Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί ο Σόιμπλε φοβάται την Ελλάδα

 
Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αφήσει να εννοηθεί η πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική. Έχοντας άλλωστε γεννηθεί το 1942, κλείνει φέτος τα 70 χρόνια ζωής. Διαψεύδοντας εκείνους που δεν περίμεναν ότι θα ξεπερνούσε το (ψυχολογικό πέραν του σωματικού) τραύμα από την απόπειρα δολοφονίας του, το 1990, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.
Σαρξ εκ της σαρκός του βαθέως συστήματος εξουσίας της Γερμανίας, ο Σόιμπλε θεωρείται μέχρι και σήμερα περισσότερο «πολιτικός» σε σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ. Και σίγουρα, περισσότερο ευρωπαϊστής. Γι’ αυτό και στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης ήταν ο «καλός», που διακήρυττε σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα διάσωσης της Ελλάδας. Με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει από τότε εξασφαλίσει για τον εαυτό της, τον ρόλο της «κακής».
Σήμερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εξελιχθεί στον σταυροφόρο της παραδειγματικής τιμωρίας της Ελλάδας, σε σημείο που να υποχρεωθεί η Αθήνα σε… εθελούσια έξοδο από την ευρωζώνη, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κοινοτική, γραφειοκρατική διαδικασία για κάτι τέτοιο.
Η ξαφνική μεταστροφή της… αύρας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, εξηγείται πλήρως από το βιογραφικό του. Πρόκειται για τον κατεξοχήν προνομιακό συνομιλητή της οικονομικής ελίτ της χώρας του. Εκείνον εμπιστεύεται το «κεφάλαιο», και όχι την Άνγκελα Μέρκελ. Ο παραπάνω σφιχτός εναγκαλισμός άλλωστε, οδήγησε στο να κατηγορηθεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτός από τον Χέλμουτ Κολ, για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του CDU, με αποτέλεσμα να εκπέσει από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Ποιος τον διαδέχτηκε; Μα, η Άνγκελα Μέρκελ φυσικά, η οποία ωστόσο λίγο καιρό μετά «υποχρεώθηκε» να υποδεχτεί ξανά δίπλα της τον πολιτικό που είχε η ίδια «εκτελέσει». Και από τότε, οι δυο τους συμπορεύονται, στην ηγεσία πλέον της Ευρώπης και όχι μονάχα της Γερμανίας. Με τον Σόιμπλε να ασκεί ένα είδος «επιτροπείας» επί της Άνγκελα Μέρκελ.
Το γεγονός λοιπόν ότι ο Σόιμπλε είναι εκείνος που κουνάει σήμερα το δάχτυλο κατά της Ελλάδας, εξηγείται στη βάση δυο επιχειρημάτων: Ενός πολιτικού, και ενός αμιγώς οικονομικού. Το πολιτικό επιχείρημα εδράζεται στο συμπέρασμα, που είναι πλέον και δημοσκοπικό, ότι η γερμανική κοινωνία απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία, αν όχι τη θυσία της Ελλάδας. Το οικονομικό επιχείρημα, αφορά τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπεί διαχρονικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και η οποία, δεν θέλει φυσικά την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, βλέπει ωστόσο ότι όσο διάστημα διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα για τη συνοχή και το μέλλον του κοινού νομίσματος, οι… γερμανικές εξαγωγές σημειώνουν κέρδη-ρεκόρ. Και η παράταση της αβεβαιότητας εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από την τύχη της Ελλάδας.
Υπάρχει βέβαια και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και δεν ήταν άλλη από την απροσχημάτιστη παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Με την… ενόχληση για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Την προτροπή αποφυγής των εκλογών, και την απόπειρα ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, με το παράδειγμα της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.
Η έλλειψη σεβασμού, ή μάλλον η… διαφορετική ανάγνωση των δημοκρατικών διαδικασιών από έναν Γερμανό πολιτικό, δεν συνιστά έκπληξη. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην Αθήνα. Και η… μετάφραση της έννοιας και του περιεχομένου της, από τα ελληνικά στα γερμανικά, απαιτεί χρόνο, υπομονή και αντοχές. Για να μην χαθούμε στη μετάφραση.
Εκείνο που ξενίζει είναι η απόσταση που φαίνεται να χωρίζει ίσως τον πιο έμπειρο Γερμανό πολιτικό της εποχής μας, με την εθνική πραγματικότητα της Ελλάδας. Η χώρα μας δεν μπορεί να γίνει… Ιταλία, με κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, ώστε να είναι περισσότερο εύκολη η χειραγώγηση της εξουσίας. Απουσιάζει από το εθνικό dna η κουλτούρα της συνεννόησης. Και όχι φυσικά της πολιτικής, που υπό συνθήκες μπορεί να ενταχθεί στο κάδρο της εθνικής καθημερινότητας. Αλλά η κοινωνική συναίνεση. Χωρίς την οποία, καμία πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να περπατήσει. Πόσο μάλλον, να έχει μέλλον.
Στην πραγματικότητα, η σπουδή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να… τιθασσεύσει τη Νέα Δημοκρατία, αποσκοπεί στο να περιοριστεί ο κίνδυνος γενικότερης ευρωπαϊκής ανάφλεξης. Με το κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών κοινωνιών να «γυρίζει» υπέρ της Ελλάδας, τη Γερμανία να είναι η μόνη χώρα που δεν πλήττεται από την κρίση, και τις κοινωνίες να δοκιμάζονται, υποψιαζόμενες ότι, μετά την Αθήνα έρχεται η δική τους σειρά, μια αμφισβήτηση του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας που το Βερολίνο εκπόνησε και εποπτεύει, μπορεί να λάβει εύκολα διαστάσεις.
Και να ανατρέψει έτσι το σημερινό status quo, το οποίο διευκολύνει απεριόριστα την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Και, κυρίως, τους… χορηγούς της.


Όχι, δεν είμαστε όλοι Έλληνες...


Αφήστε μας να λύσουμε τα θέματα μόνοι μας αυτή την φορά. Δεν έχει ανάγκη από γάζες το δέντρο που κόπηκε από την ρίζα. Αφήστε το να βρει τον τρόπο μόνο του να ξαναθεριέψει ή αν δεν έχει γερές ρίζες να εξαφανισθεί για να μην μετατραπεί σε κισσό. Είναι συγκινητικές οι πικετοφορίες και τα κείμενα συμπαράστασης σας μέσω διαδικτύου αλλά είναι πλέον πολύ αργά.

Αργήσατε, Ευρωπαίοι, να κατανοήσετε τι μας φυλούσαν για το...
τέλος οι δικοί σας εξουσιαστές που έχουν τα τσιράκια τους στην Ελλάδα από την εποχή παλαιών Φιλελλήνων. Εθελοτυφλούσατε και τώρα τα γράμματά σας και οι δηλώσεις σας μοιάζουν με επικήδειο μπροστά σε μία ψαροκασέλα που μας έβαλαν για φέρετρο. Όχι δεν είμαστε όλοι Έλληνες, γιατί εμείς κάνουμε την απάνθρωπη πορεία τώρα και γι’ αυτό αφήστε μας τουλάχιστον την ικανοποίηση να λέμε ότι ο δρόμος αυτός που παγώνει τα πόδια μας είναι αποκλειστικά δικός μας.

Δεν είμαστε όλοι Έλληνες, διότι ούτε εμείς εδώ κάτω στο Νότο των Βαλκανίων δεν είμαστε όλοι της ίδιας ράτσας. Χωριστήκαν τα τσανάκια μας από καιρό. Από την μια μεριά έχουμε τους υποτακτικούς των κομμάτων νέων και νεοεισαγώμενων και από την άλλη τους μοναχικούς που προσπαθούν να σώσουν από τον βομβαρδισμό τουλάχιστον την αξιοπρέπεια του να φέρεις το ασήκωτο όνομα Έλληνας. Για το λόγο αυτό όταν γράφετε επιστολές συμπαράστασης να βάζετε υποσημειώσεις σε ποιους τις στέλνετε γιατί σε αυτόν τον καφενέ στριμώχθηκαν αγρίως τα παλικάρια από τις αδελφές. Αν το κάνετε για να προλάβετε το τσουνάμι που έρχεται προς τη μεριά σας τότε οι δηλώσεις συμπαράστασης φανερώνουν δειλία να αντιμετωπίσετε τα δικά σας ψηφισμένα εξουσιαστικά γουρούνια. Δηλώνετε φόβο για την πάρτη σας και όχι αλληλεγγύη για μας.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε μέσα από το φιλεύσπλαχνο φιλελληνικό σας πνεύμα είναι να προστατέψετε από τα νύχια των δήθεν πολιτισμένων συμπολιτών σας τους Έλληνες που μεταναστεύουν για να επιβιώσουν στον δικό σας τόπο. Να γίνετε σύμμαχοι τους στο δικό σας έδαφος και όχι στο δικό μας γιατί αυτές οι συμμαχίες εισαγωγής μάς έχουν ακρωτηριάσει 200 χρόνια τώρα. Να μην αφήνετε κανέναν να τους πει: «Έλληνα, μου χρωστάς». Να υπερασπιστείτε τουλάχιστον αυτόν που μπορείτε και αφήστε εμάς ήσυχους αυτόν τον σκληρό χειμώνα που θα κάνει χρόνια να τελειώσει. Αφήστε μας ήσυχους διότι πρέπει να μάθουμε από την αρχή. Να καθαρίσουμε το τοπίο, να φτιάξουμε καινούργια θεμέλια, να ξεθάψουμε την σφαγιασμένη μας ηθική. Να ξαναγίνουμε Έλληνες, όχι για να μας θεωρείτε φίλους σας, αλλά για να ξαναγίνουμε η έμπνευσή σας.

ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

-Με κατάλληλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπεται από υπερπροηγμένες τεχνολογικά συσκευές, είναι δυνατόν  να δημιουργηθεί επίδραση στα κύματα που εκπέμπονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί διάφορες  αλλαγές στη συλλογική συνείδηση του ατόμου που θα δεχθεί τέτοιου είδους ακτινοβολία.....
 Το Φαινόμενο αυτό ο αείμνηστος συγγραφέας ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ, στο αποκαλυπτικό βιβλίο του: "Μετά το 2011",  ΕΣΟΠΤΡΟΝ,  ΑΘΗΝΑ 2002, σ. 181,  το ονομάζει ως εξής :
 "ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ"....
Αναζητώντας λοιπόν  συσχετισμούς στο θέμα αυτό μέσα από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟ, βρίσκουμε τα ακόλουθα:







ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ = ΤΡΕΙΣ ΧΡΥΣΟΤΡΙΧΕΣ ΣΠΕΙΡΕΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΡΒΗΛΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ = 4977  ΤΡΕΙΣ ΛΙθΙΚΕΣ ΣΠΕΙΡΕΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΡΒΗΛΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ = ΓΕΝΕΣΙΣ Γ ΦΩΤΟΝΙΟΥ = ΔΙΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΩΣ ΔΥΝΑΜΙΣ = ΤΡΙΚΛΩΝΗ ΚΛΩΣΤΗ = ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΚΥΜΑ ΖΩΗΣ = 2676

Ο Πάνος Καμμένος ξεγυμνώνει τον Παπαδήμο και τον ρόλο του - Κύριε Παπαδήμο, τι είναι τα σχέδια “Αριάδνη”, “Αίολος”, “Άτλας” και “Τίτλος”;



Ο Πάνος Καμμένος έφερε στη δημοαιότητα τα σχέδια ΑΡΙΑΔΝΗ, ΑΙΟΛΟΣ, ΑΤΛΑΣ και ΤΙΤΛΟΣ, που απο εποχής διακυβέρνησης της χώρας απο τον κώστα Σημίτη (και Λουκά Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος), αποτελούσαν τον “κρυφό” τρόπο απόκρυψης και μετακύλισης των χρεών σε συνεργασία με την Goldman Sachs… Οσα ακολουθούν είναι άκρως αποκαλυπτικά και στιγματίζουν την “πλαστή” ανάπτυξη που βιώναμε σαν έθνος τα προηγούμενα 14 χρόνια…


Από το 2009 μια σειρά από δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε ασχολήθηκαν, όχι με ιδιαίτερη έκταση, με το ζήτημα του «μαγειρέματος» των στατιστικών της ελληνικής οικονομίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις αυτές.
Η αξία τέτοιων αποκαλύψεων δεν εξαντλείται στο να δείξει μόνο λάθη και παραλείψεις των πολιτικών και κυβερνώντων. Πολύ περισσότερο δείχνει πως τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι κανόνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως το αλισβερίσι κυβερνήσεων-κρατών και της αγοράς έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικονομικό και πολιτικό μέλλον μιας χώρας, που όταν αποκαλυφθούν είναι πλέον αργά.

Αυτό το άρθρο αποτελεί συμπλήρωμα στο εξαιρετικό κείμενο του Ιουλιανού για τους κερδοσκόπους «συνεργάτες» των ελληνικών κυβερνήσεων. Το θέμα του σχετίζεται με την ανάμειξη της Goldman Sachs στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους και ελλείμματος. Προσπάθησα να συνθέσω ένα παζλ γεγονότων, δημοσιεύσεων και αριθμών που κυριολεκτικά ζαλίζει το μυαλό λόγω πολυπλοκότητας, γι’ αυτό και απλοποίησα όσο γινόταν την επεξήγηση των οικονομικών στοιχείων.


Το 2000 και το 2001 λοιπόν η Ελλάδα επί πρωθυπουργού Σημίτη και η Goldman Sachs, συμφώνησαν το περίφημο “currency swap”. Ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας καταμετρούταν σε δολλάρια και γιεν Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα η είσοδος στην ΟΝΕ να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ. Η συμφωνία με τη Goldman επέτρεψε να γίνει η μετατροπή με παλαιότερη και όχι τρέχουσα ισοτιμία και να αφαιρεθεί από το ονομαστικό χρέος της χώρας ένα σεβαστό ποσό. Η ίδια η εταιρεία δήλωσε πως το συνολικό ποσό που απέφεραν οι «ανταλλαγές νομίσματος» ανέρχεται στα 2,3 δις ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-2.). Ενώ στην Ελλάδα οι συμφωνίες αυτές πέρασαν στα ψιλά γράμματα, ακόμα και με τις αποκαλύψεις της τελευταίας διετίας, στον Αμερικάνικο Τύπο έχουν όνομα: Αριάδνη, Αίολος και Άτλας3, τρεις εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, των Financial Times, του Euroweek και άλλων δημοσιογραφικών portals, η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη συμφωνία Goldman-Ελλάδας το 2000 και σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει για λογαριασμό της Goldman μέρος των μελλοντικών εσόδων του Ο.Π.Α.Π. Ο «Αίολος», ιδρυθείς το 2001, επέτρεψε τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»(σχετικός σύνδεσμος-4.) και ο «Άτλας», την ίδια χρονιά, τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη διοδίων(σχετικός σύνδεσμος-5.) Στη διαχείριση και εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών και των συναλλαγών τους φέρονται να εμπλέκονται επίσης οι Morgan Stanley και UBS και οι ελληνικές Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

To 2002 η αγαστή συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και Goldman όμως συνεχίστηκε: νέο swap αυτή τη φορά από γιεν και δολλάρια πάλι σε ευρώ αποδίδει 1 δις ευρώ «απαλλαγή» για το ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν η «ζαβολιά» για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ ορυόταν το 2006και οι Έλληνες κατηγορούνταν για εξαπάτηση της Ευρώπης. Ήταν ακόμα μια «καινοτομία» και «κατόρθωμα» της ομάδας τεχνοκρατών της Goldman, διότι πέτυχαν μια ακόμα πολύ επικερδή συμφωνία: η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα αξίας 10 δις δολλαρίων και μέσω της Goldman τα αντάλλαξε σε 8,4 δις ευρώ χρησιμοποιώντας παλαιότερη ισοτιμία (και όχι την τρέχουσα, βάσει της οποίας θα έπρεπε η μετατροπή να της δώσει 7,4 δις ευρώ).

Τα swaps του 2000, 2001 και 2002 ήταν επί της ουσίας «δομημένα» προϊόντα που σκαρφίστηκε η Goldman, τα οποία «εξασφάλισαν» αρκετά δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και του επέτρεψαν να παρουσιάσει μικρότερο έλλειμμα στη Eurostat.

Η Goldman από τη μεριά της κέρδισε 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο από την τελευταία συναλλαγή ως αμοιβή για την «εξυπηρέτηση» και περίπου 5 δις σε βάθος χρόνου από τόκους 260 εκατομμυρίων το χρόνο με λήξη αποπληρωμής της συμφωνίας το 2019. Με απλά λόγια μαγείρεψε το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα μια αδρή μελλοντική πληρωμή. Επιπλέον «ασφάλισε» την έκθεση της έναντι του ελληνικού χρέους και «στοιχημάτισε» ουσιαστικά εναντίον της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)(σχετικός σύνδεσμος-7.) μέσω της γερμανικής τράπεζας Depfa (σχετικός σύνδεσμος-8.).

