Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Lilith (Λίλιθ)

Λίλιθ)
lilith.jpg  Θηλυκός νυχτερινός δαίμονας που θεωρείται  ότι μπορεί να κάνει κακό στα μικρά παδιά. Σύμφωνα με "απόκρυφα" κείμενα της καθολικής εκκλησίας η Λίλιθ ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ - και όχι η Εύα.
  Διαβάζοντας τα κείμενα αυτά μαθαίνουμε ότο όταν ο  Θεός είχε ήδη δημιουργήσει όλα τα ζωντανά πλάσματα της Γης, έφτιαξε και το ανθρώπινο γένος πλάθοντας τον Αδάμ και την Λίλιθ - το ζεύγος των πρωτόπλαστων - ταυτόχρονα και από τα ίδια υλικά.
 Το ζεύγος ζούσε ευτυχισμένο μέσα στον πανέμορφο κήπο της Εδέμ μέχρι που ο Σατανάς ήρθε να ταράξει την ηρεμία του. Για να το πετύχει αυτό δίδαξε στη  Λίλιθ ότι η ερωτική πράξη δεν είναι μονάχα για αναπαραγωγή αλλά και για απόλαυση. Η Λίλιθ με την σειρά της μετέφερε την γνώση αυτή, στον Αδάμ. Ο Θεός δεν το ενέκρινε, χαρακτήρισε την ερωτική πράξη "απαγορευμένη απόλαυση όταν δεν γίνεται για αναπαραγωγή" και αποφάσισε να διώξει την Λίλιθ από τον κήπο της Εδέμ.

  Η Λίλιθ περιπλανήθηκε μόνη και καταδικασμένη να μην ξαναδεί ποτέ τον Αδάμ και την Εδέμ. Απελπισμένη και ευάλωτη την ξαναβρήκε ο Σατανάς  και  την έκανε "αιώνια ερωμένη" του και Αρχόντισσα του Σκότους. Ο Αδάμ όμως την νοσταλγούσε και ήταν δυστυχισμένος. Τότε ο Θεός αποφάσισε να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και  έστειλε 3 αγγέλους  τον Σανβί, τον Σανσαβί και τον Σαμεγκελάφνα να βρουν την Λίλιθ και να την φέρουν πίσω. Εκείνη αρνήθηκε αφού  είχε μεταλλαχθεί σε δαίμονα και είχε αποκτήσει εκατοντάδες παιδιά με τον Σατανά.
  Απάντησε στους αγγέλους ότι θα παραμείνει στο Σκότος και  καταράστηκε τα παιδιά και όλους τους απογόνους που θα αποκτούσε ο Αδάμ. Είναι η χρονική στιγμή που - σύμφωνα πάντα με τα "απόκρυφα" της καθολικής εκκλησίας-  ο Θεός δημιούργησε την Εύα για να μην μείνει ο Αδαμ χωρίς σύντροφο και να συνεχιστεί έτσι  το ανθρώπινο είδος.

  Από την ιστορία της Λίλιθ, έμεινε η δεισιδαιμονία να χαράζονται στην κούνια των νεογέννητων - ειδικά των αγοριών - αλλά και στο κρεβάτι των εγκύων γυναικών , τα  ονόματα των τριών Αγγέλων για να κρατήσουν την Λίλιθ μακριά. Κατα μία εκδοχή η Λίλιθ είναι μητέρα των "σεξουαλικών" δαιμόνων Ίνκουμπους  & Σουκούμπους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: