ, όπου επίσης θα βρει απέναντί της τους Αμερικανούς.Που λόγω F-16 και Lockheed Martin,έχουν προβάδισμα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Οι Γερμανοί δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους ελιγμούς “αποφυγής” τριών Ελληνικών κυβερνήσεων στις πιέσεις να αγοράσουμε Eurofighter. Ο Σημίτης σε ΚΥΣΕΑ της εποχής του,τους είχε δώσει μια απόφαση για αγορά τουλάχιστον 60 αεροσκαφών.Δεν υλοποιήθηκε ποτέ,παρά την “ανανέωση” των υποσχέσεων από Καραμανλή και Παπανδρέου. Κι αυτό φαίνεται ότι δεν μας το συγχωρούν. Το Eurofighter,παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτι στην Ινδία,όπου αν επιλεγεί η Γερμανία θα εισπράξει πάνω από 12 δις! Αν δεν τα καταφέρει όμως; Και μην ξεχνάμε ότι η Μέρκελ έχει μπροστά της και εκλογές.

Από κοντά και οι Γάλλοι

Ο Σαρκοζί μπορεί να είναι έξαλλος με την απόφαση του Παπανδρέου για το δημοσψήφισμα,είναι όμως εξίσου θυμωμένος και με το οριστικό “πάγωμα” της αγοράς τεσσάρων έως έξι φρεγατών τύπου Fremm,από την Ελλάδα.

Από την άλλη η προωπική του φιλία με τον Ντασσό, τον πιέζει και για την πώληση μαχητικών Rafale,τα οποία μέχρι στιγμής έχουν μείνει στα …αζήτητα! Ούτε ένα δεν έχουν καταφέρει να εξάγουν οι Γάλλοι και αναμένουν τις αποφάσεις της Ινδίας και της Βραζιλίας. Στην πρώτη έχουν απέναντι το Eurofighter της Μέρκελ και στη Βραζιλία το F-18 του Ομπάμα. Άρα οι πιθανότητες επικράτησηςδεν είναι μεγάλες.

Όλο αυτό το παζλ,δείχνει ότι οι “μεγάλες δυνάμεις” των εξοπλισμών,όταν λένε οτι “έχουν ξεγράψει την Ελλάδα” δεν λένε όλη την αλήθεια. Παραμένουν και περιμένουν προσπαθώντας να “πλασαριστούν” σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση.Όταν θα μπει λίγο φως από τη χαραμάδα,θα εμφανιστούν. Η ιστορία μας το έχει δείξει πάρα πολλές φορές

Μεγάλη καχυποψία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για την αντιπυραυλική.


Οι αμερικανοί δεν εμπιστεύονται στους Τούρκους την ασφάλεια της αντιπυραυλικής ασπίδας που αποφάσισαν να τοποθετήσουν στη Μαλάτια.

Έτσι την εσωτερική ασφάλεια της “ασπιδας” θα την αναλάβουν αμερικανοί στρατιωτικοί και οι Τούρκοι θα αναλάβουν την φρούρηση της εγκατάστασης.

Φαίνεται ότι οι αμερικανοί δεν εμεπιστεύονται σε καμία περίπτωση την υψηλή τεχνολογία που θα έχει το ραντάρ της Raytheon στους Τούρκους. Επισήμως βέβαια επικαλούνται τις επιθέσεις που γίνονται από το PKK.

Όμως και από τη πλευρά των Τούρκων υπάρχει καχυποψία. Οι Τούρκοι φοβούνται ότι καποιοι από τους μηχανικούς της εταιρείας που θα εγκαταστήσει και θα λειτουργεί το ραντάρ,μπορεί να είναι προσωπικό της CIA.

Μεντβιέτεβ:"Οι πύραυλοί μας θα στοχεύουν την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ"

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα στοχεύσει με πυραύλους της το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη , εάν η Μόσχα δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ σχετικά με το που θα αναπτυχθεί το σύστημα.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο χρόνος δεν έχει τελειώσει για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έλαβαν υπόψη τις ρωσικές ανησυχίες.

Η δήλωσή του, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, έρχεται ένα χρόνο μετά από τη συνάντησή του με τους επικεφαλείςς των κρατών του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα και πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει την περίπτωση προσχώρησής της στην αντιπυραυλική άμυνα, ως ισότιμος εταίρος.

Το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο άρχισε από την κυβέρνηση Ρέιγκαν, “μεταμορφώθηκε” πριν από δύο χρόνια σε ένα προτεινόμενο σύστημα αναχαίτισης που θα αναπτυχθεί σε στεριά και σε θάλασσα σε όλη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για την προστασία από πυραύλους του Ιράν, και θέλει τη συμμετοχή της Ρωσίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν εύκολα να στραφεί εναντίον της Ρωσίας.


Ο Μεντβέντεφ είπε ότι έχει διατάξει την εγκατάσταση ενός συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο θύλακα της Ρωσίας.

Δικαστήριο διέγραψε χρέος 250.000 ευρώ!

Tο Ειρηνοδικείο του Ηρακλείου δικαίωσε έναν ακόμη δανειολήπτη διαγράφοντας ποσό ύψους 250.000 ευρώ από τις 300.000 ευρώ τις οποίες εμφανιζόταν να οφείλει σε διάφορες τράπεζες, καλώντας τον να πληρώσει το υπόλοιπο του χρέους του.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο δανειολήπτης εμφάνισε αδυναμία πληρωμής και έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 3869/2010.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, αναγνωρίζοντας την ειλικρίνειά του σε όσα αυτός προέβαλλε στην αίτησή του, αλλά και κρίνοντας ότι ο πολίτης αυτός έπρεπε να απαλλαγεί από το χρέος του και να αρχίσει μια νέα οικονομική και κοινωνική ζωή, τον απάλλαξε από τον μεγάλο βραχνά του χρέους των 250.000 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών.

Η Ρωσία αντίθετη σε κυρώσεις κατά τις Συρίας

Την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Συρίας εξέφρασε η Ρωσία, ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις επί της γαλλικής πρότασης για δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι κυρώσεις ή πίεση αλλά διάλογος εντός της Συρίας».

Ο Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς μίλησε με επιφυλάξεις για γη γαλλική πρόταση περί «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία σημειώνοντας πως θα τοποθετηθεί όταν ξεκαθαρίσει αριβώς τι αφορά η συζήτηση αυτή.

Τι να κάνουμε, γνωρίζουμε… Και θα μιλήσουμε!-Πράκτορας της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Σκοπιανής Διασποράς! Και σύμβουλος του Παπανδρέου!

Πλάι στην ΄΄Lazard΄΄, ανέλαβε νομικός σύμβουλος στου Μαξίμου, νομικός σύμβουλοςτου Παπανδρέου, η αμερικανική ΄΄DLA PIPER USA & INTERNATIONAL΄΄, ναι ή όχι; Αν ναι, αληθεύει πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι manager και του τουρκικού lobby στην Ουάσινγκτον;
Πως συμβιβάζεται αυτό; Θα μας τρελλάνετε κύριε Γιώργο Παπανδρέου με τους ΄΄συμβούλους ΄΄ σας και τις εταιρείες ποιυ επιλέγετε! Πωςγίνεται η…… ΄΄DLA PIPER΄΄ να δουλεύει ταυτόχρονα και για την Ελλάδα και για τηνΤουρκία;  Και κάτι ακόμη κύριε πρωθυπουργέ ΄΄μας΄΄: στην ΄΄DLA PIPER΄΄εργαζόταν, ναι ή όχι, ο no1 ανθέλληνας των ΗΠΑ, ο σκοπιανός Meto Koloski;
Και μάλιστα ως government affairs specialist; Δηλαδή ως άκρως σημαντικόςσύμβουλος; Να σας θυμίσουμε κε πρωθυπουργέ πως ο πρόεδρος της λεγομένης΄΄UNITED MACEDONIAN DIASPORA΄΄ Meto Koloski  έχει πρωτοστατήσει σε κάθε ανθελληνική διαδήλωση Σκοπιανών στις ΗΠΑ; Να σας θυμίσουμε πως όταν στις 20.07.2009 οι Τούρκοι έστησαν ΄΄εορταστική εκδήλωση΄΄ έξω από τηντουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, για την επέτειο της κτηνώδους εισβολής στην Κύπρο μας, ο Koloski έστησε πανό όπου έγραφε ΄΄SHAME ON GREEK TERRORISTS FOR KILLING US DIPLOMATS΄΄;
Και σε αυτόν τον ανθέλληνα από τα Σκόπια, σε αυτήν την εταιρεία (DLA PIPER), o Παπανδρέου αναθέτει ρόλο….συμβούλων της δύσμοιρης Ελλάδας μας!!!) Κλείνουμε παρένθεση!! 
Και εδώ διαβάστε τώρα το κύριο άρθρο.

Πράκτορας της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Σκοπιανής Διασποράς

Όπως έγινε γνωστό μέσα από άρθρα του ιστότοπου μας, η Ενωμένη Σκοπιανή Διασπορά (UMD) εξαπέλυσε νέο κύμα προπαγάνδας υπό τη μορφή επιστολών με τις οποίες 1) καλεί την Αυστραλία να αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως “Μακεδονία”, 2) καλεί τους αρχηγούς και των είκοσι επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις ενταξιακές φιλοδοξίες των Σκοπίων και 3) καλεί τα αμερικανικά ΜΜΕ να υποστηρίξουν την πΓΔΜ ενάντια στην αδιαλλαξία της Ελλάδας.
Τι θα έλεγαν όμως οι αποδέκτες των επιστολών εάν γνώριζαν ότι ο πρόεδρος της Σκοπιανής Διασποράς είναι πράκτορας της Τουρκίας;
Ο Πρόεδρος της UMD, Μέτο Α. Κολόσκι (Metodija A. Koloski), όχι μόνο εργάζεται ως ειδικός σε κυβερνητικά ζητήματα (Government Afairs Specialist) για την DLA Piper[1], η οποία, όπως εγινε γνωστό πριν από τρία χρόνια, ασκεί επισήμως πολιτική επιρροής (lobby) για την Τουρκία, εργάζεται επίσης μέσω αυτής και ως πράκτορας για την Τουρκική κυβέρνηση από το 2008 και δρα στις εξής περιοχές:

