Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Ειδική επιχείρηση καταστροφής του stealth UAV στο Ιράν από το "Team 6"!


Αμερικανική ειδική επιχείρηση καταστροφής στο έδαφος από την ειδική επίλεκτη ομάδα των SEALS, Team Six, του stealth UAV RQ-170 Sentinel, του πλέον προηγμένου UAV που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama διέταξε την ομάδα να μεταβεί και να καταστρέψει στο έδαφος του Ιράν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα αφγανοϊρανικά σύνορα όπου είχε πέσει, το RQ-170 Sentinel, αλλά η αποστολή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν έγινε αντιληπτό ότι οι Ιρανοί είχαν εντοπίσει και μεταφέρει το υπερ-απόρρητο αμερικανικό αεροσκάφος.
Μία δεύτερη λύση της αποστολής μαχητικών κρούσης F-15E ή βομβαρδιστικών Β-2 από το Ντιέγκο Γκαρσία, απορρίφθηκε, καθώς θα δημιουργείτο τεράστια αναστάτωση παγκοσμίως, αφού θα μπορούσε να εκληφθεί ως έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν.
Ας δούμε το "φιλμ" της υπόθεσης από την αρχή, αφού σημειώσουμε κάτι: Χθες μόλις το defencenet.gr, ξεκίνησε την απ'ευθείας μετάδοση από την ιρανική τηλεόραση (Press TV) της "παρουσίασης" του τρόπαιου, ο κεντρικός server δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, η οποία συνεχίσθηκε επί 28 λετά, ακριβώς όσο κράτησε και η εκπομπή του Press TV...
Μόλις ο Barack Obama πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες του Πενταγώνου ότι ένα τόσο προηγμένο τεχνολογικά σύστημα είχε απολεσθεί και μάλιστα κάπου στην Ιρανική ενδοχώρα διέταξε αμέσως να ετοιμαστεί η ειδική επίλεκτη ομάδα των SEALS Team Six  - η ίδια που είχε αναλάβει και εκτελέσει την εξόντωση του Osama bin Laden- δύναμη της οποίας εδρεύει στο Αφγανιστάν έτσι ώστε να διεισδύσει το βράδυ της 4ης προς 5ης Δεκεμβρίου από αέρος μέσα στο έδαφος του Ιράν να εντοπίσει και να καταστρέψει το RQ-170 Sentinel.
Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών για το που βρίσκεται το UAV ποίκιλαν με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς να μην γνωρίζει που ακριβώς που θα έπρεπε να κατευθυνθεί η Team Six.  Ο χρόνος όμως πίεζε αφόρητα και η πιθανότητα να καταλήξει το Sentinel σε ιρανικά χέρια ήταν μεγάλη.
Είτε το Sentinel είχε καταρριφθεί είτε είχε καταπέσει από άλλη άγνωστη αιτία η επιχείρηση έπρεπε να γίνει καθώς ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα ακόμη και στην περίπτωση συντριβής θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει ανέπαφα και φυσικά η τεχνολογία τους να υποκλαπεί. Δεν γνώριζαν ότι οι Ιρανοί, μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν αγοράσει από την Ρωσία, κατάφεραν και πήραν τον έλεγχο του UAV και το προσγείωσαν, άθικτο!
Υπέθεταν ότι είτε είχε καταρριφθεί (πράγμα αδύνατον, αφού έχει και χαρακτηριστικά stealth, αλλά ταυτοχρόνως έχει και πολύ μικρό ίχνος), είτε είχε συντριβεί από βλάβη. Σε οποιαδήποτε περίπτωσαη θα μπορούσαν να υπάρχουν άθικτα υποσυστήματα τα οποία θα ήταν υπερπολύτιμα στα χέρια Ρώσων ή Κινέζων. Αγνοούσαν ότι το UAV είχε πέσει άθικτο στα χέρια των Ιρανών!
Οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι όργωναν στην κυριολεξία την περιοχή που βρισκόταν το UAV όταν χάθηκε η επαφή με το κέντρο ελέγχου στο Αφγανιστάν  τόσο για τον εντοπισμό του UAV όσο και για την ένδειξη οποιαδήποτε κίνησης από πλευράς Ιρανών. Μια άλλη λύση, περισσότερο «θορυβώδης» όμως που εξετάστηκε ήταν η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών με σκοπό να βομβαρδίσουν το UAV, αλλά εξαιτίας της μεγάλης που θα έπρεπε να πάρει και της ιρανικής αντίδρασης απορρίφθηκε.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως οι Αμερικανοί SEALS στην αποστολή τους αυτή θα υποστηρίζονταν από «σύμμαχους πράκτορες (allied agents) που δρουν μέσα στο Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που επίσημα η Washington παραδέχεται την ύπαρξη πρακτόρων της μέσα στο Ιράν.
Οι προετοιμασίες της ομάδας –που να σημειωθεί βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή- είχαν γίνει και τουλάχιστον 12 μέλη της επίλεκτης ομάδας συν ακόμη 6 ως εφεδρική δύναμη- ήταν έτοιμα να επιβιβαστούν στα stealth ελικόπτερα –μια παραλλαγή των UH-60black Hawk- ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Πακιστάν για τον bin Laden, όταν ο Barack Obama πληροφορήθηκε πως το UAV είχε τελικά εντοπισθεί από τους Ιρανούς 200 χλμ. μέσα στο έδαφος του Ιράν κοντά στην πόλη Kashmar και είχε μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία σε ιρανική αεροπορική βάση.
Η ακύρωση της αποστολής έγινε την τελευταία στιγμή την ώρα που τα ελικόπτερα κυριολεκτικά ζέσταιναν τις μηχανές τους. Ο Barack Obama δίστασε παρά την περισυλλογή του RQ-170 από τους Ιρανούς να προχωρήσει σε κάποιο άλλο πιο αποφασιστικό βήμα για την καταστροφή του αφήνοντας έτσι οι ΗΠΑ να υποστούν μια από τις μεγαλύτερη ακούσια «μεταφορά τεχνολογίας» προς τους Ιρανούς και ποιος ξέρει σε πόσους  άλλους.

Το stealth UAV RQ-170 Sentinel, θα δώσει την δυνατότητα τεχνολογικού άλματος σε ότι αφορά την τεχνολογία των UAVs, είτε σε Ρωσία, είτε σε Κίνα, τουλάχιστον είκοσι ετών. Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί το κορυφαίο UAV σε υπηρεσία σήμερα, είναι ότι τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία βρίσκονται πολύ πίσω τεχνολογικά στην ανάπτυξη συστημάτων UAV και η πρόσβαση στην τεχνολογία του μόνο ευεργετικές συνέπειες μπορεί να έχει στα μελλοντικά τους προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: