Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οκτώ ελικόπτερα AH-64D Apache της Αεροπορίας του Ισραήλ προσγειώθηκαν στην Κύπρο

ImageΟκτώ ελικόπτερα AH-64D Apache της Αεροπορίας του Ισραήλ πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο. Οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις των ισραηλινών ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια άσκησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας  Ο Φιλελεύθερος, τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache του Ισραήλ, δοκίμασαν τις τεχνικές πτυχές για τις πτήσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπως τα υψόμετρα, τις ταχύτητες, τις αποστάσεις σε κάθε πορεία, αλλά και τα πιθανά εμπόδια.
Η άσκηση αυτή σηματοδοτεί εμπράκτως την έναρξη της ισραηλο-κυπριακής στρατιωτικής συνεργασίας που είχε συμφωνηθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Αποκάλυψη-σοκ: Μόλις 48 δισ. ευρώ τους κόστισε η δεύτερη Κατοχή


Μια εκπληκτική αποκάλυψη προέκυψε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το επίπεδο του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους: Όπως μεταδίδεται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταξύ των ιδεών που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής και να κοπούν τα επιτόκια στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ. Και συνεχίζει η ανταπόκριση: "Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν μέχρι σήμερα δανείσει στην Ελλάδα 48 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πακέτο"!
Δηλαδή η χώρα έχει δεθεί για 48 κωλο-δισεκατομμύρια (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά "είμαστε σε πόλεμο", όπως λένε και οι Γ.παπανδρέου και Ε.Βενιζέλος, οπότε επιτρέπονται και οι ανορθόδοξες εκφράσεις, ειδικά όταν πρόκειται να περιγράψουμε ανώμαλες καταστάσεις).
Αυτό ήταν όλα όσα πέτυχε με το Μνημόνιο και την ισοπέδωσή της η κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν τον χειμώνα του 2010 της δάνειζαν 50 δισ. οι αγορές με επιτόκιο 4,5% (η Ρωσία τα 25 δισ.) και έως 6,5% οι διεθνείς αγορές τα υπόλοιπα 25 δισ..
Και φτάσαμε στο σημείο να μας πτωχεύουν τώρα και να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της χώρας έχοντας δώσει μόλις 48 δισ. ευρώ και αυτά δανεικά βέβαια!
Αυτού του είδους η συμφωνία από μόνη της θα έπρεπε να κινητοποιήσει τις δικαστικές αρχές της χώρας και να ξεκινήσουν την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, μαζί βέβαια με όλα τα άλλα γεγονότα που την έχουν συνοδεύσει.
Κατα τα λοιπά πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Η Γαλλία δέχεται ανώατο 40% "κούρεμα" για τις τράπεζές της και η Γερμανία που είναι λιγότερο εκτεθειμένη και το μόνο που επιθυμεί είναι να μην πληρώσει άλλο το ελληνικό χρέος, δεν κατεβαίνει κάτω από το 60%. Οι οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν ότι "Μπορεί να τα βρούν ίσως στο 50%", αλλά και πάλι το ποσοστό είναι τεράστιο: Τα ελληνικά - ελλειμματικά - ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να πληρώσουν "από την τσέπη τους" κάπου 13 δισ. ευρώ και οι τράπεζες άλλα 20-25.
Και αν οι τράπεζες απλά σε πρώτη φάση θα κρατικοποιηθούν και εν συνεχεία θα περιέλθουν σε ξένα χέρια, σηματοδοτώντας την τιμωρία στο άπληστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Ταμεία: Που θα βρούν πόρους για συντάξεις και εφάπαξ σε μία χώρα που θα διοικείται από τους Γερμανούς;  
Σύμφωνα με το Dow Jones, αν το κούρεμα μείνει στο 21%, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 143 δισ. ευρώ σε δάνεια έως το 2020.

Εκχώρηση κυριαρχίας χωρίς 180 ψήφους στην Βουλή = Εδώλιο!