Για το «διπλό ταμπλό» που έπαιξε η Goldman δανείζοντας από τη μια την Ελλάδα και στοιχηματίζοντας εναντίον της από την άλλη (σχετικός σύνδεσμος-9.), κατηγορήθηκε από τον Αμερικάνικο Τύπο και ευθαρσώς δήλωσε πως είναι πάγια πρακτική ένα επενδυτικό και πιστωτικό ίδρυμα να προχωρεί στην εξασφάλιση του ρίσκου από τις συναλλαγές του και ότι αυτό είναι γνωστό στους πελάτες του, όπως και στην ελληνική κυβέρνηση (σχετικός σύνδεσμος-10.)

Μάλιστα για του λόγου το αληθές η Goldman με μια σειρά ακόμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Markit Group, στην οποία η Goldman και η JP Morgan είναι μέτοχοι (σχετικός σύνδεσμος-11.), δημιούργησαν ένα χρηματιστηριακό δείκτη προκειμένου να εμπορεύονται οι επενδυτές τα ασφάλιστρακινδύνου που αφορούν ακριβώς στο χρέος χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ο δείκτης ονομάζεται iTraxx SovX και πολλοί επενδυτές τονίζουν ότι οι συναλλαγές που αφορά ο δείκτης επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση του χρέους μιας χώρας (σχετικός σύνδεσμος-12.). Ανάμεσα στους αγοραστές CDS συγκαταλέγονται η Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Societe Generale και ΒΝΡ Paribas.

Ας επιστρέψουμε όμως στις ανταλλαγές νομίσματος μεταξύ Ελλάδας και Goldman. To γεγονός ότι επέλεξαν όποια ισοτιμία ευρω-δολαρίου-γιεν ήθελαν για να πετύχουν τη διαφορά στο τελικό συνάλλαγμα αφαιρεί από την «αγορά» αυτήν την αξία και με έναν ιδιόρρυθμο διμερή διακανονισμό, η Ελλάδα πρακτικά δανειζόταν ρευστό προκαταβολικά με αντάλλαγμα μελλοντικές αποδόσεις των Δημοσίων εσόδων προς τους δανειστές. Το Ελληνικό Κράτος όμως δεν «κατέγραψε» αυτές τις συμφωνίες ως δάνεια αλλά ως αγοραπωλησίες και έτσι δεν εμφανίζονταν οι διαφορές αξίας συναλλάγματος στον κρατικό ισολογισμό.

Άλλωστε ο κανονισμός της Eurostat δεν αναγνωρίζει μια τέτοια συμφωνία ως «δάνειο» και δενυπολογίζει στο έλλειμμα τα ποσά που χάνονται από τέτοιες συναλλαγές τύπου swap, με αποτέλεσμα αυτό να φανεί χαμηλότερο (1.2% το 2002, κατώ από 3% δηλαδή που προϋποθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας) (σχετικός σύνδεσμος-13.).

Το εργαλείο πάντως της ανταλλαγής νομίσματος υπάρχει από το 1985 και δεν είναι άγνωστο στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε Ε και της ευρωζώνης. Μάλιστα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών το κατέστησαν καθόλα νόμιμο προς τους κανονισμούς της ευρωζώνης, γι’ αυτό και δεν έχει ακόμα αμφισβητηθεί σοβαρά η νομιμότητα τους, παρά μόνο βλέπουμε «γκρίνιες» ότι δήθεν τέτοιες πρακτικές ξεγελούν τους επενδυτές (σχετικός σύνδεσμος-14.)

Παρόμοιες αλχημείες είχε κάνει και το ιταλικό Δημόσιο το 1997 όταν αντάλλαξε ομόλογα σε γιεν αξίας 200 δις σε ισοτιμία 1995, λαμβάνοντας έτσι από τη συναλλαγή περισσότερες λιρέτες απ’ ότι αν γινόταν η μετατροπή στην τρέχουσα ισοτιμία του 1997 (είχε ήδη υποτιμηθεί το γιεν) (σχετικός σύνδεσμος-15.)

Ακόμα και μετά την εισδοχή στην ευρωζώνη η Ελλάδα συνέχισε αυτού του είδους τις συναλλαγές με τη Goldman Sachs συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση χαμηλού χρέους (σχετικός σύνδεσμος-16.). To Bloomberg μάλιστα μεταδίδει την αναφορά της Eurostat βάσει της οποίας η Ελλάδα προχώρησε σε 13 συναλλαγές τύπου swap συνολικά από το 2001 και όλες με τη Goldman Sachs (σχετικός σύνδεσμος-17.), συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-18.).

Είναι προφανές ότι η πρακτική των ανταλλαγών νομίσματος, αν και δε συνιστά ευθεύως δανειακή σύμβαση μεταξή της Ελλάδας και των όποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρεώνει το ελληνικό Δημόσιο με τόκους και αποζημιώσεις ρίσκου τεράστιων ποσών σε βάθος χρόνου, χωρίς να υπολογίσουμε βεβαίως και τις όποιες εμπράγματες εγγυήσεις που δεσμεύει στις συμφωνίες.
Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι το 2000 οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςείχαν συμφωνήσει κατηγορηματικά να μην δηλώνονται και να μη λαμβάνονται υπόψη τα «παράγωγα» και άλλα προϊόντα «δημιουργικής» λογιστικής στους λογαριασμούς των συναλλαγών των κρατών-μελών (σχετικός σύνδεσμος-19.)

Ας επιστρέψουμε όμως – πάλι – στις συμφωνίες Ελλάδας – Goldman, που ξεκινούν από το 1998 (σχετικός σύνδεσμος-20.). Θα σταθούμε λίγο εδώ για να εξηγήσουμε όσο γίνεται απλά την εξέλιξη τους: Τις ανταλλαγές νομίσματος (currency swaps) μέχρι το 2005 συνόδευσε μια σειρά από ανταλλαγές επιτοκίου (interest-rate swaps). Οι δεσμεύσεις δηλαδή της Ελλάδας να αποδώσει έσοδα από τον ΟΠΑΠ, τα αεροδρόμια και τα διόδια στη Goldman, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνοψίστηκανσε ένα «πακέτο» ανταλλαγής επιτοκίου, σύμφωνα με το οποίο:

Η Goldman Sachs θα απέδιδε στο ελληνικό κράτος το συμφωνηθέν ποσό με σταθερό επιτόκιο 4% (το «δάνειο» δηλαδή καταβαλλόταν στην Ελλάδα σε τοκιζόμενες δόσεις).
Η Ελλάδα θα επέστρεφε στη Goldman το συμφωνηθέν ποσό (εκτός της αρχικής αμοιβής) με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,6%+ (είναι το λεγόμενο Libor που σε αυτού του είδους τις συναλλαγές μπορεί να αυξηθεί αλλά να μην πέσει ποτέ κάτω από 6,6%)

Αυτό ήταν βέβαια και το συμφωνηθέν ποσό που ήδη αναφέραμε των 260 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνομέχρι το 2019. Το κομβικό λοιπόν 2005 οι συμφωνίες κλιμακώνονται: η Goldman πουλάει μαζεμένες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι της (5,1 δις ευρώ) στην Εθνική Τράπεζα. Πλέον δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην Εθνική Τράπεζα και όχι στη Goldman για τις «εξυπηρετήσεις» της τελευταίας. Ωστόσο με την έλλειψη ρευστότητας που ξεκίνησε το 2008 και την εκτόξευση του Δημοσίου χρέους, η Εθνική δεν μπορούσε να απαιτήσει τις πληρωμές αυτές από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει την αγορά τίτλων και άλλων εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με σταθερό χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν μια ευκαιρία που η Εθνική δεν μπορούσε να χάσει.

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα του ελλείμματος της και κάθεται στο τραπέζι με την Εθνική, στην οποία χρωστά ακόμα τα προσαυξημένα με τόκους χρεωστούμενα για τις ανταλλαγές νομίσματος που πούλησε στην Εθνική η Goldman.

Το 2009 λοιπόν, λίγους μήνες πριν το διορισμό του κ. Πέτρου Χριστοδούλου (σχετικός σύνδεσμος-21.)ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ο οποίος ας σημειώσουμε ότι είναι πρώην στέλεχος σε Goldman Sachs, JP Morgan και Credit Suisse), η Goldman μεθοδεύει το εξής εγχείρημα: Με τη μεσολάβηση της ιδρύεται στο Λονδίνο μια εταιρεία φάντασμα (διότι η συναλλαγή έγινε στη δευτερογενή αγορά, θα δείτε ποια συναλλαγή) ονόματι Titlos. Η εταιρεία αυτή, άλλη μια «εταιρεία ειδικού σκοπού» (SPV- Special Purpose Vehicle), δηλαδή μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για να διενεργηθεί μια οικονομική συναλλαγή, εκδίδει γραμμάτια ύψους 5 δις περίπου ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή χρωστούσε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. Η Titlos λοιπόν «αγοράζει» με αυτά τα γραμμάτια από την Εθνική τα δικαιώματα που αυτή είχε στα χρωστούμενα του Δημοσίου αλλάζοντας το επιτόκιο. Η νέα σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης το φθινόπωρο του 2039. Πιο αναλυτικά το πακέτο έχει ως εξής και είναι δημόσια διαθέσιμο εδώ.