Η εγγραφή του Μέτο Κολόσκι όπως βρίσκεται καταχωρημένη στο Foreign Agents Registration Act (FARA) του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης (Department of Justice)
Η UMD δρά στην Αμερική προσχηματικά ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός σύμφωνα με το νόμο 501 C3 (ο συγκεκριμένος νόμος δίδει πολλά πλεονεκτήματα, όπως απαλλαγή φόρων, χρηματοδότηση με κρατικά κονδύλια, επιχορήγησεις, κτλ) προς τους Αμερικάνικους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αλλά ακριβώς επειδή δίνει πολλά προνόμια σε όσους παρέχει την άδεια ίδρυσης τέτοιων φορέων, είναι αυστηρότατος και απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την άσκηση πολιτικής επιρροής εντός των ΗΠΑ και αυτό για να πιέσει όσους θέλουν να κάνουν επαγγελματικά πολιτικά lobbies, να προχωρήσουν στην ίδρυση τέτοιων φορέων αλλά κάτω από ακόμα αυστηρότερους οικονομικούς ελέγχους από το γνωστό IRS, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος για το μαύρο πολιτικό χρήμα}. Ωστόσο Κολόσκι και UMD ασκούν πολιτική επιρροή εντός και εκτός των ΗΠΑ, δράση η οποία αποτελεί παραβίαση του ασυμβίβαστου (conflict of interest), η οποία επιφέρει μέχρι και ποινή φυλάκισης.[2]
Η UMD έδωσε το ποσό των 500.000 δολαρίων στην εταιρεία λόμπι Orion Strategies[3] στα μέσα του 2008, προκειμένου να προωθήσει ευρέως την τακτική του Γκρούεφσκι περί “εντάσεως” με την Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε συχνές δηλώσεις εναντίον της Αθήνας στα ΜΜΕ σε μια ποικιλία θεμάτων. Συγκεντρωτικά για το 2008 και μόνον, η UMD διέθεσε το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων για τον προπαγανδισμό των θέσεων της, ποσό που ούτε κατά ένα τοις χιλίοις δεν έχουν διαθέσει οι ελληνικές κυβερνήσεις για την υπεράσπιση της εθνικής μας κληρονομιάς, όπως θα δούμε παρακάτω.
Λίγα λόγια για την Orion Strategies
Η Orion Strategies LLC[4], η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον, είναι μια ιδιωτική εταιρεία η οποία βοηθά τους πελάτες της να προωθήσουν την αυτονομία και την ελευθερία στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Βρίσκεται καταχωρημένη στην κατηγορία των Συμβούλων Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αρχεία της Manta[5] η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 και ενσωματώθηκε στην Περιφέρεια της Κολούμπια.
Ο Randall J. Scheunemann[6] είναι ένας Αμερικανός λομπίστας των νεοσυντηρητικών. Είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση του Ιράκ, η οποία δημιουργήθηκε από το “Πρόγραμμα για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα” [7] (Project for the New American Century-PNAC). Μαζί με τους Kagan και Kristol διήυθηναν το PNAC, μια πολύ σημαντική οργάνωση που δημιουργήθηκε όταν έλεγχαν οι Δημοκρατικοί τον Λευκό Οίκο το 1997 και η οποία προωθεί τα ιδανικά των νεοσυντηρητικών[8] Ήταν βοηθός Εθνικής Ασφαλείας του Trent Lott και σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για το Ιράκ. Πληρώνεται για να ασκεί πολιτική επιρροής για τη Γεωργία και ήταν βοηθός εξωτερικής πολιτικής του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν το 2008.
Μέχρι το Μάιο του 2008, ο Scheunemann ήταν συνιδιοκτήτης της Orion Strategies, LLC. Η εταιρεία έχει ασκήσει πολιτική επιρροής για λογαριασμό του Open Society Institute του Σόρος, καθώς επίσης και για την Συμμαχία της Κασπίας (Caspian Alliance), την Lockheed Martin, την BP, και την Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association), στις κυβερνήσεις της Λετονίας, της Ταϊβάν, της Κροατίας, και της πΓΔΜ.
Πίσω στη δράση των UMD-TCA
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η UMD συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών της πΓΔΜ, γεγονός το οποίο συνδέεται με τον στρατηγικό στόχο του Γκρούεφσκι να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα ζητήματα στο εγγύς μέλλον, όπως και έκανε, ως κύριο συστατικό της πολιτικής του ατζέντας.
Ο TCA ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα υποτροφιών για όσους Σκοπιανούς επιθυμούν να σπουδάσουν στην Τουρκία. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η “διεύρυνση των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών”, ενώ ο πρόεδρος της UMD δήλωνε υπερήφανος που ο Κεμάλ Ατατούρκ “γεννήθηκε και σπούδασε στη Μακεδονία”.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, η συνεργασία UMD-TCA διευρύνθηκε καθώς η δεύτερη ανακοίνωσε “ιστορική συμφωνία δωρεάς” στην πρώτη, ύψους 150,000 ευρώ. Έτσι η UMD προσέλαβε αμέσως και εκτελεστικό διευθυντή πλήρους απασχόλησης. “Οι δύο κοινότητες συνεργάζονται ώστε η φωνή τους να ακούγεται διεθνώς σε ζητήματα ,όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια”, δήλωσαν οι ηγέτες και των δύο οργανώσεων.
και χαρακτηρίζεται ως ο “μέντορας” αρκετών ακραίων πολιτικών στα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας. Έχει στην κατοχή του μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει έναν κατάλογο χιλιάδων ηλεκτρονικών διευθύνσεων, μέσω του οποίου διεξάγει προπαγανδιστικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση με τη βοήθεια μιας ομάδας συνεργατών που απλώνονται σε όλον τον κόσμο και καλύπτουν όλες τις ζώνες ώρας, από την Αυστραλία έως τον Καναδά.
Τα κύρια σημεία πίεσης του Κολόσκι είναι η ύπαρξη μειονότητας “Αιγαιατών Μακεδόνων” στην Ελλάδα, καθώς και οι “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” που υφίσταται αυτή η ανύπαρκτη μειονότητα. Επιπλέον, οι λιγότερο γνωστοί άνθρωποι της Σκοπιανής Διασποράς, οι οποίοι ζουν ανάμεσα μας περνώντας απαρατήρητοι, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα, εκμεταλευόμενοι τις ανοικτές πηγές πληροφοριών όχι μόνο όσον αφορά στην πολιτική, αλλά και στην κοινωνική κατάσταση καθώς και σε ζητήματα ασφαλείας. [9]
Εγκυρότατη πηγή που επιθυμεί να μείνει ανώνυμη, αναφέρει ότι ο Μέτο Κολόσκι εργαζόταν στο παρελθόν για τον Τουρκικό Συνασπισμό της Αμερικής (Turkish Coalition of America, TCA στο εξής) διατηρώντας δεσμούς μαζί τους και στη συνέχεια. Όπως διαπιστώνεται από την εγγραφή του στο FARA, ο Μέτο Κολόσκι δρα ως “ξένος πράκτορας” της Τουρκίας, μαζί με τον Jason Miko. Η TCA βοηθά οικονομικά την UMD με όποιον τρόπο μπορεί, και την βοηθά πολύ.
Η μέθοδος μαζικής επικοινωνίας των UMD και TCA με τους πολιτικούς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με συγκεκριμένα άτομα κλπ, υλοποιείται με τη βοήθεια του λογισμικού Capwiz. Τα μηνύματα είναι προκαθορισμένα και με την τοποθέτηση του ταχυδρομικού κώδικα ενός ατόμου, το πρόγραμμα βρίσκει όλα τα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικολυς και άλλους προκαθορισμένους στόχους στην περιοχή. Έπειτα, μπορεί κανείς να επιλέξει από το μενού επιλογών τη μέθοδο επικοινωνίας (ταχυδρομείο, e-mail) και να στείλει σε όλες τις προβλεπόμενες οργανώσεις ή άτομα. Η μόνη αλλαγή που επιτρέπει το πρόγραμμα είναι ο χαιρετισμός και η υπογραφή.
Η υποστήριξη των τουρκικών λόμπι στις ΗΠΑ προς τα Σκόπια δεν είναι καθόλου τυχαία. Συνέβη αφού ο Νικόλα Γκρουέφσκι άνοιξε το ζήτημα της ιδιοκτησίας όσων προσέφυγαν στην πΓΔΜ από την Ελλάδα. Η Τουρκία τότε επέτρεψε την πρόσβαση των Σκοπιανών στα αρχεία της προκειμένου να βρουν τα έγγραφα και τις νομικές πράξεις που θα βοηθούσαν στην εκπλήρωση των αιτημάτων τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Βαλκανίων, συμμετέχουν επίσης στη βοήθεια των ενεργειών της UMD και στις εν γένει πολιτικές των Σκοπίων. Μεταξύ αυτών οι SEEMO και Eurolang, οι οποίες παρά το ότι επίσημα ασχολούνται με μια ποικιλία θεμάτων, κατά την τελευταία δεκαετία έχουν εξειδικευτεί σε επιθέσεις κατά της Ελλάδας και υπέρ της ΠΓΔΜ μέσα από τα ΜΜΕ. Είναι ενδιαφέρον να τονισθεί ότι συμμετέχουν και Έλληνες πολίτες σε αυτούς τους οργανισμούς και βοηθούν ενεργά τους προαναφερθέντες. Οι ΜΚΟ αυτές χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις (Γερμανία, ΗΠΑ, κλπ) αλλά και από το Ίδρυμα Open Society του Σόρος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζουμε πως όταν στις 20.07.2009 οι Τούρκοι έστησαν “εορταστική εκδήλωση” έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Κολόσκι είχε υψώσει πανό που έγραφε “SHAME ON GREEK TERRORISTS FOR KILLING U.S. DIPLOMATS”
Όσο για τη μεδοθολογία που χρησιμοποιούν Τούρκοι και Σκοπιανοί για την προώθηση των στόχων τους; Η ύπατη πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, κυρία Νίνα Γκατζούλη, είχε επισημάνει τότε ότι Άγκυρα και Σκόπια χρησιμοποιούν την ίδια εταιρία “λόμπινγκ”,την Hill and Knowlton που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του διαβόητου Henry Kissinger.[10]
Μία πολύ σημαντική παρένθεση: Άσκηση πολιτικής επιρροής – από ποιόν και γιατί
Στις 2/1/2008, 11/4/2008, 25/3/2009 και 11/12/2009 η κυβέρνηση της πΓΔΜ πλήρωσε το ποσό των 160.000 δολαρίων στην Orion Strategies ως αμοιβή υπηρεσιών και στις 12/3/2008 το ποσό των 93.342 δολαρίων στην Quinn Gillespie & Associates ως αμοιβή υπηρεσιών που αφορούν κρατικά ζητήματα, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες 395 επαφές από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων οι οποίες κατά την περίοδο 2007-2010 φρόντισαν την προώθηση των εξής ζητημάτων υπέρ του κρατιδίου:
1.Το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ
2.Την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
3.Την υποστήριξη της απόφασης S. RES. 459[11] της Γερουσίας των ΗΠΑ για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ενημέρωση αυτής
4.Την ενημέρωση σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων της πΓΔΜ για την ένταξη της το ΝΑΤΟ
5.Τη συζήτηση του ζητήματος της ονομασίας κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
6.Τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του γερουσιαστή McConnell για την ψήφιση της απόφασης S. RES. 459
7.Τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις Ελληνικές δράσεις απέναντι στην πΓΔΜ
8.Ενημέρωση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
9.Παράκληση για συνάντηση με μια πλειάδα γερουσιαστών όπως οι Benjamin Cardin, Bob Casey, John Kerry, Barbara Boxer, κλπ, με τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Μιλόσοσκι
10.Δεκάδες ανοικτές επιστολές προς τον βουλευτή Mark Souder σχετικά με τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το ΝΑΤΟ, παρακλήσεις προς συνάντηση του Σκοπιανού πρέσβη Jolevski με το γερουσιαστή Richard Lugar, γενική διαχείρηση σχέσεων και ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα της ονομασίας
11.Σχέσεις με τα ΜΜΕ
12.Συνάντηση με την Γ.Γ. Κοντολίζα Ράις
13.Κυκλοφορία δημόσιας δήλωσης της κυβέρνησης της πΓΔΜ
14.Ενημέρωση των ΜΜΕ
15.Πιέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας
16.Συνάντηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Γκρουέφσκι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
17.Σχόλια του Καναδού ΥΠΕΞ ως προς το German Marshall Fund of the U.S.
18.Δελτίο Τύπου σχετικά με την απόρριψη από την Ελλάδα της Σκοπιανής προσέγγισης
19.Συναντήσεις με την Ελλάδα, διαπραγματεύσεις ως προς την ονομασία
20.Την απόφαση H. Res 486[12] της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά των εχθρικών δραστηριοτήτων και της εχθρικής ρητορικής της πΓΔΜ έναντι της Ελλάδας
21.Τα εμπιστευτικά τηλεγραφήματα των αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου (CODEL) σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ[13,14]
22.Τα εγκαίνια της πρεσβείας της πΓΔΜ στις ΗΠΑ
23.Τη διαμαρτυρία των Αθηνών ενάντια στο “Ελληνο-μακεδονικό” λεξικό
24.Την παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων στο Συνέδριο των “National Press Club Newsmakers”
25.Σχετικά με την απόφαση S. RES. 169 της Γερουσίας των ΗΠΑ για την αυτονόμηση και αυτοδιάθεση του Θιβέτ[15]
26.Ενημέρωση ως μέλος της World Health Organisation στην Ταϊβάν