Ιστορικά ένα κράτος που έχει αποφασίσει από μόνο του να παραδοθεί σε μία ξένη δύναμη χάνει νομοτελειακά, αργά ή γρήγορα εδάφη και έλεγχο. Εκτός και αν νομίζει κάποιος ότι μια Ελλάδα της οποίας τον έλεγχο τον έχουν οι ξένοι θα μείνει ανέπαφη την στιγμή που η Τουρκία καραδοκεί. 
Εκτός και αν υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ότι η Μέρκελ θα στείλει στρατό για να μας προστατέψει! Η άλλη λύση ένα μεγάλο "ΟΧΙ" στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και αγώνας για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Και στην μία περίπτωση και στην άλλη η χώρα θα περάσει δύσκολες στιγμές.
Υπάρχει και η διέξοδος του εθνικού νομίσματος. Εδώ οι πολίτες θα επιλέξουν συν τω χρόνω. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε μία χώρα, αν οι πολίτες της δεν το επιθυμούν ή δεν αντιδρούν. Ούτε καν δικτατορία.
Πάντως η κυβέρνηση για να περάσει την συμφωνία εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να έχει πλειοψηφία 3/5 δηλαδή 180 βουλευτές. Οτιδήποτε άλλο (δηλαδή απόπειρά τους να περάσουν την συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων, τους καθίζει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με κατηγορίες ανάλογες με αυτές των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου.
Η ώρα της απόφασης έφτασε. Οι Γαλλογερμανοί προτείνουν για την ακρίβεια επιβάλουν "κούρεμα" του χρέους άνω του 50%. αυτό σημαίνει καταστροφή σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ και βέβαια απαιτούν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το τέλος του 2012.
Θα μας δανείζουν μόνο για τους τόκους των παλαιών δανείων. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάζει αρκετά για να πληρώνει τα έξοδά της και να μειώνει και το κεφάλαιο των δανείων! Επίσης διορία εννέα μήνες στις τράπεζες να βρουν κεφάλαια και μετά στήριξη από τα κράτη ή το EFSF. 
Τα λεφτά που θα χάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, υπόσχονται ότι θα τους τα δώσουν πίσω μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή το 50 ή 60% του χρέους θα το δώσουμε πίσω με εθνικό πλούτο...
Αυτό το θεωρούν καλή και εθνικά συμφέρουσα συμφωνία; 

Με αντάλλαγμα την εθνική κυριαρχία, οι Γερμανοί κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο οι Γάλλοι, μας υπόσχονται απλά... παραμονή στην ευρωζώνη.
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται πλήρως η προβλέψη πριν από δύο εβδομάδες: Ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παραμονή στο ευρώ, σημαίνει ότι θα γίνουν δούλοι στο τόπο τους.
Σημαίνει τέλος στην εθνική κυριαρχία (αυτά τα περί "απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας" θυμίζει το "ολίγον έγκυος"), ανάληψη της οικονομικής και συνεπώς όλης της διακυβέρνησης της χώρας από τους ξένους και βέβαια έπεται συνέχεια.

"Επανεκκίνηση" της οικονομίας...μέσω όπλων;Τι δείχνει η ιστορία.

Η παγκόσμια οικονομία κι όχι μόνο η ελληνική “ψυχορραγεί”! Άπαντες ψάχνουν να βρουν τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας και δυστυχώς ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται και συζητούνται είναι ακόμη κι αυτά που προβλέπουν “εστίες ανάφλεξης” οι οποίες θα “επανεκκινήσουν” τους αμυντικούς βιομηχανικούς κολοσσούς που έχουν αρχίσει να πλήττονται δραματικά από τη κρίση.
Η ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους σενάρια για να “κινηθεί” χρήμα. Μπορεί η θεωρία -που δεν είναι μόνο θεωρία- να μοιάζει “συνωμοσιολογική”,όμως η ιστορία δείχνει ότι έχει απόλυτη βάση.