Η Ελλάδα χρωστά στην Εθνική τις αποδόσεις των συμφωνιών με τη Goldman ύψους 5,1 δις ευρώ. Η εταιρεία «Titlos» εκδίδει γραμμάτια ύψους 5,1 δις ευρώ και τα εμπορεύεται με την Εθνική με αντάλλαγμα τις αποδόσεις που χρωστά η Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τιμές στα επιτόκια των πρώτων swaps, η Titlos αποδίδει στην Ελλάδα το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο σταθερό 4,5% και η Ελλάδα αποδίδει στην Titlos το συμφωνθηθέν ποσό με επιτόκιο 6,6% κυμαινόμενο.Με την επιμήκυνση του αρχικού χρέους από το 2019 στο 2039 η Ελλάδα χρεώνεται με τουλάχιστον επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα είχε πλέον στη διάθεση της τα γραμμάτια της Titlos τα οποία παρείσχε ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να δανειστεί φθηνό χρήμα (σχετικός σύνδεσμος-22.), το οποίο με τη σειρά της δάνειζε με το ακριβό επιτόκιο της αγοράς στους πελάτες της. Η Goldman για άλλη μια φορά λοιπόν δημιούργησε χρήμα αέρα μέσα από τη διαφορά των επιτοκίων που αντάλλαξε η Εθνική με το Ελληνικό Δημόσιο (σχετικός σύνδεσμος-23.).

Στη συμφωνία της Titlos όμως υπάρχει ρήτρα που προϋποθέτει υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. Προβλέπεται μάλιστα ότι αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ή της Εθνικής Τράπεζας, τότεακυρώνεται επί της ουσίας η υποχρέωση καταβολής των τόκων από την Titlos στοΔημόσιο και αμφότερες οι πλευρές έχουν σοβαρό πρόβλημα πιστωτικής έκθεσης (σχετικός σύνδεσμος-24).Υπεραναλυτική περιγραφή των όρων της έκδοσης των γραμματίων βρίσκεται εδώ, μαζί με το πρωτότυπο κείμενο.

Από τον Απρίλιο του 2009 η ΕΚΤ ερευνά τις υποθέσεις swaps στις οποίες προχώρησε ηΕλλάδα (σχετικός σύνδεσμος-25.)και με τις διορθώσεις και αναθεωρήσεις των ελληνικών στατιστικών (σχετικός σύνδεσμος-26.), το 2010 και το 2011 η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει την άθλια εικόνα που σήμερα γνωρίζουμε. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η Le Monde έκανε αναφορές για την εμπλοκήτου Πέτρου Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ στην υπόθεση ίδρυσης της εταιρείας Titlos (σχετικός σύνδεσμος-27.).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων και επενδυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα τραβάει πριν την καθιέρωση του ευρώκαι έχει άμεση σχέση με την άυξηση του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Διότι ηπρακτική των ανταλλαγών νομίσματος και ισοτιμίας μοιάζει ως επί το πλείστον με τηχρήση πιστωτικής κάρτας: ένας τρίτος φοράς μας προσφέρει προκαταβολικά ρευστόχρήμα δεσμεύοντας μας να του επιστρέψουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η εμπλοκή των κυβερνητικών αξιωματούχων σε αυτές τιςσυναλλαγές και η ηθική και πραγματική νομιμότητα των πράξεων τους. Το ζήτημα είναι ότιποτέ ξανά τόσο λίγοι άνθρωποι δεν έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα σε τόσο ελάχιστο χρονικόδιάστημα, χωρίς μάλιστα να έχουν παράξει τίποτα, χωρίς να έχουν προσφέρειπραγματικές υπηρεσίες στην κοινωνία και χωρίς να έχουν ενδιαφερθεί για τιςσυνέπειες των πράξεων τους.

Η δυνατότητα που δίνεται στους παράγοντες αυτούς να ποντάρουν σήμερα και νακερδίζουν δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι δημόσιο χρήμα είναι μια μοναδική «καινοτομία» του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος και ωχριά μπροστά στις«τρύπες εναντίον των οποίων οι σημερινές κυβερνήσεις διενεργούν ολόκληρησταυροφορία. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και κάθε λογής επαγγελματικοίκλάδοι δαιμονοποιούνται και κατακρεουργούνται καθημερινά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Χιλιάδεςάνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται, στιγματίζονται ως εγκληματίες για παρατυπίες μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα, πενήντα-εξήντα γνωστοί και άγνωστοι «επενδυτές» ή «κερδοσκόποι»κερδίζουν εκατομμύρια από τη μια μέρα στην άλλη, εις βάρος αυτών των ανθρώπων.

ΥΓ. Συγχωρέστε με για τα όποια λάθη σε νούμερα ή οικονομική ορολογία, ειλικρινά ήτανμεγάλος πονοκέφαλος η κατανόηση της υπόθεσης Hellenic Swap. Κάθε διόρθωση καιπρόταση για ορθότερη διατύπωση είναι καλοδεχούμενη.

Τον καιρό λοιπόν που η Ελλάδα επρόκειτο να περάσει στην ευρωζώνη όλοι γνωρίζουμε ότι υποχρεούταν να παρουσιάζει συγκεκριμένα όρια ελλείμματος (έως 3%) και χρέους (έως 60% του ΑΕΠ), βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των λεγόμενων κριτηρίων Σύγκλισης που καθορίστηκαν στο Μάαστριχτ. Επίσης γνωρίζουμε από σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στατιστικά αυτά, ακόμα και εν γνώσει των Ευρωπαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ-(σχετικός σύνδεσμος-1.)

Πολυεθνικά Super Market και Ψυχολογικές Στρατηγικές Marketing – ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ και ΧΡΗΣΙΜΟ

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καταλάβεις τις προσπάθειες χειραγώγησής σου.
Ο βασικότερος είναι να καταλάβεις πως λειτουργεί ο εαυτός σου.
Ας αρχίζουμε λοιπόν με μια απλή βασική αντικατασκοπευτική εργασία.
Δε θα ξαναδείτε ποτέ πια τα σουπερμάρκετ ή τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα με το ίδιο μάτι μετά από αυτό...



Η είσοδος είναι στα δεξιά, εντούτοις εσείς περπατάτε αριστερά

Σε όλα τα σύγχρονα σουπερμάρκετ ο σκλάβος ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσει μια αριστερόστροφη φορά (αντίθετη από τους δείκτες του ρολογιού). Το 95% του κόσμου έχει μια ελαφριά ατελή ισορροπία: κλείνει προς τα αριστερά. Εάν αφήστε κάποιον μόνον του στην έρημο (μην το κάνετε), θα αρχίσει να στρέφεται τριγύρω κατά την αριστερόστροφη φορά. Αυτός είναι ο λόγος που ΟΛΑ τα σύγχρονα σουπερμάρκετ έχουν μια «αριστερόστροφη» διαρρύθμιση η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει άλλες συνέπειες και κρυφές σημασίες όπως θα δείτε παρακάτω. Γιατί ξεκινούν πάντα με φρέσκα φρούτα;


Ο πρώτος λόγος : είναι ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα σε ένα σουπερμάρκετ έχουν τη τάση να διατηρήσουν την ταχύτητα που είχαν στο δρόμο και θα προσπερνούσαν έτσι χωρίς να παρατηρήσουν τα πρώτα εμπορεύματα, αν δεν τους σταματούσατε με μια έκρηξη χρωμάτων και μυρωδιών που μόνο τα φρέσκα φρούτα μπορούν να προσφέρουν. Ένας δεύτερος λόγος είναι να νιώσει αμέσως ο πελάτης τη σιγουριά ότι βρίσκεται σε ένα μαγαζί με «φρέσκα» και «καλά» πράγματα και όχι σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα με αμφισβητήσιμης ποιότητας προϊόντα.
Σημειώστε ότι η διάταξη των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι τυχαία. Ολόκληρο το ζήτημα στις τεχνικές υποδούλωσης που χρησιμοποιούν τα σουπερμάρκετ είναι ότι τα πολύ λίγα πράγματα που είναι πραγματικά χρήσιμα και πρέπει να αγοραστούν, κατακλύζονται από μια πληθώρα άλλων εντελώς άχρηστων προϊόντων σε πολύ πιο δαπανηρές ποικιλίες και ιδιότητες, εξαιτίας των τεράστιων κερδών που αφήνουν και των μικρότερων κερδών που αφήνουν τα βασικά προϊόντα.