Πηγή
Όπως θα προσέξει ο αναγνώστης, τα ποσά που καταβλήθηκαν αφορούν την αποστολή ενός απλού ηλεκτρονικού μηνύματος ή ένα τηλεφώνημα…
Τι έκανε την ίδια περίοδο η Ελλάδα;
Η Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-2009 κατέβαλε μόλις 87.134,5 δολάρια στην εταιρεία λόμπι BKSH & Associates[16] με την οποία είχε υπογράψει ένα εξάμηνο συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2007, που αφορούσε συμβουλές στρατηγικής και συλλογή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης εκτελεστικών παραρτημάτων και συνηγορίας υπέρ των ελληνικών θέσεων στην αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ποσό αφορούσε την άρση του καθεστώτος βίζας προς τη χώρα μας (το καθεστώς βίζας είχε αρθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας), καθώς και για να γίνουν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση οι απόψεις του Γερουσιαστή Richard Lugar, του υπουργείου Eθνικής Aσφαλείας (Department of Homeland Security), ο οποίος είχε υποβάλει την σχετική με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, απόφαση S.RES.459.
Πηγή
Αξίζει να αναφερθεί ότι η BKSH & Associates είχε αντιπροσωπεύσει επίσης την Blackwater USA καθώς και αρκετούς δικτάτορες και αντιδημοκρατικά καθεστώτα στο Ζαίρ, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες, επισύροντας την παγκόσμια κατακραυγή, κυρίως για την αντιπροσώπευση του Αχμάντ Τσαλάμπι και του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου και την υποστήριξη τους στον πόλεμο στο Ιράκ, η οποία βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχε η εταιρεία οι οποίες αργότερα αποδείχτηκαν ψευδείς. [17]
Κανένα ποσό δεν καταβλήθηκε για την προώθηση των θέσεων μας στο ζήτημα της ονομασίας με τα Σκόπια. Κανένα ποσό δεν καταβλήθηκε για την άσκηση επιρροής στα φλέγοντα εθνικά μας ζητήματα της Κύπρου, της Θράκης, της Ηπείρου. Η ελληνική κυβέρνηση τότε θεώρησε την άρση του καθεστώτος βίζας απείρως σημαντικότερη από την υφαρπαγή του ονόματος και της ιστορίας μας από το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, εν είδει μάλιστα της συνόδου του ΝΑΤΟ, την κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους, την διεκδίκηση της Ηπείρου από τους Τσάμηδες, ή την “τουρκική μειονότητα” της Θράκης..
Ωστόσο, από τον Πίνακα Εξόδων του Ελληνικού ΥΠΕΞ[18] ενδεικτικά για το έτος 2007 διαβάζουμε:
Κεντρική υπηρεσία 141.325.030,04
Διπλωματική υπηρεσία 237.193.784,23
Υπηρεσίες εξωτερικού εμπορίου 19.627.633,85
Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού 10.980.638,39
Σύνολο: 409.127.086,51