Ελληνοτουρκικές κρίσεις και …”οικονομία”


«Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται και για να αγοράζουμε όπλα». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα.

Η κρίση στα Ιμια δεν είναι το μόνο παράδειγμα,είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Αμέσως μετά τη κρίση ο Κώστας Σημίτης,πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας είχε ανακοινώσει από το ΥΕΘΑ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπολογίζεται ότι μας στοίχισε περίπου 10 δις.

Για περισσότερο από 60 χρόνια κατά σύμπτωση όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, ξαφνικά η χώρα αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri).

•Η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.

•Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Πριν τη χούντα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως και έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.

•Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η εισβολή στην Κύπρο.

•Ενταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ 1» (πρώην «Χόρα»). Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο Τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το ''Χόρα''».

• Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν με εντυπωσιακό τρόπο στις πρώτες θέσεις.


•Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Αγκυρα επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο.

•Η χρονιά της κρίσης στα Ιμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση.Οι αγορές που ακολούθησαν την έφεραν ξανά ψηλά στη λίστα των καλύτερων πελατών.

•Το 2005 κάνουμε τη τελευταία μεγάλη αγορά των 30 F-16 ,που μας κόστισαν 2 δις.Από τότε μέχρι και σήμερα οι αγορές έπεσαν και πάλι,βγάζοντάς μας από το … top 20 των καλύτερων πελατών.

Συμπτωματικά μέσα στην οικονομική θύελλα που ζούμε οι προκλήσεις των Τούρκων κλιμακώνονται και περιέργως εδώ και καιρό πολλοί στην Αθήνα -από την κυβέρνηση εννοούμε- μιλούν για αναμενόμενη “ραγδαία κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά”.


Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Οι κρίσεις συνήθως άφησαν πίσω τους διπλωματικά προβλήματα, αλλά και αγορές όπλων με τεράστια δάνεια, που υποθήκευσαν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών,χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το …παραμύθι πως οι εξοπλισμοί ευθύνονται για το “μαύρο” οικονομικό μας χάλι έχει βάση. Έγιναν -όπως έχουμε ξαναγράψει- πολύ μεγαλύτερα “πάρτυ” σε άλλους χώρους.

Ενδιαφέρον για ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες μέσα στη κρίση

Είναι τυχαίο το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν ,αυτή τη περιοδο της οικονομικής κρίσης αμερικανοί  και γερμανοί για την ΕΑΒ; Τους τελευταίους μήνες ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχει επισκεφθεί δύο φορές την ΕΑΒ,οι Γερμανοί παρακολουθούν από κοντά και ρίχνουν και τη ματιά τους στην ΕΛΒΟ που τους ενδιαφέρει. Αμερικανοί και Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για εργοστάσια των ΕΑΣ. Η οικονομική κατάρρευσή μας αποτελεί κίνητρο γι΄ όλους αυτούς.

Είναι επίσης τυχαία η ξαφνική προθυμία των ΗΠΑ για να μας δώσουν άρματα μάχης; Ή ξαφνικά "ξύπνησαν" οι Γερμανοί και θυμήθηκαν το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών;

Το θέμα είναι ότι αν τα σενάρια που η ιστορία τα κάνει να φαίνονται πειστικά ,επαληθευτούν θα ζήσουμε πάλι μια τραγωδία. Και αυτή δεν είναι ότι θα αγοράσουμε όπλα. Γιατί όπλα -σε πείσμα πολλών που άλλα έχουν στο μυαλό τους- πρέπει κάθε χώρα να αγοράζει για την άμυνά της. Θα είναι ότι θα μας βάλουν να αγοράσουμε …τ’ αζήτητα από τα ράφια τους κι όχι αυτά που πραγματικά απαιτεί η άμυνα της χώρας και είναι επείγοντα. Τα πραγματικά περίεργα και “πονηρά” δημοσιεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό πρέπει να μας προβληματίσουν.