Επιμελημένος Φωτισμός και Μουσική



Πορτοκάλια και μήλα με πολλούς καθρέφτες, μπανάνες και αχλάδια σε ένα πράσινο περιβάλλον, σαλάτες και πατάτες με καθαρό φως.κόκκινο για το κρέας (διότι το άσπρο φως θα το έκανε γκρίζο) κ.λ.π. Ρίξτε μια ματιά στα κόλπα του φωτισμού που χρησιμοποιούν την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ. Σημειώστε επίσης ότι είναι απαραίτητη η απαλή μουσική , γιατί διαφορετικά το σουπερμάρκετ θα φαινόταν «νεκρό» χωρίς αυτήν. Αυτή δεν πρέπει να είναι εντούτοις πολύ δυνατή. και θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την ώρα. Βλέπετε ξέρουν πότε πάνε οι μικρότεροι και πότε οι μεγαλύτεροι σκλάβοι για να καταναλώσουν και διαμορφώνουν ανάλογα τη μουσική τους.  Το ακριβό είναι το εύκολο και το φτηνό το δύσκολο

Τα προϊόντα τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ακριβά να είναι πάντα προς την κατεύθυνση της πορείας του σκλάβου και στο καλύτερο ύψος για να πιαστούν. Αντίθετα, οι φτηνότερες ποικιλίες των ίδιων προϊόντων είναι πάντα «από πίσω» και λίγο χαμηλότερα ή λίγο ψηλότερα.
Σταματήστε τώρα και κοιτάξτε τις ποικιλίες ενός δοσμένου είδους προϊόντος, ας πούμε ενός απορρυπαντικού για πλυντήρια. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν τη συνήθεια να κοιτάνε από τα αριστερά προς τα δεξιά, όπως ακριβώς διαβάζουν, έτσι οι φτηνότερες ποικιλίες ενός προϊόντος τοποθετούνται στ’ αριστερά και οι ακριβότερες στα δεξιά, εκεί ακριβώς που τελειώνει το σκανάρισμα με τα μάτια σας, με την ελπίδα ότι τα χέρια σας θα είναι γρηγορότερα από το μυαλό σας και θα ακολουθήσουν όχι την αρχική και ξεχασμένη πια, αλλά την πιο πρόσφατη, τελική οπτική εντύπωσή σας..
Θα έχετε παρατηρήσει ότι όλα τα ψυγεία ανοίγουν με ένα παράξενο τρόπο. Οι πόρτες τους είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να αναγκάσουν τον σκλάβο να δει άλλα προϊόντα αμέσως μόλις κλείσει μία. Παρατηρήστε επίσης τη διάταξη των προϊόντων στο δάπεδο. δεν είναι τυχαία, όπως μπορείτε να δείτε. Παρατηρείτε πόσο μακριά είναι εκείνα τα προϊόντα και πόσο εύκολο είναι να πιάσετε αυτά εδώ; Για δείτε τις τιμές τους για να καταλάβετε τη διαφορά..

Μπορώ να μην σας εξυπηρετήσω; – Οι απόμακροι υπάλληλοι



Ποτέ δε θα ακούσετε έναν υπάλληλο του σουπερμάρκετ να σας ρωτά, όπως σε άλλα καταστήματα, το γνωστό «μπορώ να σας εξυπηρετήσω, παρακαλώ;» εκτός και αν θέλετε πραγματικά τη βοήθειά του και τον κυνηγήσετε για να σας τη δώσει, αν βρείτε κανέναν καμιά φορά μπροστά σας, γιατί συνήθως είναι άφαντοι!. Ο λόγος που σας αποφεύγουν και δεν σας  μιλούν είναι
μαγεία της ύπνωσής σας και περιορίσουν έτσι την πιθανότητα να αγοράσετε ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα που δεν τα χρειάζεστε ή, το χειρότερο για τα αφεντικά τους, ξαφνικά να «ξυπνήστε» και να αρχίστε να αδειάζετε ένα μεγάλο μέρος από το εξευτελιστικά γεμάτο καροτσάκι σας.
Οι υπάλληλοι είναι επίσης απασχολημένοι με το να τοποθετούν τα διάφορα προϊόντα στη «σωστή» θέση τους. Πρέπει αυτά να βρίσκονται σε μια προκαθορισμένη απόσταση.. πάρα πολλοί άνθρωποι βλέπετε σε ένα στενό χώρο και μερικοί σκλάβοι θα βάλλουν ξανά στο ράφι το προϊόν που είχαν στα χέρια τους, αντί για το καροτσάκι τους.. Αλήθεια ξέρετε ότι το 35% των προϊόντων που αγοράζετε για το ψυγείο σας θα πάνε κατευθείαν από αυτό στο σκουπιδοτενεκέ σας; Αυτό ακριβώς είναι το ποσοστό του κάθε προϊόντος που πετιέται!

Οι Πάγκοι των Προσφορών



Οι περισσότεροι σκλάβοι έρχονται στο σουπερμάρκετ τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα και δε θέλουν να βλέπουν πάντα τα ίδια πράγματα στις ίδιες θέσεις, πράγμα που θα μπορούσε επίσης να τους οδηγήσει στο σωστό συμπέρασμα ότι εκπαιδεύονται να αγοράζουν(ακόμα και όταν θέλουν να βρίσκουν εύκολα ένα πράγμα που ζητούν και να ξέρουν τη συνηθισμένη θέση του). Πρέπει λοιπόν ένα μέρος των προϊόντων να μένει στη θέση του και ένα άλλο να μετακινείται. Αυτό το ρόλο παίζουν οι πάγκοι των προσφορών.. Σαμπουάν σήμερα, απορρυπαντικό αύριο.
 
 Κλάψε Μπέμπη Κλάψε…

Το τελευταίο ψάρεμα των βαλαντίων του σκλάβου γίνεται στους πάγκους, μπροστά από τα ταμεία, όπου είναι αναγκασμένος να σταματήσει περιμένοντας στην ουρά. Ξέρουν ότι μια και πάει στο ταμείο να πληρώσει είναι αποφασισμένος να μην αγοράσει τίποτε άλλο, αλλά αυτοί οι πάγκοι δεν απευθύνονται στη μαμά ή στο μπαμπά, αλλά στο μικρό παιδί τους. Δείτε τι ακριβώς περιέχουν: τσίχλες, καραμέλες, μέντες κ.λπ., κάτι που δεν ενδιαφέρουν συνήθως τους μεγάλους παρά μόνο τα μικρά παιδιά. Δείτε και τις τιμές τους, αν υπάρχουν. Αυτές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις τιμές των ίδιων προϊόντων σε άλλα μέρη του μαγαζιού, όπου δεν τα παρατηρείτε συνήθως ποτέ, γιατί δεν προτίθεσθε να τα αγοράσετε. Τι γίνεται λοιπόν εδώ στους πάγκους, μπροστά από τα ταμεία, καθώς περιμένετε στην ουρά; Το μικρό παιδί σας λιμπίζεται τη σοκολάτα ή το κουτί με τις τσίχλες που υπάρχει εκεί και το παίρνει και το βάζει και αυτό στο καροτσάκι σας. Και εάν τυχόν το βάλετε ξανά πίσω στο πάγκο, λέγοντάς του ότι δεν το χρειαζόσαστε αυτό το πράγμα, αρχίζει τα κλάματα και τη φασαρία, ενοχλώντας το κόσμο γύρω του, μέχρι να αναγκαστείτε να του το πάρετε για να σωπάσει..
 
Πώς να αντιμετωπίσετε αυτή τη κατάσταση;



Εκπαιδεύστε απλά από πριν το παιδί σας να κάνει κάποια σκανδαλιά στο πάγκο, όπως το να ανακατέψει τα επιμελώς φτιαγμένα εκεί πράγματα. Η ελευθερία στη σκανδαλιά είναι πολύ πιο ελκυστική γι’ αυτό από τη γεύση της σοκολάτας. Ή χαλάστε οι ίδιοι την όμορφη διακόσμηση αυτού του πάγκου, εγκαταλείποντας για παράδειγμα εκεί άγαρμπα ένα από τα πράγματα που έχετε πάρει στο καροτσάκι σας και το οποίο δε χρειάζεστε ιδιαίτερα. Αν μάλιστα διαλέξτε να αφήσετε επίτηδες ένα αναποδογυρισμένο κουτί παγωτό, τότε θα έχετε πάρει καλύτερα την εκδίκησή σας για όσες σοκολάτες και τσίχλες αναγκαστήκατε να ακριβοπληρώσετε τη τελευταία στιγμή μπροστά στο ταμείο μέχρι τώρα..