Παραθέτουμε ενδεικτικά τα έξοδα του ΥΠΕΞ και για το έτος 2008[19] ώστε να γίνει αντιληπτή από όλους η αδράνεια του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία, σε αντιδιαστολή με την αδιάκοπη και έντονη δράση των γειτόνων, οδήγησε στην εθνική ανυπαρξία της Ελλάδας.
Στη σελίδα 3 του Πίνακα Εξόδων καταγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες του ΥΠΕΞ. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παρουσιάζεται ανύπαρκτη, όπως είναι και η επιρροή που ασκεί. Όχι επειδή δεν μπορούσε να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια το Ελληνικό ΥΠΕΞ, αλλά διότι επέλεξε να τα διαθέσει προφανώς στα χρυσά, μπλέ και πράσινα παιδιά και στις εκδηλώσεις τους, αντί να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις, όπως έκαναν και κάνουν Σκόπια και Τουρκία, της οποίας μάλιστα τα έξοδα που αφορούν την άσκηση πολιτικής επιρροής είναι πράγματι απίστευτα.[20,21,22]
Συμπέρασμα; Οι ΗΠΑ πρέπει να προβούν στη σύλληψη του Μέτο Κολόσκι
Το σημαντικό είναι πως μόνο οι λομπίστες εκείνοι που εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας ξένης χώρας οφείλουν να εγγραφούν στο FARA. Οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πολιτική επιρροής για να υποστηρίξουν τι είναι ή δεν είναι καλό για το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο FARA. Ωστόσο, εάν ασκεί κάποιος πολιτική επιρροής εκπροσωπώντας την Ελλάδα ή ως μέλος ενός διεθνούς οργανισμού όπως παραδείγματος χάριν η UMD, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των “Μακεδόνων” σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να εγγραφεί στο FARA. Το FBI παρακολουθεί τις κινήσεις όλων αυτών. Και εδώ είναι που ο Μέτο Κολόσκι και η UMD καταπατούν το νόμο. Όντας καταχωρήμένοι στο FARA ως ξένοι πράκτορες δεν μπορούν να συνηγορήσουν ή να ασκήσουν πίεση ιδρύοντας ¨Μακεδονικό” διαβούλιο στο αμερικανικό Κογκρέσο!
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το εξής: Από τη στιγμή που ο Κολόσκι είναι εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας, πώς γίνεται να του επιτρέπεται να ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για ένα “Μακεδονικό” διαβούλιο, παρακάμπτοντας την Πράξη Εγγραφής (FARA) των ξένων πρακτόρων στις ΗΠΑ; Τι ακριβώς κάνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για αυτό; Έχει γίνει από κανέναν σχετική αναφορά στο FBI;
Ο Πρόεδρος της UMD, Μέτο Κολόσκι, είναι μια από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες της Σκοπιανής Διασποράς