Εσείς Έχετε Πάρει Κερδοκάρτα;


Όχι ευχαριστώ, δε θέλω! Αυτό είναι ένα βρώμικο και φτηνό κόλπο για να μαζέψουν ένα μεγάλο πλήθος προσωπικών δεδομένων σας, χωρίς να κουραστούν στο ελάχιστο από μέρους τους. Στο εξής θα ξέρουν αναλύοντας τα προϊόντα που αγοράζετε κάθε φορά πότε τρώτε, πότε πίνετε, πότε χέζετε, πότε πλένεστε ή πότε πηδάτε, εντελώς τσάμπα και θα γεμίσουν τις βάσεις δεδομένων τους με πολύτιμες πληροφορίες για τις καταναλωτικές σας συνήθειες. Άλλωστε δεν κερδίζετε και τίποτα σπουδαίο με τις σχεδόν μηδαμινές «εκπτώσεις» τους μπροστά στις πολύτιμες πληροφορίες που παίρνουν κρυφά και τσάμπα από σας.




Ας πολεμήσουμε λοιπόν εναντίον τους!

Καταλάβετε καλά το παιχνίδι τους κι εξηγήστε το και στους άλλους!

Θ Ε Λ Η Σ Η + Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α, Λίστα Επιτυχιών, Γιορτάστε Όλες Τις Νίκες !

Δυναμώστε Και Σταθεροποιείστε Τις Επιτυχίες. Πανηγυρίστε όλες τις νίκες. ΤΩΡΑ. Θέλετε να βγείτε από την τεχνικά κατασκευασμένη κρίση, που είναι μόνο για τους λαούς και όχι φυσικά για τους τραπεζίτες, ούτε και για τα “δικά μας παιδιά”  των γνωστών μυστικών εταιριών; Θέλετε όχι μόνο να ανακάμψετε, αλλά να πάρετε το πάνω χέρι σε ότι σας ταλαιπωρεί και σας καθηλώνει στην ζωή σας σήμερα; Μπορείτε να το κάνετε ξεκινώντας από αυτή την στιγμή. Όχι δεν είναι η αστεία κάθοδος (σκεφτείτε την λέξη κάθοδος) στις διαδηλώσεις, ούτε η δήθεν αγανάκτηση στις πλατείες, ούτε η επανάσταση του καναπέ, αυτές οι εκδηλώσεις είναι του συστήματος κατάθλιψης και υποτέλειας από τις οποίες θέλετε να ξεφύγετε. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να πετύχετε ένα ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΑΛΜΑ και για να πετύχετε ένα ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΑΛΜΑ ένα μονάχα πράγμα χρειάζεστε, Θ Ε Λ Η Σ Η + Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α και απολύτως τίποτε άλλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ κακή γνώμη για τον εαυτό τους και για τις ικανότητες τους σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά είναι. Μιλώ για Έμψυχους ανθρώπους και όχι για Οργανικές Πύλες, γιατί αυτές ξέρουμε πολύ καλά τι είναι, άβουλα όντα, κελύφη, μαριονέτες, που οι δεκάδες καταλήψεις τους τις προστάζουν τι να κάνουν και τι όχι, παρασύροντας στον καταστροφικό χορό τους και όσους Έμψυχους δυστυχείς τις περιτριγυρίζουν. Ας τις αφήσουμε στον κόσμο της παράνοιας που ζουν και ας ασχοληθούμε με τους Έμψυχους Ανθρώπους. Σε αυτούς άλλωστε εναπόκειται το καθήκον να ελευθερωθούν από τα δεσμά του δημιουργού, να ενωθούν ξανά με την πηγή απ όπου τους απέκοψαν και γι αυτό χρειάζεται Θ Ε Λ Η Σ Η + Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α, τίποτε άλλο.
Μιλώντας λοιπόν για έμψυχα ανθρώπινα όντα, απίθανο είναι αν κάποιος θεωρεί, ότι μπορεί να πετύχει αυτά που μπορεί στ΄ αλήθεια να πετύχει. Ξέρετε τι κάνουν οι άνθρωποι συνήθως; Αγνοούν τις επιτυχίες τους, τις ξεχνάνε, νομίζουν πως είναι αρετή η ταπεινότητα, η υποτέλεια, η υποταγή στην μοίρα, στον θεό (η επαφή με τις Ο.Π. και η πολύ τηλεόραση, το κάνει εύκολο αυτό, όπως και η εκκλησία) και «κολλάνε» στις αποτυχίες τους. Αρχίζουν να μιλάνε για, θεική επέμβαση, τύχη ή σύμπτωση, ξεχνώντας πως κάθε επιτυχία είναι δικό τους δημιούργημα που οφείλετε στις ικανότητες, στην εκπαίδευσή τους, στην σύνδεση τους με τον Πνευματικό τους εαυτό. Η Θέληση, που είναι εκδήλωση Του Πνεύματος είναι αήττητη, πάντα να το θυμάστε σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πέσιμο συναισθηματικό, υλικό ή όποιο άλλο. Τόσο Αήττητη, πού είναι απίθανο, ακόμη και να καταφέρετε να φανταστείτε πόσο.
Αντίθετα από την άλλη, οι επιτυχημένοι πνευματικοί άνθρωποι, με δυνατή και ενεργοποιημένη ΘΕΛΗΣΗ, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Δυναμώνουν και πανηγυρίζουν όλες τις επιτυχίες, όλες τις νίκες γνωρίζοντας πως οφείλονται στην ΘΕΛΗΣΗ τους, στις δυνάμεις τους, στην δουλειά τους, στις ικανότητές τους, στα ταλέντα τους, στην σύνδεση με το Πνευματικό Είναι. Στην σύνδεση και κατ επέκταση, στην δραστηριοποίηση-ενεργοποίηση του Ατμην.
Μην ξεχνάτε επομένως, ούτε λεπτό, οι νίκες είναι ότι πολυτιμότερο έχετε. Είναι σημαντικό να μάθετε να εντοπίζετε τις νίκες, να τις αιχμαλωτίζετε να τις κάνετε δικές σας, να τις εκμεταλλεύεστε και να τις αποταμιεύετε για μελλοντική χρήση, για την επόμενη μεγάλη πρόκληση. Δημιουργήστε μια τράπεζα μνήμης επιτυχιών του παρελθόντος, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νίκες σας, για να σας δώσουν ενέργεια, δύναμη, θάρρος και παρακίνηση στο παρόν.  Ετσι μπορείτε να δημιουργήσετε με δική σας επιλογή το μέλλον και να μην πλέετε σαν φελός στο κύμα. Μπορεί το παρόν να είναι σκληρό, να σας προκαλεί δυνατά αρνητικά συναισθήματα που σίγουρα λειτουργούν ανασταλτικά για την ενέργεια σας, την ευφυΐα σας, την θέληση σας, με άμεσο αντίκτυπο στα αποτελέσματα της δουλειάς ή της προσωπικής σας ζωής. Η Δύναμη της Θέλησης και η ΕΝΕΡΓΕΙΑ που απορρέει από αυτήν, μπορεί να έρθει από τις επιτυχίες του παρελθόντος. Επιβάλετε να αιχμαλωτίζετε αυτές τις επιτυχίες και να τις χρησιμοποιείτε στο παρόν.
ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ !
  chess
Σε ένα μεγάλο τετράδιο και ελπίζω να είναι πολύ μεγάλο, φτιάξτε μια Λίστα Επιτυχιών και φροντίστε να την ενημερώνετε τακτικά. Σε αυτή την Λίστα θα πηγαίνετε για να νοιώσετε δύναμη, σιγουριά, διάθεση πολεμιστή, να ενεργοποιήσετε την Θ Ε Λ Η Σ Η σας και να αυξήσετε την Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α σας όταν τα πράγματα στον παρόντα χρόνο δυσκολεύουν. Μπορείτε να τα αλλάξετε ΜΟΝΟΣ σας, σπίτι σας με ένα χαρτί και ένα μολύβι, χωρίς καθοδήγηση, βοήθεια, υποστήριξη. ΜΟΝΟΣ σας, μιας και δική σας είναι η ΘΕΛΗΣΗ και η ΕΝΕΡΓΕΙΑ που απορρέει από αυτήν. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ενεργοποιήσετε την ΘΕΛΗΣΗ και να έχετε μεγάλη ΕΝΕΡΓΕΙΑ για να πετύχετε το ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΑΛΜΑ από το μίζερο εδώ, στο ευτυχισμένο εκεί.
Δια-Στοχαστική Λίστα Επιτυχιών
1)Καταρχάς σκεφτείτε επιτυχίες του παρελθόντος. Ξεκινώντας από τις πρόσφατες και πηγαίνοντας προς τα πίσω χρονικά. Γράψτε Τις.
2)Σκεφτείτε τα συναισθήματαπου νοιώσατε και ακολουθούσαν αυτές τις επιτυχίες. Γράψτε τα όσο πιο αναλυτικά γίνεται.
3)Για κάθε επιτυχία εσείς πως συμβάλατε; Τι κάνατε, ποιά δράση είχατε; Γράψτε την αναλυτικά και όχι μονολεκτικά.
4)Τελειώνοντας την Λίστα Επιτυχιών (δεν πρέπει να κάνετε πάνω από 5-7 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ημέρες ) διαβάστε την λίστα Δυνατά και Πανηγυρίστε και Γιορτάστε, σήμερα αμέσως τώρα. Διαβάστε δυνατά κάθε επιτυχία και φέρτε την στην Σκέψη σας ΤΩΡΑ, μαζί με τα συναισθήματα που την ακολουθούσαν.Ξαναζήστε την στον παρόντα χρόνο.
Αυτή η μέθοδος χαράζει την στιγμή της επιτυχίας, μαζί με τα συναισθήματα της, βαθιά στο μυαλό και στα κύτταρα σας, πέρα από το συνειδητό, στο υποσυνείδητο, χαρίζοντας σας σταθερή δύναμη και ισχυρή εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Επίσης δημιουργεί κεκτημένη ταχύτητα για την επόμενη πρόκληση. Το σημαντικότερο δε, σας χαρίζει σήμερα, στο ΤΩΡΑ, όσο άσχημο κι αν είναι αυτό το σήμερα,  την απαιτούμενη ΕΝΕΡΓΕΙΑ που χρειάζεστε για να πετύχετε την υπέρβαση, το Κβαντικό Άλμα. Απαραίτητο για να ξεφύγετε από την τροχοπέδη -και τα προβλήματα- της “ τεχνητής κρίσης” του σήμερα.
Την Λίστα Επιτυχιών μπορείτε και επιβάλετε, να την διαβάζετε σαν το δικό σας Προσωπικό Βιβλίο Επιτυχιών, κάθε φορά που θέλετε να πάρετε ενέργεια, δύναμη, να νοιώσετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες και στα ταλέντα σας. Επιπλέον θα βλέπετε πως αντιδράσατε, τι ενέργειες κάνατε, πως νοιώσατε σε παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος και θα μπορείτε να πείτε:
«ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΕ. ΣΙΓΑ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΤΟ ΄ΧΩ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ!!!»
Μπορείτε να την διαβάζετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε ή το πρωί πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας. Εμπλουτίστε την λίστα επιτυχιών, με λεπτομέρειες, βάλτε χρώμα και εικόνες, φωτογραφίες ή γραφικά. Σιγά σιγά θα αναπτύξετε το συγγραφικό σας ταλέντο και που ξέρετε ίσως να το εκδώσετε κιόλας!!! Σας εγγυώμαι ότι τα αποτελέσματα δεν είναι μαγικά, είναι πέρα από μαγικά, πέρα απ’ ότι μπορείτε αν φανταστείτε. Η Λίστα επιτυχιών είναι το προσωπικό σας ημερολόγιο Θέλησης, θα γράφετε μόνο επιτυχίες, μόνο νίκες, τίποτε άσχημο, ούτε αρνητικό και θα ανατρέχετε σε αυτήν καθημερινά για δύναμη και έξτρα ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Κβαντική Ενέργεια.
Η μία πλευρά του νομίσματος για να σταθεροποιήσετε τις επιτυχίες, είναι ταυτόχρονα να δυναμώσετε και τα συναισθήματα που ακολουθούν τις επιτυχίες, τις νίκες. Για σκεφτείτε πως αισθάνεστε τις στιγμές που ακολουθούν μια επιτυχία; (αισιόδοξος, ευτυχισμένος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, δυνατός, ενθουσιασμένος, ικανός να κατακτήσετε το σύμπαν, με την σεροτονίνη στα ύψη) αυτά τα συναισθήματα όλοι οι επιτυχημένοι τα δυναμώνουν τα ισχυροποιούν γιατί γνωρίζουν πως αυτά ανεβάζουν την Ενέργεια στα ύψη και η Ενέργεια ενεργοποιεί την Θέληση.
Θυμηθείτε ότι τα χρήματα, οι πωλήσεις, οι σχέσεις, η ζωή ολόκληρη είναι Ενέργεια. Εσείς οι ίδιοι είστε Ενεργειακά πεδία, άρα όσο πιο ψηλά κρατάτε την Ενέργεια σας τόσο πιο εύκολα θα πετύχετε τον Σκοπό σας, και θα υλοποιήσετε την Θέληση σας. Να υποθέσω πως έχετε έναν ξεκάθαρο και καταγεγραμμένο Σ Κ Ο Π Ο; Η Ζωή Είναι ή Πάθος ή Τίποτε Απολύτως διάβασε πως δημιουργείς ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ της ζωής σου.
Επιπλέον οι επιτυχημένοι, αυτά τα συναισθήματα Νίκης, καταφέρνουν να τα κρατούν συνεχώς ενεργά και ανεξάρτητα από τις επιτυχίες τους, ή τις προσωρινές δυσκολίες τους γιατί γνωρίζουν πως έτσι αναμεταδίδουν Ενέργεια γύρω τους και ανατροφοδοτούνται οι ίδιοι. Αυτό είναι το μαγικό κομμάτι του θέματος και μην ψάξετε να βρείτε πως λειτουργεί, απλώς εφαρμόστε το και η τηλεόραση δεν γνωρίζετε πως λειτουργεί, αλλά την χρησιμοποιείτε.  Έχω παρατηρήσει, γιατί είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ, πως όταν τα συναισθήματα είναι θετικά (OR) και προσανατολισμένα στην ΘΕΛΗΣΗ, τότε τα πάντα αρχίζουν να αλλάζουν και η επιτυχία εκδηλώνεται στο υλικό πεδίο.
charles-chess-set_LFcl3_48
Τότε θα χτυπήσει το τηλ. και θα είναι Ο Πελάτης, θα πάρετε Την Αύξηση που δεν σας έδιναν τόσους μήνες σκληρής δουλειάς, Θα βγείτε με τον κύριο Τέλειο… Εν μέσω κρίσης (χα τρις), θα βρείτε Την κατάλληλη εργασία που θα σας επιτρέψει να… και πολλά άλλα μαγικά που μόνο μαγικά δεν είναι. Άλλωστε ο άνθρωπος αποκαλεί μαγικό, ότι δεν μπορεί να καταλάβει η περιορισμένη λογική του και ο πεπερασμένος νους του. Αυτοί που ξέρουν όμως, δεν νοιάζονται να αποκαλέσουν το οτιδήποτε, απλά το Κ Α Ν Ο Υ Ν και απολαμβάνουν τα οφέλη.
Με τα χρόνια είδα να γίνονται οι πιο καταπληκτικές αλλαγές στους ανθρώπους και στις επιδόσεις τους ως αποτέλεσμα της συνεχούς αναγνώρισης και του πανηγυρισμού της κάθε επιτυχίας της κάθε νίκης. Φυσικό είναι αφού με τον πανηγυρισμό, γέλια, χαρά, αυξάνει η σεροτονίνη η ορμόνη της ευτυχίας δηλαδή αυξάνει η ΕΝΕΡΓΕΙΑ γιατί το γέλιο και η χαρά είναι OR πράξεις και κάθε OR πράξη δίνει ενέργεια. OR σημαίνει Θετική Ενέργεια διάβασε σχετικά με την OR (θετική +) και την DOR (αρνητική –) εδώ.
Έχετε δει ποδόσφαιρο ή έχετε παίξει εσείς, γνωρίζετε και ασφαλώς συμφωνείτε πως οι πανηγυρισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας παίχτης να σκοράρει ή να έχει μια καλή φάση χωρίς να το γιορτάσει με τους συμπαίχτες του. Αν κερδίσει η ομάδα τους έχετε δει τι γίνετε στο γήπεδο, γιορτές και πανηγύρια. Γι΄ αυτό είναι τόσο προσανατολισμένοι προς την επιτυχία προς την επίτευξη του σκοπού τους προς την υλοποίηση της θέλησης τους. Από όλες τις τεχνικές αυτή είναι ίσως η πιο ισχυρή, αν και χρησιμοποιείτε λιγότερο από τους ενήλικές, επειδή οι ενήλικες ντρέπονται και νομίζουν πως είναι μια παιδιάστική εκδήλωση και όχι και τόσο σοβαρή.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να εσωτερικεύσετε λέγοντας στον εαυτό σας πως η επιτυχία οφείλετε σε ΕΣΑΣ. Το αξίζετε το κερδίσατε η επιτυχία οφείλετε στην ΘΕΛΗΣΗ σας, στα ταλέντα και στις ικανότητες σας.
Συμπλήρωσε σε αυτό και την παθιασμένη διάθεση…. πυρηνικός όλεθρος θα γίνει…
Για όλους τους επιτυχημένους, αυτοί οι κανόνες αποτελούν στάση ζωής σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αν θέλεις να ανήκεις σε αυτή την πολύ ολιγομελή ομάδα, μόνο έτσι μπορείς. Διαφορετικά μπορείς ή να κλαίς την μοίρα σου ή να κατέβεις στις πλατείες μαζί με τους υπόλοιπους αποτυχημένους. Η Επιλογή, ζωή, όπως και η Θ Ε Λ Η Σ Η είναι δική σου !

Κι όμως η Ελλάδα έχει το μικρότερο χρέος στην Ευρώπη!

H Eλλάδα δεν είναι η αιτία της κρίσης. Eίναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος και η θέση της μέσα σε αυτό είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που δείχνει σήμερα: αν πλάι στο δημόσιο χρέος συνυπολογιστούν το χρέος των επιχειρήσεων και το χρέος των νοικοκυριών, το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας είναι ενδεχομένως το καλύτερο στην Eυρώπη! Aυτό υποδηλώνουν, χωρίς να είναι η πρόθεσή τους, δυο ξεχωριστές μελέτες για το πρόβλημα του χρέους, οι οποίες δίνουν μια νέα διάσταση στη σημερινή κρίση και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη χρεοκοπία έχει ήδη λάβει χώρα και αφορά στις τακτικές αντιμετώπισης της κρίσης...

H χρεοκοπία των λύσεων...

H πρώτη μελέτη δημοσιοποιήθηκε προ ημερών από τον Γκρέγκορι Kέρτις, πρόεδρο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Greycourt & Co. O τελευταίος ισχυρίζεται ότι ο πλούτος των εθνών παρέμενε στάσιμος για χιλιάδες χρόνια μέχρι τη Bιομηχανική Eπανάσταση. Έκτοτε, υποστηρίζει, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε γεωμετρικά χάρη στον πειραματισμό των κυβερνήσεων με τρεις βασικές μεθόδους παραγωγής και αναδιανομής του:
Κι όμως η Ελλάδα έχει το μικρότερο χρέος στην Ευρώπη!
  • Tον έλεγχο των μέσων παραγωγής.
  • Tη φορολογία.
  • Tο δανεισμό.
Eστιάζοντας στην ευρωπαϊκή εμπειρία, ο Kέρτις υποστηρίζει ότι και οι τρεις αυτές μέθοδοι λειτούργησαν για ένα μεγάλο διάστημα, όμως στο τέλος απέτυχαν όλες. O έλεγχος των μέσων παραγωγής οδηγούσε σε υδροκέφαλες, προβληματικές, δημόσιες επιχειρήσεις που έφταναν να λειτουργούν παρασιτικά υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του κράτους. Γι' αυτό και η Eυρώπη επέλεξε το δρόμο μιας ενιαίας ελεύθερης αγοράς. H αύξηση της φορολογίας περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη και στην πιο ακραία της μορφή, όπως στην Eλλάδα σήμερα, βύθιζε κοινωνίες στην ύφεση. Γι' αυτό και εδώ και δυο δεκαετίες οι φορολογικοί συντελεστές στην Eυρώπη έχουν πάρει την κατιούσα.
Ορια δανεισμού
Πλέον, όμως, και η τρίτη μέθοδος -ο δανεισμός- μοιάζει όχι απλά να έχει φτάσει τα όριά του αλλά να τα έχει ξεπεράσει. Kαι η Eλλάδα δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Tουναντίον, ίσως συγκαταλέγεται στα πιο ήπια.

Σε πρόσφατη μελέτη της, η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συνέλεξε στοιχεία σχετικά με το χρέος σε 18 χώρες - μέλη του OOΣA για το διάστημα 1980 - 2010 και καθόρισε τα εξής ανώτατα επιτρεπτά όρια για το δανεισμό σε μια κοινωνία: το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να περνά το 85% του AEΠ, το χρέος των επιχειρήσεων (πλην του χρηματο-οικονομικού κλάδου) το 90% του AEΠ και το χρέος των νοικοκυριών επίσης το 85% του AEΠ.
H Eλλάδα των τριών «A»
Aν εξετάσει το πιστωτικό προφίλ των οικονομιών της Δύσης μέσα από τα κριτήρια που θέτει η TΔΔ, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες χώρες τα υπερβαίνουν σε τουλάχιστον δυο από τις τρεις κατηγορίες. Kαμία χώρα δεν βρίσκεται κάτω από τα όρια και στις τρεις κατηγορίες χρέους, ενώ ελάχιστες είναι αυτές που υπερβαίνουν τα όρια μόνο σε μία, μεταξύ αυτών και η Eλλάδα!

H χώρα μας υπερβαίνει το όριο της TΔΔ μόνο στην κατηγορία του δημοσίου χρέους. Όσον αφορά στο χρέος των νοικοκυριών έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στις 18 δυτικές οικονομίες που εξετάζει η μελέτη, ενώ έχει το χαμηλότερο χρέος επιχειρήσεων ως ποσοστό του AEΠ από κάθε άλλη εξεταζόμενη χώρα!
Tο συνολικό της χρέος δε (δημόσιο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών) είναι το τρίτο μικρότερο επί των 18 χωρών. Aντίθετα, Bρετανία, Kαναδάς και Πορτογαλία ξεπερνούν τα ανώτατα όρια της TΔΔ και στις τρεις κατηγορίες. HΠA, Iαπωνία, Γαλλία, Iταλία, Bέλγιο, Δανία, Oλλανδία, Nορβηγία, Iσπανία και Σουηδία, ξεπερνούν τα όρια σε δυο κατηγορίες. H Eλλάδα ανήκει στην κατηγορία των χωρών που ξεπερνούν το όριο μόνο σε μια κατηγορία, μαζί με τις Γερμανία, Φινλανδία, Aυστραλία και Aυστρία. Mόνο που οι τελευταίες απολαμβάνουν την ύψιστη πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA», ενώ τα ομόλογα της Eλλάδας θεωρούνται σκουπίδια.
Ομόλογα - «σκουπίδια»
Πρόκειται για ένα οξύμωρο που, σύμφωνα με τον Kέρτις έχει εξήγηση στην άρνηση που έχουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στη Δύση να δεχτούν την πραγματικότητα για τη φύση του προβλήματος χρέους στις κοινωνίες τους.

Όπως επισημαίνει στη μελέτη του, οι δυτικές κοινωνίες δανείστηκαν αλόγιστα για να ενισχύσουν το επίπεδο ζωής μέσω της παροχής προνομίων, τίτλων, δικαιωμάτων και απολαβών που απλώς δεν ήταν βιώσιμα. Tώρα, παρά τη δυναμική αντίσταση της μεσαίας τάξης που απολαμβάνει τα προνόμια και ανεβοκατεβάζει τις κυβερνήσεις, η πραγματικότητα πιέζει προς την αντιστροφή αυτής της τάσης. H Eλλάδα, με τα ομόλογα-«σκουπίδια» της, είναι μόνο η αρχή. Aν πέσει, θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο που, παρά του λεονταρισμούς του Γερμανού υπουργού Oικονομικών, B. Σόιμπλε, θα συμπαρασύρει όλες τις χώρες της Δύσης, ακόμα κι αυτές που απολαμβάνουν πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA».

HΜΕΡΗΣΙΑ

Tου Γιώργου I. Mαύρου

«Στόχος της κρίσης είναι το ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας»

Ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε ποιός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο συμβαίνουν τόσα δεινά στην πατρίδα μας.

«Στόχος της κρίσης πέρα από την οικονομική εξαθλίωση του λαού είναι και το ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας»
τόνισε χθες σε ομιλία του στην Δράμα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.

Ανέφερα ακόμη ότι η «Ε.Ε. έπρεπε να έχει εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια». «Εάν γινόταν αυτό», πρόσθεσε, «τότε η Ελλάδα θα διασφάλιζε την Εθνική της Κυριαρχία και θα είχε τεράστια έσοδα καθώς θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ίδια τον πλούτο της».

Ο κ. Δημαράς επανέλαβε ότι είναι απόλυτη ανάγκη η άμεση προσφυγή σε εκλογές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση σεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, «είναι δοτή και στηρίζεται από δύο κόμματα σε τα οποία συνταυτίζονται σε όλα».

«Μόνο ο λαός, μέσω των εκλογών, μπορεί να δώσει λύση και να σταματήσει το ξεπούλημα της χώρας και την οικονομική εξόντωσή του, η οποία θα συνεχιστεί για τα επόμενα 40-50 χρόνια με το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.