Γιατί κατεβαίνουν οι Ρώσοι στη Μεσόγειο;Μια ψύχραιμη ανάλυση

Με αφορμή ένα κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προσπαθεί να ερμηνεύσει την κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης,δίνει τη δική του εξήγηση. Το κείμενο που κυκλοφορεί στο δαδίκτυο επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με το “παιχνίδι” που παίζεται στην Αρκτική,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για σε ποιον ανήκει τι.
Ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης με το άρθρο του έχει μια σαφώς πιο ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος. Διαβάστε το:



Το παρακάτω μήνυμα το πήρα από αρκετές μεριές αλλά γενικά δεν έδωσα σημασία, παρόλο που από την πρώτη ματιά κάποια πράγματα φαίνεται να μην κολλάνε. Επειδή προβλέπω να συνεχιστεί η αποστολή του είπα να κάνω 2-3 σχόλια απλής λογικής.
Δεν μπορώ να ελέγξω την αλήθεια κάποιων σημείων, μπορώ όμως να προβώ σε κάποιες τοποθετήσεις και διορθώσεις:

1.    Είναι λάθος ότι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)  δεν την υπέγραψαν μόνο οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:

·         Την υπέγραψαν αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει: Afghanistan, Bhutan, Burundi, Cambodia, Central African Republic, Colombia, El Salvador, Ethiopia, Iran, Democratic People's Republic of Korea, Libya, Liechtenstein, Niger, Rwanda, Swaziland, United Arab Emirates, United States.
·         Δεν την υπέγραψαν: Andorra, Azerbaijan, Ecuado, Eritrea, Israel, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Peru, San Marino, South Sudan, Syria, Tajikistan, Timor-Leste, Turkey, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela (μεταξύ των οποίων κάποιες βέβαια… δεν έχουν θάλασσα!).

2.    Σχετικά με την υφαλογραμμή (υποθαλάσσια οροσειρά):

·         Στον χάρτη που επισυνάπτω φαίνονται οι ενδεχόμενες εθνικές διεκδικήσεις των 6 παράκτιων χωρών, δηλαδή οι πέραν της ΑΟΖ (δηλ. 200 μίλλια από την ακτή) που έχει ορίσει η κάθε χώρα του αρκτικού κύκλου. Φαίνεται ότι η εγγύτερη προς τον Πόλο είναι η Γροιλανδία (Δανία) η οποία φυσικά απέχει από τη Ρωσία αρκετές χιλιάδες μίλια, στην απέναντι πλευρά της Αρκτικής.

·         Πέραν των ορίων της ρωσικής ΑΟΖ (εντός της κίτρινης περιοχής) εκτείνονται δύο υφαλογραμμές (γεωλογικές συνέχειες ή επεκτάσεις): η Lomonosov  και η Mendeleyev. Τα περί «γεωλογικής συνέχειας» (geological extention) αναφέρονται στο πάνω δεξιά πλαίσιο του χάρτη. Η Lomonosov πράγματι εκτείνεται πολύ πέραν της ρωσικής ΑΟΖ προς την Γροιλανδία (στα όρια της ΑΟΖ της Γροιλανδίας). Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία, εφόσον αποδείξει ότι η υφογραμμή αποτελεί γεωλογική συνέχεια του εδάφους της, μπορεί να προβεί σε εκμετάλλευση πόρων. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί και θεωρώ ότι θα υπάρξει στην επόμενη δεκαετία μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής.


·         Σημειώνεται επίσης στον χάρτη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει δηλώσεις για τα όριά της στην Αρκτική μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν σχετική δήλωση διότι δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση UNCLOS.


·         Συμπέρασμα: όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Τους βλέπω να «τραβιούνται» αρκετά χρόνια στο Δικαστήριο της Χάγης, κλπ. Τοσούτω μάλλον που η τήξη των πάγων αναμένεται να δημιουργήσει νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στις επόμενες δεκαετίες. (Δείτε σχετικό άρθρο μου στο επόμενο τέυχος –Δεκ 2011- της ΑΜΥΝΑΣ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, με τίτλο: «Τήξη των πάγων: αναμένοντας το άνοιγμα της Αρκτικής»)

3.    Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Το στόλο που κατεβάζει η Ρωσία, την παλληκαριά της Κύπρου για την ΑΟΖ, το ότι η Τουρκία… τρελλάθηκε, τα περί Ισραήλ. Κάνω απλά 2-3 σκέψεις:

·         Μας ευχαριστεί το όλο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ (μακάρι και η Ελλάδα να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών-ενεργειακών πόρων), αλλά δεν χρειάζονται οι υπερβολές περί ηρωϊκής και περήφανης στάσης της Κύπρου. Ειδικά η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει δείξει καμιά δυναμική στάση σε κύρια θέματα όπως η λύση του εθνικού προβλήματος (ένας ήταν ο ΤΑΣΣΟΣ…). Να μη ξεχνάμε επίσης τις ευθύνες της και τη ευθυνόβοβη στάση της στην περίπτωση της πρόσφατης έκρηξης. Είναι δυνατόν να συγκέντρωσε όλη τη… μαγκιά της στην ΑΟΖ; Η άποψή μου είναι ότι έτυχε αυτή τη χρονική στιγμή να συμπέσουν τα συμφέροντά της (μας το δίδαξε ο μέγας Θουκυδίδης…!) με εκείνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αυτοί της καθορίζουν τι θα κάνει, που θα δώσει άδειες ερευνών και εξόρρυξης, κλπ. Αν ήταν διαφορετικά και της έλεγαν να το… βουλώσει και να μη κάνει τίποτε, απλά θα το βούλωνε και δεν θα έκανε τίποτε. Πιστεύει κανείς ότι ο Χριστόφιας θα το έπαιζε… τσαμπουκάς στον Ομπάμα;


·         Η παρουσία των Ρώσων στη Μεσόγειο είναι παλιά υπόθεση. Απλά για μια 15ετία (1990-2005) περίπου, λόγω εσωτερικών και οικονομικών προβλημάτων είχαν αποσυρθεί. Ήδη ξαναεμφανίσθηκαν. Και καλά κάνουν. Φυσικά έχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και θέλουν να είναι παρόντες. Αυτό κάνουν τουλάχιστον από την περίοδο της ελληνικής επαναστάσεως του 1821!



·         Όσο για το αεροπλανοφόρο (το «Χιλιάρμενο» που λένε κάποιοι δικοί μας, ακόμη και κάποιοι… μοναχοί (!!!) που θα «πάρει την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και την χαρίσει στην Ελλάδα» – το λένε άλλωστε και… οι προφητείες!), ας μην υπερβάλλουμε. Ένα πλοίο των 25 αεροσκαφών, σχετικά παλιό, και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας. Στα μέτρα περίπου του Σαρλ ντε Γκωλ της Γαλλίας. Αρκεί να σκεφθούμε τα 10 (+3 υπό κατασκευή) των ΗΠΑ, με 80-90 αεροσκάφη το καθένα - κάποια απ’ αυτά πυρηνοκίνητα; Απλά για να είμαστε προσγειωμένοι.


Αυτά σαν μια πρώτη ματιά του θέματος.
Γιάννης Παρίσης



Το κείμενο που προκάλεσε το άρθρο
,όπως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ;

ΤΟ 1947 ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΟΪΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ.

ΑΥΤΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ.
ΤΟ 1982 ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑΣ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.
ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΗΠΑ (ΛΟΓΩ ΑΡΚΤΙΚΗΣ) ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ (ΛΟΓΩ ΑΙΓΑΙΟΥ).

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΟΣΕΙΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΤΕ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΟΪΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΛΗ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ.

ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΘΕΣΕ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.

ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΜΕ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ 25 ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ (ΩΣ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ.

ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ (ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ) ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ. ΕΚΛΕΙΣΕ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ. 

ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ. ΜΑΣ ΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟ ΛΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΣΑ. ΕΤΣΙ ΤΩΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GAZPROM ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΝΗ. ΟΜΩΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΕΡΜΑ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ).
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ:
1. ΤΟ 2010 ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΕΘΑ ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑΙ.
2. ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΔΑΛΩΣ..........(ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ).

ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η: ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ;
ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η: ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ;